VRELI KOLOVOZ

Ne! Ovo nije bilo najgore! Nesnosne vrućine vrhunac će dosegnuti u petak i subotu, a osvježenja neće biti ni noću

Izrazito visoke temperature za drugu polovicu kolovoza nastavit će se sve do nedjelje. Živa na termometru neće padati, a suho i pakleno vruće bit će u cijeloj Hrvatskoj
 Biljana Gaurina/CROPIX

Izrazito visoke temperature za drugu polovicu kolovoza nastavit će se sve do nedjelje. Živa na termometru neće padati, a suho i pakleno vruće bit će u cijeloj Hrvatskoj.

No vrlo vruć kolovoz ipak će završiti s primjerenijim temperaturama.

Nakon nedjelje u cijeloj se Hrvatskoj očekuje pad temperature, ali i željene i očekivane padaline. Posebno će zahladiti na kontinentalnom dijelu, gdje će se sa 38 temperature spustiti na ugodnih 28 stupnjeva.

Spas na Jadranu

Osim pada temperature kontinentalce će sljedeći tjedan dočekati povremeni pljuskovi i kiša, što je uobičajeno za početak rujna.

No rujan će biti ugodan i topao pa oni koji su planirali godišnje odmore iskoristiti tek sada mogu odahnuti.

Dok se čeka pad temperatura, Hrvatska se prži na +35 i više. U gotovo svim gradovima jučer se temperatura nije spuštala ispod 35 stupnjeva. Najugodnije je bilo na Jadranu, gdje je u Splitu zabilježeno 33, a u Dubrovniku 30 stupnjeva.

Bez hlada

Dok su mnogi uživali u tim temperaturama i tražili osvježenje u moru, kontinentalna Hrvatska žudjela je za malo hlada.

Već u 11 sati u Osijeku, Zagrebu i Slavonskom Brodu zabilježena su 33 stupnja. Poslijepodne te su temperature narasle pa se Osijek u 14 sati pržio na 37, Zagreb na 36, a Slavonski Brod na 38 stupnjeva.

Meteorolozi još neko vrijeme neće donositi osvježavajuće vijesti. Najavljuju naime, da će nesnosne vrućine vrhunac doseći u petak i subotu, kad će temperature biti najviše, a osvježenja neće biti ni u noćnim satima.

Vrlo vruće i sparno bit će svima, a posebno će patiti meteoropati jer će biometeorološke prilike biti nepovoljne, a vrućina i visoke temperature zraka opasne za zdravlje.

- U petak i subotu sunčano, vrlo vruće i sparno. U nedjelju u kopnenom području i na sjevernom Jadranu prolazno jače naoblačenje s mjestimičnom kišom, pljuskovima i grmljavinom. Puhat će povremeno umjeren jugozapadnjak, na Jadranu jugo i jugozapadnjak, a u nedjelju će u kopnenom području okrenuti na sjeveroistočnjak, što će donijeti osvježenje - kažu iz Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 21:44