PREVARE NA INTERNETU

NE NASJEDAJTE NA LAŽNE NAGRADNE IGRE NA INTERNETU Sve veći broj građana žali se na krađu osobnih podataka

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 04.09.2018. u 10:46

young male holding a credit card and using laptop computer for online shopping. businessman purchase goods from internet. man make payment on bank website, Image: 340343772, License: Royalty-free, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Alamy
Profimedia, Alamy

Ilustracija

 

Zbog povećanog broja upita i žalbi građana, koji su u raznim nagradnim igrama na internetu dali svoje osobne podatke, hrvatska Agencija za zaštitu osobnih podataka upozorava da u takvim slučajevima treba biti posebno oprezan.

Tijekom mjeseca kolovoza AZOP je zaprimio velik broj upita građana koji su koristeći društvenu mrežu Facebook dali svoje osobne podatke kao i fotografije osobnih iskaznica. Podatke su davali u sklopu nagradnih igara na lažnim Facebook stranicama Arena centra Zagreb, Westgate Shopping Cityja, City Centra One, Konzuma, Huaweija, INA Gas stationa i Lukoila.

Kao neovisno nadzorno tijelo u području zaštite osobnih podataka AZOP poziva građane na oprez kad daju svoje osobne podatke drugima, osobito putem interneta.

‘Mole se građani da s osobitom pažnjom i odgovorno postupaju sa svojim osobnim podacima te da iste ne prosljeđuju nepoznatim osobama kao i osobama čiji identitet nije moguće prethodno utvrditi. U konkretnim situacijama upućujemo da se iskazane informacije o nagradnim igrama na internetu/društvenim mrežama prethodno prije bilo kakve dostave ili otkrivanja svojih osobnih podataka provjeri vjerodostojnost predmetnih internetskih ili stranica društvenih mreža kao i vjerodostojnost samih nagradnih igara’, stoji u priopćenju AZOP-a.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo