MLADA MUSLIMANKA

'Ne daju mi vozačku zato jer nosim maramu na glavi!'

    AUTOR:
    • Davor Butorac,
    • Silvana Fable

  • OBJAVLJENO:
  • 24.10.2010. u 13:22

Goran Šebelić/CROPIX

Osamnaestogodišnja Puljanka ističe da je u vozačkoj školi ni drugdje nitko nije upozorio da ne može imati maramu na dozvoli

ZAGREB - Radije ću ostati bez vozačke dozvole i automobila i neću voziti, iako su moji roditelji moj vozački ispit platili 7000 kuna, ali maramu s glave skinuti neću - kazala nam je mlada muslimanka, Puljanka, 18-godišnja Margarita Bajrami, kojoj su prije nekoliko dana u Policijskoj upravi istarskoj odbili izdati vozačku dozvolu jer je donijela fotografiju s maramom na glavi.

Maramu je počela nositi prije godinu dana, kada je odlučila doslovno prakticirati vjeru, a vjera joj ne dopušta da je skida u javnosti.

- U tih godinu dana zbog marame na glavi nisam imala nikakvih problema. Nosim je u školi, a maturantica sam u pulskoj Strukovnoj školi, marama nije smetala ni mom instruktoru vožnje niti bilo kome drugome u autoškoli. Normalno sam položila vozački ispit, a zanimljivo je da me nitko ni u autoškoli nije upozorio da vozačku zbog marame neću moći dobiti - veli Margarita.

Sporna samo vozačka

Glavni imam Istarske županije Esad Jukan kaže da mu nije jasno da se osobna iskaznica i putovnica mogu izdati s fotografijom na kojoj je glava pokrivena maramom, a vozačka dozvola ne može. Uz Margaritu Bajrami iz Pule, još dvije muslimanke u Hrvatskoj imaju problem sa službenicima Sektora upravnih poslova policijskih uprava oko izdavanja osobnih dokumenata. Zbog fotografija na kojima imaju marame (hidžabe) na glavama, Uprave u Rijeci i Karlovcu odbile su im izdati vozačku dozvolu, odnosno osobnu kartu.

Odluke na nižoj razini

- Nažalost, pojavljuju se teškoće u PU primorsko-goranskoj i PU karlovačkoj. Naime, u Crikvenici i u Maljevcu kod Karlovca pripadnicama naše vjerske zajednice zbog hidžaba nisu htjeli izdati dokumente - požalio nam se muftija Ševko ef. Omerbašić, predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj. Čude ga dvostruki standard i nekonzistentnost zakona i propisa, te činjenica da je volja o izdavanju dokumenata prepuštena lokalnim upravama.

- Kad se dogodi da im odbiju izdati dokument, žene mi se jave, no ne mogu puno pomoći. U Zagrebu sve naše vjeroučiteljice imaju dokumente s fotografijama na kojima nose hidžabe i nije bilo problema. Možda se radi o neinformiranosti službenika u manjim policijskim upravama - pretpostavlja Omerbašić.

Maramu mogu imati stariji ljudi kao dio folklora

Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko donio je 23.12.2008. Pravilnik o vozačkoj dozvoli, temeljen na Zakonu o sigurnosti prometa. Članak 6 dopušta starijim osobama da na fotografiji vozačke dozvole imaju maramu ili kapu, kao dio narodne nošnje. Nije preciziran pojam “starija osoba”, no takve su slike u policijskim upravama Osijek, Gospić, S. Brod i Split odobravane i mlađima.

Izdvajamo