TRAMINAC

NE TAKO TAJNA VEZA BRITANSKE ARISTOKRACIJE I ILOČKIH PODRUMA Hrvatska vina za kojima uzdiše britanska kraljevska obitelj

 
 CROPIX

Veza koju već punih 65 godina njeguju Iločki podrumi i britanski kraljevski dvor, što je samo po sebi fantastična stvar za vinariju iz jednog malog hrvatskog grada, u svibnju ove godine dobit će svoju dodatnu dimenziju i još više učvrstiti ovaj poseban odnos začet u prigodi proslave krunidbe aktualne britanske kraljice Elizabete II. Priča o tome kako se na toj velikoj svečanosti 1953. godine, među ostalima, gostima služio i iločki Traminac berba 1947., već je nebrojeno puta opisana, a toj je berbi ovog odličnog vina sa zapadnih obronaka Fruške gore donijelo kultni status među vinima. U starom vinskom podrumu Iločkih podruma, smještenom ispod dvorca Odescalchi i danas se čuva još 89 boca ovog arhivskog vinskog blaga čija butelja na tržištu doseže cijenu od astronomskih 55.000 kuna.

No, oni koji se razumiju u vina kažu da ovaj traminac vrijedi svake uložene lipe, a to što ga još imaju u ponudi ima se zahvaliti bivšem podrumaru ove tvrtke Franji Volfu, koji je sa skupinom radnika prije okupacije Iloka uspio sakriti 8000 arhivskih butelja, među kojima i onih iz 1947. godine, tako što su u podrumu sazidali pregradni zid koji su uklopili u ambijent pa okupatorima koji su poharali podrum nije bilo ništa sumnjivo. Uglavnom, otkako se taj traminac pojavio na britanskom dvoru, iločka vina iz njega više nisu izlazila, pa su Iločki podrumi jedina hrvatska vinarija čija se vina i danas služe na kraljevskom dvoru.

CROPIX

U skladu s tom tradicijom i njegovanjem posebnih odnosa prilikom službenog posjeta princa Charlesa i vojvotkinje od Cornwella Camille Hrvatskoj u ožujku 2016., predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, poklonila je u nazočnosti većinskog vlasnika Iločkih podruma d.d. Juraja Mihaljevića, upravo vino Traminac vrhunski iz 1947. koje je služeno na proslavi krunidbe Charlesove majke. Pet godina ranije, dakle 2011., iz Iloka je put Londona otišao i poseban poklon povodom vjenčanja princa Williama i Kate Middleton.

Radilo se o Tramincu ledena berba 2007., vinu koje je u ocjenjivačkoj sezoni 2010./2011. osvojilo najveći broj medalja ikad osvojenih za jedno hrvatsko vino na međunarodnim vinskim ocjenjivanjima, te je proglašeno i vinom godine 2010./2011., rangirajući se po ukupnom broju bodova na visoko 19. mjesto na listi 100 najboljih vina svijeta, sastavljane od strane “Međunarodne udruge vinskih kritičara i novinara”. Bila je to ujedno i prva ledena berba Iločkih podruma. I, naravno, sada kada se rade velike pripreme za još jedno kraljevsko vjenčanje, ovaj put mlađeg sina princa Charlesa i njegove pokojne supruge princeze Diane, princa Harryja s Meghan Markle, Iločki podrumi kao svadbeni dar mladencima šalju Traminac izborna berba bobica, berba 2015.

Jednostavno fantastično vino

- Radi se o vinu iz naše ekskluzivne limitirane linije predikatnih vrhunskih vina s položaja Principovac. Vino je to koje je osobno odabrala naša glavna enologinja gđa Vera Zima, budući da se radi o istoj kategoriji predikatnog vina od sorte traminac, a koje je s berbom 2011. na Decanteru 2016. u Londonu osvojilo Decanter Platinum medalju u konkurenciji od preko 17.000 uzoraka vina iz cijelog svijeta. Mi za naša vina iz limitirane linije predikatnih vina volimo reći da su vina za pamćenje i iskreno se nadamo da će mladi kraljevski par svoj dan iz snova pamtiti i po ovom posebnom vinu s potpisom Iločkih podruma, koje ima jedinstven i kompleksan aromatski i okusni izričaj, a što ga čini dostojnim kraljevskog dvora i idealnim pratiteljem slavlju ljubavi i sreće - kazala nam je Karmela Tancabel, savjetnica predsjednika uprave Iločkih podruma za marketing i izvoz vina.

O tome kako su i zašto izaslanici kraljevskog dvora obilazili ove krajeve u potrazi za vinom koje će se služiti na proslavi krunidbe Elizabete II. kruže brojne legende, no točnog odgovora zapravo nema, pa se iz toga može zaključiti da je razlog bio vrlo jednostavan - to je vino naprosto bilo fantastično. Doduše, jedna od špekulacija jest da je odabrano zato što su se upravo 1947. godine vjenčali Elizabeta i Philip, ali to je samo špekulacija pa treba ostati kod toga da je presudila čistoća i kvaliteta vina proizvedenog u sjajnim klimatskim uvjetima iz vinograda smještenih na fantastičnom položaju. Uz sjajan rad već spomenute gospođe Zima, upravo su klima i položaj iločkih vinograda tajna velikih uspjeha traminca.

- Mi ovdje imamo jako puno sunca, po čemu nas čak uspoređuju i s Dubrovnikom. U aromatskom profilu traminac zadržava jako lijepu aromu, koja se doduše na puno sunca zna gubiti. Ali, klima koja je ovdje, vjetar, blizina Dunava, činjenica da smo na obroncima Fruške gore čine idealan spoj kojim od traminca dobivamo odlične rezultate - potvrđuje i gospođa Zima, koja u Iločkim podrumima radi već 20 godina, a od 2005. je i glavni enolog, što znači i da potpisuje sve velike uspjehe i medalje koje vina Iločkih podruma osvajaju na važnim ocjenjivanjima. Samo u prošloj i pretprošloj godini njihovi su traminci dobili 40 medalja (pretežno zlatnih) i preporuka na različitim festivalima i ocjenjivanjima u Hrvatskoj i inozemstvu.

CROPIX

- Imamo dugu tradiciju proizvodnje traminca, koji se u početku radio u suhim varijantama, ali s vremenom smo to mijenjali pa smo 2002. godine prvi put proizveli predikatno vino kao kasnu berbu. Uz tu je berbu vezana i jedna anegdota. Naime, tadašnji vlasnik tvrtke gospodin Ivan Juroš odlučio je da odmah idemo na veliku količinu, pa smo proizveli 16.000 litara i imali 32.000 boca. Nas ostale to je malo i uplašilo, a osobno sam mislila da ih nikada nećemo prodati, ali ipak smo uspjeli i to nam je bila potvrda da na tržištu ima prostora za slatkasta vina - prisjetila se gospođa Zima početaka proizvodnje predikatnih vina od ove sorte.

Ljubav je ključna

- Tada smo odlučili nastaviti s razvojem priče s predikatima i danas imamo osam različitih stilova traminca - kvalitetno, vrhunsko, linija Principovac (polusuho ili poluslatko ovisno od godine), kasna berba, izborna berba, izborna berba bobica, izborna berba prosušenih bobica te ledena berba, ali naravno da nemamo svake godine svih osam kategorija - pojasnila nam je gospođa Zima dok hodamo 100 metara dugim starim podrumom u koji se može smjestiti 140.000 litara vina. U donji dio podruma ne možemo ući, jer su se odlučili na njegovu rekonstrukciju i tamo će se ubuduće nalaziti sva arhivska vina, ali i banka vina u barrique bačvama, gdje će zainteresirani moći ostaviti svoja birana vina na višegodišnje čuvanje u posebnim uvjetima.

Od velikih bačava kapaciteta 9500 litara kakvih je prije rata u podrumu bila većina, danas je ostala svega jedna. Ostale su uništene, a pravih majstora da naprave takve nove danas u Hrvatskoj nema. U arhivi im je ukupno 8868 boca, među kojima, uz već spomenute one iz 1947. koje su i najstarije, i njih oko 400 koje su darovane Williamu i Kate. Zahvaljujući već spomenutom gospodinu Volfu, u Iločkim podrumima mogu se kupiti i butelje berbi iz 1978. godine, ali i iz 80-ih godina prošloga stoljeća, kao i one iz novijeg doba. Što su starije to su skuplje, a izuzmemo li opjevanu 1947. koja košta i do 55.000 kuna, ostale se mogu kupiti po cijenama od 1500 do 15.800 kuna za butelju.

Nagrađena berba

Proizvodnja traminca, pak, pojačana je povratkom u Ilok nakon mirne reintegracije. Danas ga imaju na 60 hektara svojih vinograda, ali ga i otkupljuju od malih lokalnih proizvođača s dodatnih 20 hektara, tako da im se godišnja proizvodnja traminca kreće oko 500.000 litara, što je desetina ukupne proizvodnje vina Iločkih podruma iz kojih, dakle, godišnje na tržište Hrvatske i 17 zemalja svijeta izađe do 5 milijuna litara vina proizvedenih s ukupno 1000 hektara vinograda.

- Najpoznatiji smo po tramincu, jer osvaja velika priznanja, ali naše vino broj jedan ipak je graševina s preko 3 milijuna litara godišnje proizvodnje. I tu imamo odlične rezultate, kao što je primjerice s Graševinom berba 2011. koju smo pustili i čekali 4-5 godina da je stavimo na tržište, pa danas i u toj sorti imamo fantastično vino. Meni, pak, osobno najbolje godine bile su 2005. i 2011. s izbornim berbama traminca, pri čemu je berba 2011. dobila platinastu medalju na Decanteru u Londonu 2016. godine - istaknula je naša sugovornica, koju pitamo kako je biti glavna i odgovorna za kvalitetu vina u ovako renomiranoj kući, čije se vino nalazi na vinskoj karti britanskoga dvora.

- Raditi u ovakvom podrumu velika je čast, ali i obveza jer se uvijek očekuju sjajni rezultati, zlatne medalje. No, to je i velika ljubav, jer naprosto uživam u svom poslu, uživam u obilascima vinograda, praćenju sazrijevanja, čekanju berbe, u doslovno svakom segmentu proizvodnje od orezivanja do dobivanja konačnog proizvoda. Rekla bih još i da u Hrvatskoj ukupno gledano imamo sjajnu vinsku scenu, ali i da previše podcjenjujemo kvalitetu svojih vina i uvijek tražimo neku potvrdu u inozemstvu. Ne vjerujemo sami sebi, a to ne bi trebalo biti tako, jer radimo sjajna vina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 16:33