NESLUŽBENA VEČERA

NASTAVLJAJU SE PREGOVORI O KLJUČNIM POZICIJAMA U EU Šest predstavnika tri vodeće grupacije sastaje se u petak na večeri, među njima je i Plenković

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 04.06.2019. u 18:20

Croatia's Prime Minister Andrej Plenkovic arrives at a European Union leaders summit after European Parliament elections to discuss who should run the EU executive for the next five years, in Brussels, Belgium May 28, 2019. REUTERS/Piroschka van de Wouw
Piroschka van de Wouw / REUTERS

Andrej Plenković

Šest čelnika, među kojima je i hrvatski premijer Andrej Plenković, sastat će se u petak na neslužbenoj večeri kako bi raspravili o kandidatima za vodeća mjesta europskih institucija, uključujući i mjesto predsjednika Europske komisije, rekao je u utorak dužnosnik EU-a za agenciju dpa. 

Tri najveće političke grupacije, pučani (EPP), socijaldemokrati (S&D) i liberali (ALDE), imat će po dva predstavnika.

To su premijeri Hrvatske, Latvije, Nizozemske, Portugala i Španjolske zajedno s domaćinom, belgijskim premijerom Charles Michelom.

Izbori za Europski parlament koji su završili 26. svibnja donijeli su gubitke pučanima i socijaldemokratima, a dobitke liberalima i Zelenima - što je rezultat koji je zakomplicirao imenovanje idućeg predsjednika Europske komisije.

Članice će predložiti svoje kandidate, a Parlament ih treba potvrditi. Pregovori se sada vode kako bi se pronašao kompromis.

Ključno pitanje je ima li njemački zastupnik Manfred Weber, čiji su pučani izgubili dosta mjesta, glasove da postane novi predsjednik Komisije.

Nemu se suprotstavlja francuski predsjednik Emmanuel Macron, dok socijalisti podržavaju svog kandidata Fransa Timmermansa, aktualnog potpredsjednik Komisije.

Kandidatkinja liberala, Margrethe Vestager je također "ušla u igru" prošli tjedan.

Mjesto predsjednika Europske komisije je jedno od bitnijih europskih pozicija, uz predsjednika Europskog vijeća, šefa Europske središnje banke i budućeg novog predsjednika Europskog parlamenta.

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk želi da zemlje članice postignu dogovor oko vodećih mjesta do 20./21. lipnja.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo