ŠEFICA POVJEENSTVA

NATAŠA NOVAKOVIĆ 'Bilo bi suludo kalkulirati što je Plenković mislio u trenutku kad je tražio izuzeće'

 Dragan Matic / CROPIX

Gošća Pressinga na televiziji N1 bila je predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Nataša Novaković. Komentirala je premijerov zahtjev za njezinim izuzećem iz odlučivanja o slučaju povrede načela, a pričala je i o radu Povjerenstva općenito.

Na pitanje je li pod političkim pritiskom Andreja Plenkovića, Novaković je kazala kako ne zna je li pod pritiskom, ali da je činjenica da je Povjerenstvu otežan rad. "Pritisak, ako je direktni, drugačije bi izgledao. Ovako smo dovedeni u situaciju da ne možemo odlučivati o predmetu", pojašnjava.

Mišljenja je kako se na taj način evidentno kupuje vrijeme, s obzirom na to da je zahtjev za njeno izuzeće stigao popodne u četvrtak, neposredno prije sjednice. No, rekla je kako taj manevar nije nepoznat u pravnoj struci, ali je u svakom slučaju neuobičajeno.

"Problem je u tome što zaista jesu različita mišljenja i ono što je nezgodno jest da politička tijela odlučuju o tome, a Hrvatski sabor jest političko tijelo. Ono što će Povjerenstvo napraviti jest obratiti se Hrvatskom saboru da odluči koje je tijelo nadležno za postupanje. Zakon je nejasan u kontekstu toga koje je tijelo koje nadzire naš rad. Naše odluke su podložne provjeri na Upravnom sudu. Pitanje nadzora nad nama je široko pitanje. To je pravna praznina koja nije popunjena", ističe Novaković.

Upitana ima li bilo kakvih političkih pozicija prema bilo kome, istaknula je kako nema nikakve pozicije ni s kime te da nije politički aktivna. "Ja imam dovoljno svojih problema da bih se bavila svim ostalima. Mislim da je tijelo pod pritiskom toliko predmeta. Niti stignem pratiti, niti me zanima politička scena. U ovom trenutku se koncentriramo na sebe. Ovo tijelo se percipira u kontekstu politike. No, mi nismo političko tijelo. To što netko od političara misli o tom tijelu, to na nas ne utječe, niti ne smije", kazala je predsjednica Povjerenstva.

Kazala je kako bi bilo suludo kalkulirati što je Plenković mislio u trenutku kad je tražio izuzeće. "Prvenstveno mislim da nema osnove za to izuzeće. Da je to došlo prije 6 mjeseci, to bi imalo više smisla. Kod premijera nije riječ o sukobu interesa, već o povredi načela. Mi ćemo se obratiti Hrvatskome saboru i oni trebaju odlučiti o tome trebam li se ja izuzeti iz odlučivanja. Ja bih rekla da ako se ide na izuzeće da se ide s nekim razlogom, bio on opravdan ili neopravdan", mišljenja je Novaković.

Novaković je potom rekla kako bi se osobno teško odlučila za ulazak u politiku ili osnivanje neke stranke, nakon njenog mandata u Povjerenstvu. "Ja mislim da ja osobno neću biti sposobna za to", rekla je.

Odluka Upravnog suda u slučaju Milana Bandića

Upravni sud nedavno je poništio odluku da je Milan Bandić prekršio načela djelovanja. Novaković je kazala kako je ta odluka doista čudnovata jer se propituju načela, ali kako je činjenica da njegove službe 14 mjeseci nisu dostavljale dokumentaciju te kako misli da je Povjerenstvo tu postupilo u skladu sa zakonom. Na pitanje smeta li ju Upravni sud, rekla je kako joj apsolutno ne smeta Upravni sud. "Ja ne mogu komentirati presudu nekog suca, ali ono što jest čudno jest da je dugogodišnja praksa drugačija", rekla je.

Što se uspjeha Povjerenstva tiče, u godinu i tri mjeseca, koliko je na čelu Povjerenstva, Novaković je rekla kako su pri kraju da konačno riješe problem prostora i da zaposle još ljudi, jer ih je premalo.

No, posebno ističe provjere imovinskih kartica. "Počeli smo s redovnim provjerama imovinskih kartica, jer prije nije bilo adekvatne IT infrastrukture. To se pokazalo iznimno zahtjevnim poslom. Do sada se radilo samo po prijavi, a sada će se to raditi kontinuirano", objašnjava.

Govoreći o predmetima, rekla je kako sadašnji sastav Povjerenstva ima afera koliko nitko dosad nije imao. "Mi smo imali premijera, potpredsjednicu Vlade i ministre", veli.

Rekla je, kako se za razliku od svoje prethodnice Dalije Orešković, ona na nivo osobnih sukoba nikada neće spustiti i kako smatra da nije primjereno da ona na taj način komuncira. "Nikad neću polemizirati, ako to nije nužno. Međutim, neću dopustiti da se napada ovo tijelo, a ja sama sebe neću uspoređivati s drugima", dodaje Novaković.

O novom Zakonu o sukobu interesa kazala je kako su bili u radnoj skupini za izradu zakona koja je završila u lipnju prošle godine. "Mi smo zakon vidjeli u kolovozu 2018. godine i od tada do danas nemamo nikakve informacije o tom zakonu", rekla je.

Pojašnjava kako i usprkos stavovima drugih, imovinske kartice nikako nisu trivijalne. "Mislim da su izuzetno bitne i mislim da su jedan od bitnih alata transparentnosti. Povjerenstvo se ne bavi psećim kućicama. Ono što očekujemo od dužnosnika je da ispravno ispune imovinske kartice i tu im stojimo na raspolaganju", dodala je Novaković.

Potvrdila je kako je radila u HUP-u 12 godina, no kako je Agrokor član HUP-a, kao i tisuće drugih poslodavaca te kako nema nikakve veze s lex Agrokorom i gospodinom Todorićem.

"Lekcije koja sam naučila u ovih godinu dana života, ja bi ih ponovila, ovo je jedno neponovljivo iskustvo. Nije mi žao, ali ne znam bih li ikad ponovno radila u državnom sektoru. Mi ćemo do kraja tjedna poslati moje očitovanje i zahtjev Andreja Plenkovića pa neka nadležno tijelo odluči", rekla je Novaković, a na pitanje koje je to nadležno tijelo odgovara: "Mi ćemo poslati Hrvatskom saboru."

Na pitanje postoji li neki scenarij u kojem diže ruke od svega i odlazi kazala je da to ovisi koji dan joj se postavlja to pitanje. "Ovisi koji dan me pitate. U petak sam recimo bila revoltirana i razmišljala sam, između ostalog i o ostavci", kazala je.

Mišljenja je kako njena ostavka ne bi ni pomogla ni odmogla njenom integritetu u javnosti te kako pozicija predsjednice, kao ni člana Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, nije nimalo jednostavna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 17:45