AFERA AGRAM

NASTAVLJENO SUĐENJE BANDIĆU Djelatnici kadrovske ne znaju jesu li zaposleni u podružnici Holdinga zadovoljavali uvjete natječaja: 'To ne provjeravamo'

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 24.02.2020. u 15:53

Zagreb, 190419.
Gradska Uprava.
Konferencija za novinare gradonacelnika Milana Bandica na kojoj je predstavljena jos jedna nova online usluga: eBebe Prijava za novcanu pomoc za opremu novorodjenoga djeteta
Na fotografiji: Milan Bandic.
Foto: Davor Pongracic / CROPIX
Davor Pongračić / CROPIX

Milan Bandić

Suđenje Milanu Bandiću i njegovim suoptuženicima u aferi Agram u ponedjeljak je nastavljeno svjedočenjem Zore Baković, zaposlenice kadrovske službe Ustanove za upravljanje sportskim objektima, koja je kazala da ne zna je li 15 zaposlenih u toj podružnici Zagrebačkog holdinga zadovoljavalo uvjete natječaja.

''Krajem 2013. primljeno je 15 osoba, a među njima i Dijana Muhović, Vice Gulam i Stjepan Benko. Nije mi poznato kako su primljeni, odnosno jesu li zadovoljavali uvjete. Mi u kadrovskoj takve stvari ne provjeravamo, jer dobijemo gotove ugovore. Ukoliko bismo i vidjeli da netko ne zadovoljava uvjete, nismo po tome postupali jer mi to nismo radili'', kazala je Baković na Županijskom sudu.

Svjedokinja je dodala da postoji članak pravilnika o sistematizaciji radnih mjesta koji omogućava predsjedniku uprave Zagrebačkog holdinga da zaposli osobu koja formalno ne ispunjava  tražene uvjete. ''Taj članak je više puta primjenjivan, ali ja nisam nikada vidjela da je uz primjenu tog članka  napisano i obrazloženje u kojem se navodi da je neka osoba tako zaposlena'', nadodala je Baković.

Pored nje, svjedočili su zaposlenici kadrovske službe Tamara Juzbašić i Boro Stipić koji nisu zali kakva je bila procedura prilikom zapošljavanja Dijane Muhović, Vice Gulama i Stjepana Benka u Zagrebačkom holdingu.

Optužnicu protiv zagrebačkog gradonačelnika i njegovih suradnika te poslovnih partnera gradskih tvrtki u aferi Agram Uskok je sudu predao još sredinom prosinca 2015. Sedam točaka optužnice za nezakonitosti na šteteu grada sud je potvrdio u ožujku 2018., dok su tri točke vezane uz zbrinjavanje otpada tada vraćene tužiteljstvu na doradu te su potvrđene tek krajem listopada prošle godine.

Bandić i njegovi suoptuženici od početka odbacuju krivnju, osim dvojice koji su nakon priznanja nedjela i nagodbe s tužiteljstvom sporazumno osuđeni na uvjetne kazne.

Krajem ožujka 2019. optužno vijeće zagrebačkog Županijskog suda obustavilo je postupak protiv Bandića u dijelu optužnice koja ga je teretila za štetu državnom proračunu zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon predsjedničkih izbora 2010.

Izdvajamo