NOĆNA RASPRAVA

NASTAVLJENA SJEDNICA SABORA NAKON JUČERAŠNJEG PREKIDA Zekanović tražio nastavak rasprave o SDP-ovom prijedlogu, a Bauk očitovanje Vlade i odbora

Željko Jovanović, Arsen Bauk
 Damjan Tadić / CROPIX

Sjednica Hrvatskog sabora počela je u četvrtak reakcijama zastupnika na jučerašnji prekid rasprave o SDP-ovom prijedlogu zakona o medicinskom postupku prekida trudnoće. Hrvoje Zekanović (Hrast) zatražio je nastavak rasprave o tom zakonu, a Arsen Bauk (SDP) očitovanje matičnog saborskog odbora i Vlade.

"Zašto se ne nastavi točka dnevnog reda koja je jučer prekinuta, praksa je rada Sabora da se točka koja nije završena nastavlja idućeg dana. Je li možda razlog što se ta točka mora raspraviti u gluho doba noći kada nitko ne gleda jer ne odgovara tobožnim kršćanskim demokratima?", upitao je Zekanović na početku sjednice.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković odgovorio je da će se rasprava nastaviti kada se steknu uvjeti.

Pojasnio je da je predlagatelj tražio da u Saboru dođe predstavnik Vlade i da Vlada da svoje mišljenje na zakon, što ona nije učinila jer nije definiran rok u kojem to mora učiniti, a da je točka došla na dnevni red jer je predlagatelj prikupio dovoljan broj potpisa.

"Imamo suprotstavljene dvije odredbe Poslovnika, a mi smo se, kao i svaki put dosad, držali one po kojoj - ako je predlagatelj prikupio dovoljan broj potpisa - točka ide na dnevni red. Budući da je tijekom rasprave bilo nezadovoljstva predlagatelja i određenih nemilih scena, predsjedavajući je prekinuo raspravu", rekao je Jandroković te dodao kako se čeka i mišljenje Odbora za Ustav, poslovnik i politički sustav što je zatražio SDP.

Zekanović je naknadno zatražio stanku kritizirajući stavove HDZ-a o pobačaju, a što je bilo nevezano za trenutnu točku dnevnog reda, zbog čega mu je Jandroković dodijelio dvije opomene. "Vi imate 'pik' na ono što sam govorio, jer vas očito to smeta i boli" , zaključio je Zekanović.

"Nemam pik na vas, kršite Poslovnik, a o tome što je istina niste niti vi niti ja određeni govoriti, kao vjernici to jako dobro trebamo znati", odvratio mu je Jandroković.

Arsen Bauk (SDP) pozvao je Jandrokovića da sazove sjednicu matičnog Odbora za zdravstvo i socijalnu politiku kako bi dao mišljenje na prijedlog zakona o prekidu trudnoće te da utječe kod premijera da Vlada u razumnom roku da mišljenje o tom zakonu koji je u proceduri već 11 mjeseci.

"Ne bih se složio da su bile nemile scene, samo smo sjedili u znak prosvjeda. Mislim da je to bilo legitimno i da čak nismo prekršili nijednu odredbu Poslovnika", rekao je Bauk i dodao kako mu ne smeta da rasprava o navedenom zakonu "bude i po noći".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 14:07