PONOVLJENI POSTUPAK

NASTAVLJENO SUĐENJE ZA SILOVANJE TURISTKINJE NA PAKLINSKIM OTOCIMA Svjedoci tvrde da je napadnuta Britanka nakon svega mirno dogovarala kavu

 Paun Paunović / Ilustracija / HANZA media

Na Županijskom sudu u Splitu nastavljeno je suđenje 39-godišnjaku iz Splita i 40-godišnjaku iz Tuzle zbog silovanja Britanke u kafiću u uvali na jednom od Paklinskih otoka. Radi se o ponovljenom postupku prema odluci Vrhovnog suda nakon što su oslobođeni krivnje tijekom prve glavne rasprave na splitskom sudu, piše Slobodna Dalmacija.

Optužnica tereti dvojicu da su u ljeto 2014. godine u 5 sati pijanu britansku turistkinju odveli u kafić. U lokalu su savladali njezin otpor, bacili je na pod i protiv njezine volje imali s njom spolni odnos, jedan pa drugi. Britanka je teretila optužene tijekom istrage kad je izjavila kao su je obojica silovala koristeći kondom.

Njezina prijateljica dodala je kako joj je rekla da je silovana kad je došla na brod na kojem su boravile. Kasnije su obje otputovale nazad te je žrtva na pozive suda izjavila kako ne želi doći svjedočiti na suđenje te kako nije zainteresirana za kazneni progon. Također nije željela doći ni njezina prijateljica koja je dala iskaz protiv optuženika u prvoj fazi postupka.

Tijekom suđenja saslušani su svjedoci koji su izjavili kako nisu čuli zvukove borbe iz kafića te su vidjeli turistkinju kad je izašla iz lokala s dvojicom optuženih. Nije izgledala kao da je pretrpjela napad te nije ni rekla da se dogodilo nešto protiv njezine volje, izjavili su. Posvjedočili su i kako se dogovarala za kavu sutradan s optuženima.

Optuženi su u svojim obranama negirali krivnju te su izjavili kako nisu ništa napravili protivno volje turistkinje, s tim da je Tuzlak priznao da je imao spolni odnos s njom, ali dobrovoljni, dok je Splićanin rekao kako nije. Nakon što je Britanka otišla iz kafića prepričali su da je došla njezina prijateljica koja je prema njima mahala razbijenom bocom piva i vikala da su silovatelji.

Sukladno tome, sud je u srpnju 2015. godine dvojicu oslobodio krivnje, međutim Vrhovni sud smatrao je kako je previše povjerenja poklonjeno svjedocima koji su bili prijatelji optuženih.

Nadalje, procijenili su kako činjenica da žrtva ne želi svjedočiti nije odlučujuća za oslobođenje od krivnje ako već postoji njezin iskaz koji je valjan dokaz i koji ih tereti. Stoga su naložili novo suđenje u kojem se treba provesti sve dokaze i bolje obrazložiti zašto se kome od svjedoka vjeruje, piše Slobodna Dalmacija.

U utorak ujutro ponovno su saslušani dvoje svjedoka koji su bili u neposrednoj blizini kafića i koji su ponovili svoje iskaze. Dvije Britanke nisu došle na sud te će biti ponovno pozvane.

Suđenje se nastavlja u rujnu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 23:45