POZIV RAVNATELJIMA ŠKOLA

NATJEČAJ JUTARNJEG LISTA Treću godinu zaredom biramo najbolji školski list, prijave od 15. svibnja do 5. lipnja: Želimo nagraditi vašu kreativnost

 
Na fotografiji: uredništvo i članovi školskog lista Otrovno pero
 Danijel Soldo / CROPIX

I treću godinu zaredom Jutarnji list nagrađuje najbolje školske listove i samostalne novinarske radove učenika. Pozivamo ravnatelje svih osnovnih i srednjih škola te učeničkih domova da prijave svoje školske listove na natječaj “Biramo najbolji školski list godine”, kojim promoviramo i nagrađujemo kreativnost, originalnost, marljivost, poduzetnost i medijske vještine osnovnoškolaca i srednjoškolaca.

Natječaj traje od sutra, 15. svibnja, do 5. lipnja. Glavni sponzor natječaja i ove je godine HEP.

- Medijske vještine u današnjem su svijetu nezaobilazan alat za razumijevanje konteksta društvenih događaja. Prošlogodišnji veliki odaziv škola i ravnatelja potiče nas da nastavimo s ovakvim akcijama. Zato smo prošle godine proširili kriterij, uvodeći i digitalnu razinu školskih izdanja, a ove godine uključujemo i učeničke domove. Nadamo se još većem odazivu. Natječaj organiziramo kako bismo potaknuli nagrađivanje kreativnosti i medijske pismenosti mladih u školama i dali im vjetar u leđa da unapređuju i njeguju poznavanje hrvatskoga jezika, ujedno vježbajući medijske vještine - istaknuo je glavni urednik Jutarnjeg lista Goran Ogurlić.

Šest kategorija

Velik broj škola odazvao se na naše prethodne natječaje. Na prvi natječaj pristiglo je ukupno 96 školskih listova, 62 iz osnovnih škola i 34 lista iz srednjih škola. Sličan je interes bio i lani kada je povjerenstvo Jutarnjeg lista odabralo pobjednike u šest kategorija: školski list godine (osnovne škole), školski list godine (srednje škole), novinski tekst godine (osnovne škole), novinski tekst godine (srednje škole) te digitalna izdanja godine za osnovne i srednje škole. Pristigle listove, digitalna izdanja i samostalne novinarske radove procjenjivat će ove godine povjerenstvo Jutarnjeg lista u sastavu: Dražen Arapović, urednik portala jutarnji.hr, Ivica Buljan, urednik Nedjeljnog Jutarnjeg, Patricia Kiš, novinarka Jutarnjeg lista, Mirela Lilek, novinarka Jutarnjeg lista, Lana Mindoljević, urednica priloga Like putovanja, i Darko Novak, voditelj grafičke redakcije Jutarnjeg lista.

Najboljim listom u kategoriji osnovnih škola Hrvatske u školskoj godini 2017./2018. proglašene su Zlatarske iskrice Osnovne škole Ante Kovačića iz Zlatara. Drugo mjesto zauzeo je Draško, list Osnovne škole Draškovec, a treće mjesto pripalo je listu Čehuljica Osnovne škole Šime Budinića iz Zadra.

Sesvete, 251018.
Potocnica 8.
Nagradjeni ucenici  nagradom Jutarnjeg lista za najbolji skolski list.
Na fotografiji: Eva Veselic s uciteljicom i ucenicama 8. razreda OS Brestje.
Foto: Darko Tomas / CROPIX
Darko Tomaš / CROPIX
Na fotografiji: Eva Veselić s učiteljicom i učenicama 8. razreda OŠ Brestje

U kategoriji srednjih škola povjerenstvo je prvo mjesto dodijelilo listu Tabula nova Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok. Drugo mjesto zauzeo je učenički list Labos Prirodoslovne škole Vladimira Preloga iz Zagreba, a treće mjesto list Lumen iz Čakovca. Tekst autorice Eve Veselić “Loše ocjene opasne za život”, objavljen u listu Klik Osnovne škole Brestje, proglašen je najboljim samostalnim novinarskim radom u kategoriji osnovnih škola. U kategoriji srednjih škola najinovativnijim novinarskim radom žiri je proglasio tekst Ivana Jukića, učenika 2. razreda, objavljen u listu SvjetoNazor V. gimnazije “Vladimir Nazor” iz Splita.

Najboljim digitalnim školskim listom u kategoriji osnovnih škola proglašen je Zmajček Osnovne škole Vugrovec-Kašina, a najbolji digitalni srednjih škola Tabula nova Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću Zabok.

Prošlogodišnje pobjednike posjetili smo u njihovim školama te im dostavili prigodne nagrade za koje vjerujemo da su bile od pomoći upravo novinarskim grupama. Iz svake pobjedničke škole objavili smo kratku reportažu. S obzirom na interes učenika za novinarstvo i susret s predstavnicima Jutarnjeg lista, najavljujemo nastavak takve prakse posjeta pobjedničkim školama i ove godine u rujnu.

Zagreb, 160617. 
OS Jure Kastelana.
Reportaza iz skole ciji je skolski list Carobna frula pobijedio na natjecaju u kategoriji osnovnih skola. 
Na fotografiji: mentorica Suzana Plevnik s ucenicima. 
Foto: Neja Markicevic / CROPIX
Neja Markičević / CROPIX
Na fotografiji: školski list Čarobna frula, mentorica Suzana Plevnik s učenicima

Kako se prijaviti

Procedura prijave na ovogodišnji natječaj jednaka je kao i lani. Listove prijavljuju ravnatelji škola slanjem jednog primjerka školskog lista na adresu naše redakcije. Prijave za digitalna izdanja primat ćemo na e-mail adresu: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite..

U prijavi za natječaj za najbolji školski list treba priložiti jedan primjerak školskog lista, navesti ime škole, ime i prezime ravnatelja/ravnateljice, ime i prezime voditelja/voditeljice novinarske skupine te ime i prezime glavnog urednika/urednice. Također treba navesti naslov i autora jednog teksta iz prijavljenog lista koji će konkurirati za nagradu Najbolji novinarski tekst godine.

U konkurenciju ulaze samo školski listovi i novinarski tekstovi objavljeni u školskoj godini 2018./2019.

Svoje prijave s listovima i radovima najkasnije do 5. lipnja treba poslati na adresu: Jutarnji list (za školski list godine), Koranska 2, Zagreb. Pobjednike u svim kategorijama objavljujemo u Jutarnjem listu 11. lipnja.

I ove godine očekujemo velik odaziv škola na natječaj te se veselimo čitanju novinarskih radova i listova za koje smo svjesni da ne nastaju u lakim uvjetima. Jutarnji cijeni vaš trud!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 15:59