NATO u Šibeniku želi poligon za bojne otrove

ZAGREB - Ministarstvo obrane je odbilo prijedlog NATO-a za gradnju centra za obuku protiv terorističkih napada biološkim, kemijskim i nuklearnim oružjem.

Da je projekt prošao, to bi bio najveći takav poligon u Europi s velikim količinama smrtonosnih kemikalija i virusa, a samo gradnja centra stajala bi 15 milijuna dolara.



U Europi postoje još samo dva takva manja centra - u Velikoj Britaniji i Nizozemskoj. No, glavni je razlog zašto Amerikanci žele graditi takav poligon upravo u Dalmaciji, najduže razdoblje lijepog vremena koje omogućuje gotovo osam mjeseci aktivne obuke. Međutim, u dopisu od 8. travnja 2009. Ministarstvo obrane je tvrtki KnoTox, koja od 2005. za NATO školuje vojnike za biokemijsko i nuklearno ratovanje, poslalo odbijenicu.



više iz
rubrike
VIJESTI
“Mišljenje MORH-a o navedenom centru je negativno te ističemo da formiranje takvog centra nije deklarirano u sklopu prihvaćenih NATO-ovih partnerskih ciljeva. S obzirom na to da je spomenuta tvrtka istodobno slala i dopise Službi za graditeljstvo i zaštitu okoliša iz kojih nije bilo posve razvidno o kakvom je centru riječ, Uprava za materijalne resurse predložila je dodjeljivanje koncesije u smislu rješavanja pitanja neperspektivnih nekretnina MORH-a”, navodi se u priopćenju MORH-a.



Drugim rječima, Ministarstvo je odbilo gradnju centra, ali nema ništa protiv da ta ili neka druga tvrtka kupi ili koristi napušteno skladište.



Douglas Eaton, direktor KnoToxa, ovih dana boravi u Zagrebu kako bi uvjerio MORH da je takav centar potreban, a u razgovoru s novinarima Jutarnjeg lista je rekao da je Ministarstvo obrane načelno dalo suglasnost za projekt i da se samo čeka potpisivanje ugovora!



Untoč činjenici da bi se u tom centru radilo s najotrovnijim biološkim i kemijskim oružjem, u KnoToxu kažu da kemikalije koje bi se rabile u vježbama neće imati nikakav doticaj s okolinom.



- Lokalno stanovništvo, životinje i okoliš će biti potpuno sigurni. Agensi bi bili pod strogom kontrolom. Vježbe bi se odvijale u potpuno osiguranom i izdvojenom području. Također neće biti nikakvih posljedica za turizam jer će centar biti praktički nevidljiv. Vaš ministar obrane je upoznat sa svim detaljima i samo se čeka potpisivanje.



Čim ministar potpiše ugovor, počinjemo s gradnjom, a to očekujemo u listopadu - tvrdi D. Eaton. Centar bi imao kapacitet za obuku 200 polaznika.



Eaton: Treninzi bi se odvijali s pravim agensima

- Cilj ovog centra je uvježbavanje hrvatskih i NATO-ovih vojnika u suprotstavljanju biološkom, kemijskom ili nuklearnom napadu i mislim da vaši vojnici već imaju jako dobro predznanje. To je nužno s obzirom na to da živimo u svijetu u kojemu terorizam sve više jača. Treninzi bi se odvijali s pravim, živim agensima, što je ipak drukčiji osjećaj nego kada se vježba sa simulantima. Osim toga, centar će pridonijeti razvoju industrije u tom dijelu Hrvatske. Namjeravamo zaposliti oko 500 hrvatskih radnika jer će izrađivati odjeću, obuću, rukavice i mnoge druge predmete koji će se upotrebljavati tijekom obuke, kaže Douglas Eaton.






Sergej Trajković
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:27