'DEGRADIRANI SMO'

NASTAVNICI O PRITISCIMA POD KOJIMA RADE 'Strah me dati učeniku jedinicu iako ništa ne zna jer mi onda prijete mama, tata, šalju inspekciju...'

 Profimedia, Hanza media

O nezavidnom položaju hrvatskih učitelja sve se više piše, a dodatnu je prašinu podigao najnoviji slučaj napada učenika na profesora vjeronauka koji se dogodio u Varaždinu.

Povjerenica za Istarsku županiju Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske, Tanja Carić, kaže da su napadi sve češći jer su učitelji po svemu degradirani.

- Da nismo tako degradirani nikome ne bi palo na pamet da nam prijeti. Neki profesori su na nastavničkim vijećima priznali kako svima zaključuju dvojku jer ne žele imati problema da im netko prijeti zbog zaključene jedinice, rekla je Carić za Glas Istre.

Nakon napada u Varaždinu, učitelji su pozvani na prosvjednu akciju te mnogi u četvrtak nisu održali prvi sat. Akciji se pridružila i pulska Gimnazija.

- Ovo je veliki problem koji je svaki dan sve veći. Drago mi je što radimo u sredini koja je prepoznala ovaj problem i pružila potporu, istaknula je Tanja Carić te dodala da je uz fizičko, konstantno prisutno i verbalno nasilje.

- Verbalno nasilje postoji, i to posebice od strane roditelja i ne samo u instituciji već i na cesti, što ukazuje na puno veći problem. Stalno smo izloženi prijetnjama. Imamo problem dati jedinicu. Moram se bojati hoće li mi doći mama, tata, inspekcija, a dijete ne zna ništa i zaključim mu dva. Eto, ispada da su, barem u našoj školi, roditelji veći problem od djece, posebice jer su ocjene važne prilikom upisa i tu je neviđeni pritisak na nastavnika, rekla je jedna nastavnica iz Pule za Glas Istre.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:40