OGORČENA PUTNICA

'NE MOŽETE UNUTRA, PRLJAVI STE' Nepristojni vozač autobusa putnicima upropastio godišnji odmor

A. L. iz Koprivnice nam je ispričala da je četvero stranih turista žurilo na avion, a idući bus za Split je išao tek sutradan
Ilustracija, arhivska fotografija
 Dubravko Darabus / CROPIX

Vozač autobusa jednog velikog domaćeg prijevoznika, koji je na redovnoj liniji prometovao za Split, u utorak u 13.20 sati u Slunju nije pustio u vozilo A. L. iz Koprivnice i još četvero stranaca rekavši im da su prljavi, tvrdi nam u razgovoru A., koja je išla s obližnjeg festivala psihodelije Momento Demento. Sve što je dalje uslijedilo pokvarilo im je godišnji odmor.

- Kampirali smo tjedan dana i imali blatne cipele jer je često padala kiša, pa je bilo puno blata. Rekli smo vozaču da ćemo se izuti ili obuti čiste cipele koje smo imali u ruksacima, no uopće nije reagirao. Ti stranci su imali dreadlockse i bili su hipijevski obučeni, ali su bili pristojni, ispričala nam je 26-godišnja A.

Vozač autobusa nije znao engleski, pa im je ona, kaže, prevodila. Turisti su se žurili na splitski aerodrom jer su imali rezervirane avionske karte.

Idući autobus iz Slunja je išao tek drugi dan. Čim je otišao autobus i ostavio ih zbunjene na kolodvoru, pojavio se čovjek koji im je ponudio da može odvesti troje putnika do Splita za 1200 kuna.

- Stranci su razmišljali hoće li dopustiti tom čovjeku da ih opljačka, a on mi se još pohvalio da je baš jučer tako vozio nekoliko Izraelaca do Splita. Naglasio je da su izgledali isto kao i mi i da su bili puni para, priča zgrožena A., koja je planirala još malo do mora prije povratka kući. No, nazvala je svoju obitelj da dođe po nju. Naposljetku, jedna Filipinka je odlučila stopirati do mora, a troje stranaca je pristalo na ponudu vozača auta.

Za to vrijeme vozači ostalih autobusa na kolodvoru, koji su išli prema drugim destinacijama, normalno su primali sve putnike u vozila bez obzira na njihov izgled.

- Ne mogu vjerovati da se ovo događa u zemlji u kojoj živim i da tu rade tako bezobrazni ljudi. Sram me što živim u ovako zadrtoj sredini. Pokušavamo biti turistička zemlja, ali to nećemo postići diskriminacijom i pljačkom, zaključuje razočarana djevojka.

Iako smo pokušavali kontaktirati nadležne u kompaniji čiji se vozač prema tvrdnji putnice nedolično ponašao, oni nam se do objave ovoga članka nisu javljali na telefon.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:11