STRUČNJACI SAVJETUJU

NE PROPUSTITE NEBESKE KRIJESNICE U NEDJELJU Za uživanje u kiši meteora tražite mračno mjesto: 'Najbolje je gledati od ponoći do zore'

Ilustracija
 Ivan Brkić / Glas Podravine / CROPIX

Ljubitelji astronomije kao i svake godine u ovo vrijeme željno iščekuju kišu meteora, poznatu i pod nazivom Perzeide ili suze svetog Lovre. Prema prognozama ove će se godine najveća aktivnost meteorske kiše dogoditi u noći sa 12. na 13. kolovoza pa astronomska društva udružena u Hrvatski astronomski savez tim povodom organiziraju astronomska motrenja teleskopima jer će se osim najljepšeg meteorskog roja u godini, moći pogledati Venera, Mars, Saturn i Jupiter, piše Glas Istre.

Hrvatski astronomski savez poziva gradove i općine na gašenje javne rasvjete 12. kolovoza kako bi što bolje mogli uživati u ovom nebeskom spektaklu.

Voditelj zvjezdarnice Višnjan Korado Korlević objasnio je u razgovoru za Jutarnji.hr prije dvije godine o čemu se zapravo radi: 'Pojavu uzrokuje komet Swift-Tuttle koji prolazeći pored Sunca gubi svoj materijal. Ne radi se o velikim dijelovima, već malim komadićima više nalik mrazu pomiješanim s pepelom. Međutim, ti komadići postižu brzinu i do 60 kilometara u sekundi koji u doticaju s atmosferom jako bljeskaju pa je sa Zemlje taj prizor doista spektakularan.'

Za ovu se godinu predviđa prosječna aktivnost od 60 do 70 meteora na sat, a uvjeti za opažanje će biti izvanredni jer nema Mjeseca koji bi inače svojom svjetlošću smanjivao mogućnost vidljivosti meteora. Najbolje vrijeme za opažanje bit će od ponoći do zore.

Nebeske krijesnice najbolje će se vidjeti u mraku, a tajnik Hrvatskog astronomskog saveza, Dorian Božičević, za Glas Istre je dao nekoliko savjeta svima koji će pažljivo promatrati nebo:

- ne gledajte direktno u radijant (ishodišnu točku meteorskog roja) tamo ćete opaziti najmanje meteora

- za opažanje meteora nije potrebna nikakva posebna oprema (teleskopi, dvogledi, ...)

- meteori se opažaju golim okom ležeći na tlu, a potrebno je biti barem 30 minuta u tami kako bi vam se oči prilagodile noćnim uvjetima

- potrebno se udaljiti iz prostora u kojem ima rasvjete i svjetlosnog onečišćenja u što bolju tamu

- potrebna vam je prostirka, ležaljka ili vreća za spavanje na koju možete leći prilikom opažanja

U narodu se kiša meteora najčešće zove suze sv. Lovre, a ljudi ga doživljavaju kao tradicionalan, narodni izraz. No, to nije točno.

'Naziv suze svetog Lovre preuzet je iz anglosaksonskog govornog područja i radi se zapravo o posprdnom nazivu koji su koristili protestanti kako bi se narugali katolicima. Naš tradicionalni naziv su nebeske krijesnice ili proletuše’, objasnio je Korlević.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 02:52