VELIKI GOVOR PREMIJERA

'NE VJERUJTE ONIMA KOJI GOVORE DA RASPRODAJEMO DRŽAVU!' Milanović pred Saborom o stanju nacije

Premijer je napomenuo da građane ne smiju zaslijepiti samo ekonomska pitanja
 Dragan Matic / CROPIX

NOVO 10:48 - Kad sam prije dvadesetak mjeseci, s ovog istog mjesta, tražio da pružite povjerenje mojoj Vladi, između ostalog sam kazao da je jedan od naših glavnih ciljeva da u ovoj zemlji mirno spavaju svi koji se nisu ogriješili o zakon. Pravosuđu smo na svim razinama u punoj mjeri prepustili odgovornost koja mu pripada. Zato želimo izmijeniti Ustav i ukinuti zastaru za politički motivirana, odnosno za sva teška ubojstva. Neka se pravosuđe suoči s tim zlodjelima, tko god bili počinitelji, tko god bile žrtve - kazao je Milanović.

Premijer se dotakao i dvojezičnosti u Vukovaru.

- Molim vas da shvatite da je borba za najviše standarde u pravima nacionalnih manjina za ovu zemlju i ovo društvo, u suštinskom smislu, važna koliko i rast gospodarstva. U Vukovaru provodimo Ustavni zakon o pravima nacionalnih manjina. I vjerujemo u taj zakon, jer taj zakon i takva praksa našu zemlju čine malo boljim i malo sretnijim mjestom.

Premijer je napomenuo da građane ne smiju zaslijepiti samo ekonomska pitanja.

- Naši životi, bez obzira na ekonomsku situaciju, bili bi obezvrijeđeni ako bismo dopustili gaženje vrijednosti antifašizma i sekularizma, ako bismo dopustili diskriminaciju LGBT zajednice, ili da bilo koja manjinska grupacija bude ugrožena ili obespravljena. Poštujemo njihovo pravo na drukčije mišljenje, i poštovat ćemo ga sve dok se kreće u granicama zakona i iskoristit ćemo sva demokratska sredstva da suzbijemo širenje mržnje.

Da zaključim, naša budućnost ovisi ponajviše o ispravnom prepoznavanju naše realnosti, naših interesa i naših potencijala, bez bilo kakvih političkih ili civilizacijskih predrasuda. Pritom nam trebaju dobronamjerni partneri i istinski prijatelji. A partnerstvo i prijateljstvo, kako ih ja shvaćam, podrazumijevaju ravnopravnost, zapamtite te riječi.

Hvala na pozornosti i strpljenju. Živjeli i živjela Hrvatvska! - zaključio je govor premijer Zoran Milanović.

10:35 - Nabrajao je Milanović i što Vlada sve čini na trećem pravcu – resturktuiranju i racionalizaciji državnog i javnog sektora. Između ostalog rekao je kalo vjeruje u pozitivan ishod restuktuiranja brodogradnjem, da reformiraju devastirani zdravstveni sustav...

Najvažnijim pravcem nazvao je izradu, donošenje i provedu mjera za oporvaka gospodarstva. Pravi su, objašnjava, javne investicije, zatim uklanjanje administratvnih mjera, porezna politika, izravni poticaji privatnim kompanijama, europski fondovi te gospodarska diplomacija.

- Ova Vlada je svjesna da vjerojatno postoje ekonomske metode koje bi možda brže pokazale rezultate, ali mi ne možemo provoditi politiku u koju ne vjerujemo. A ne vjerujemo u riskantne monetarne eksperimente, ne vjerujemo onima koji tvrde da se trebamo i možemo još zaduživati , ne vjerujemo onima koji misle da ne trebamo vraćati kredite, ne vjerujemo prorocima koji govore da bi svi naši problemi bili rješeni kada bismo otpustili nekoliko desetaka tisuća ljudi zaposlenih u državnoj upravi. Naše je načelno opredjeljenje da proces nužnih reformi državne uprave, u što većoj mjeri ide ukorak s opravakom i rastom privatnog gospodarskog sektora, te sa sređivanjem teškog stanja javnih financija. Pritom činimo onoliko koliko je u našoj moći da pomognemo ozdravljenju privatnih kompanija. Uvjereni smo da ćemo uskoro moći činiti i više – kazao je Milanović.

Vlada se do razumne granice bori za očuvanje svakog radnog mjesta, bez obzira radi li se o radnom mjestu u državnom, javnom ili privatnom sektoru - kazao je no dodao kako izlazak iz kruga državne zaduženosti i deficita nije izvedivo bez reforme radnog zakonodavstva i suspenzije ili umanjenja dijela dosadašnjih materijalnih prava zaposlenih u državnim i javnim službama, uključujući i smanjenje bruto osnovice za tri posto.

- To smo već učinilI i to je bio najminimalniji zahvat za kojim smo morali posegnuti. Radnici zaposleni u privatnim tvrtkama suočeni su s neusporedivo težim udarima na svoja prava - kazao je premijer te poručio zaposlenicima u državnom i javnom sektoru i sindikatima da moraju biti krajnje racionalni i hladnokrvni u izradi proračuna za sljedeću godinu.

-----------------------------------------

10:22 - Moramo smanjiti javni dug da bi mogli povoljno servisirati naše dugove – dodao je Milanović.

- Državne financije su, ocjenjuje, naprosto prenapregnute.

- I poduzimamo sve razumne i odgovorne mjere da to promjenilo – tvrdi. Pritom naglašava kako nikad nije došla u pitanje razina socijalnih prava najizloženijih kategorija stanovništva.

- I nikad neće doći u pitanje – obećao je.

Isto obećanje dao je i umirovljenicima.

- Isplata radničkih mirovina nikada nije i neće doći u pitanje. Iako ga moramo reformirati, naš mirovinski sustav je stabilan.Nikad neće biti upitne ni invalidske mirovine i naknade – rekao je.

- Neće biti ugroženo pravo na besplatno obrazovanje onih koji žele učiti, kao ni državna pomoć u školovanju socijalno ugroženih i zakinutih - kazao je premijer.

Obećao je da će njegova Vlada štititi sva održiva prava branitelja i stradalnika Domovinskog rata.

- Nastavit ćemo se jednako predano brinuti o hrabrim ljudima – istaknuo je.

No, zato nije imao dobre vijesti za one s povlaštenim mirovinama.

- Nećemo podilaziti i obmanjivati. Nismo ni dosad. Sviđalo se to nekome ili ne i dalje ćemo inzistirati na racionalnosti, socijalnoj prevednosti i solidarnosti. Predložit ćemo smanjenje mirovina koje su više od prosječne plaće, a nisu stečene iz rada – bio je jasan Milanović.

----------------------------------------

10:15 - Detaljno je govorio o četiri glavna pravca Vladinih aktivnosti u izlasku iz krize.

- Sva su četiri gotovo jednako važna jer samo pozitivni rezultati na sva četiri pravca i na njihovim rukavcima mogu uroditi boljim standardom naših građana i uređenim državnim financijama – istaknuo je.

- Kao prvi pravac naveo je uvođenje reda i poštivanje zakona u svim djelastima. Stoga je, kazao je premijer, Ministratsvo financija prionulo urednijoj naplati poreza i poreznih dugovanja.

- Kad smo formirali Vladu zatekli smo 51 milijardu poreznih dugovanja. Raznim metodama Porezna uprava je od dužnika naplatila oko pola milijarde kuna, a odobreni su programi za reprogramiranje još oko šest milijardi – objasnio je. Osim na financijskom planu naveo je kako uvođenje reda rade i odtale ministarstva, pa je ustrojen Registar birača, završeno je prikupljanje zahtjeva za legalitzaciju, uvođenje reda uvodi se kroz informatizaciju u sustavu socijalne skrbi, objava registra branitelja...

- Drugi pravac je, kaže, konsolidacija državnih financija.

- Teško ćemo u ovoj godini zadržati proračunski deficit i javni dug na razini od 11 milijardi kuna. Razlog je ponajprije u u drastilčnom poratsu kreditnih obveza koje su ugovorile bivše Vlade – opet je Milanović optužio HDZ. A radi ispunjenja drugog cilja njegova je Vlada, objašnjava, sanirala skivene dugove u zdravstvu, uvela dinamički isplatu poticaja u poljoprivredi. Ali je priznao:

- Nepobitno je da ćemo ući u proceduru prekomjernog deficita. Pitanje je hoćemo li sami osmisliti plan konsolidacije ili ćemo čekati Europosku komisiju – istaknuo je.

- Ne skrivamo pod tepihom naš deficit, naslijeđene dugove posakrivane proteklih godina – tvrdi.

- Kako bi Vlada ostvarila cilj – smanjenje deficita, Milanović je najavio da će kombinirati intreventne mjere s reformama.

- Kako bi u kratkom roku smanjili javni dug ide se u provatizaciju ili koncsionaranju dijela državne imovine.

- Do kraja godine stvorit čemo pretpostvake za invetiranje u kompleke Kupari i Duilovo – najavio je između ostalog uz već poznate najave o privatizaciji Croatia osiguranja i HPB-a.

Ne vjerujte onima koji govore da rasprodajemo državu. Kompanija koja je dosad progutala milijarde proračunskih kuna nije nikakvo nacionalno bogatstvo - poručio je premijer.

----------------------------------------

09:54 - Predsjednik Vlade Zoran Milanović počeo je jutros u Saboru podnositi godišnje izvješće o stanju u državi. Prvi puta pred Saborom je takvo izvješće.

- U protekle 22 godine Hrvatske je ostvarila sve svoje vanjsko političke ciljeve – počeo je Milanović. Svi su građani, rekao je, dali svoj doprinos tome.

- Hrvatska je stabilna članica NATO saveza, predsjedala je Vijećem sigurnosti, a 1. srpnja postali smo puno pravna članioca EU – podsjetio je.

- Hrvatska nikome ništa ne duguje za ulazak u Uniju, mjenjali smo se nabolje i ispunili sve visoke kriterije. Nitko nam ništa nije poklonio niti tražimo da nam netko nešto daruje. Tražimo, međutim da nas se poštuje. Da se uvažavaju naša prava, naši napori i naši stavovi. Inzistiramo i inzistirat ćemo da se Hrvatsku doživljava ravnopravnim partnerom i sugovornikom jer je to naša obveza i posao – osvrnuo se Milanović odmah na početku na sukobe s EU. Hrvatska će, najavio je, biti uređena i ekonomski prosperitotena zemlja čiju „stabilnost sigutno neće uzdrmati nepovoljni financijski vjetrovi s drugih tržišta“.

- Osnovna pretpostavka da bi se to ostvarilo je da se u Bruxellesu i na svim drugim utjecajanim adresama zalažemo za interese svojih građana i svoje zemlje. Budite sigurni da ćemo to i činiti, budite sigurni da ćemo u tome biti uspješni! – poručio je.

Velik dio govora posvetio je premijer gospodarskoj situaciji, ali i stanju koje su preuzeli od bivše Vlade.

- Naša gospodarska situacija i dalje je teška – priznao je. No, i objasnio razkoge zašto je tome tako.

- Ponajprije zahvaljujući nedgovornosti koja je je u jednom razdoblju prošlog desetljeća bila najavćnije svojstvo hrvatske državne politike – rekao je. Odmah je nabrojio:

- Evo što je samo u tri vaćna pokazatelja, bio ishod višegodišnje neodgovornosti bivših HDZ-ovih Vlada: nelikvidnost koju samo zatekli krajem 2011. izbosila je 44,6 milijardi kuna, dospjele, a ne izvršene obveze iznosile su 2,5 milijardi kuna, a zatekli smo 205 tisuća radnika kojima nisu isplaćivane plaće niti doprinosa – nabrojio je premijer.

Ipak, priznao je kako situacija u nekim segmentima niti danas nije dobra.

- Nisu ohrabrujuće činjenice da će naš javni dug do kraja godine vjerojatno desegnuti 190 miilijardi kuna – kaže Milanović objašnjavajući da je lani javni dug povećan za 21,5 milijardi kuna od čeka 9,2 milijarde na preuzete kreditne obveze brodogradilišta.

- Planirali smo ove godine deficit zadržati na razini prošlogodšnjeg. Bit će teško, no borit ćemo se da budemo što bliže ostvarenju tog plana – naglasio je.

-------------------------------------------------

08:59 - Premijer Zoran Milanović danas će u prvom obraćanju naciji središnji prostor posvetiti ekonomskoj situaciji i pokušajima Vlade da prekine krizu, međutim podjednako intrigantan trebao bi biti drugi dio izlaganja u kojem će se osvrnuti na svjetonazorske podjele u Hrvatskoj.

Premda iz Vlade uvjeravaju da je u pitanju “umjeren govor koji će se baviti stanjem u državi i iznošenjem brojčanih pokazatelja”, izvjesno je da će Milanović upozoriti na opasnost od neokonzervativnih tendencija i buđenja nacionalističkih strasti kao što su prosvjedi protiv ćirilice.

Uštede u proračunu

Prvi dio govora - prema informacijama iz krugova bliskih vrhu Vlade - odnosit će se na teškoće u gospodarstvu. Među ostalim, očekuje se najava novih mjera ušteda u proračunu i rezova, što od Hrvatske zahtijeva i EU.

U nastavku Milanović će govoriti o stanju koje je zatekla njegova Vlada, a kakvo je mišljenje vlasti, pokazao je prošli tjedan ministar Slavko Linić koji je optužio HDZ za višegodišnje uništavanje države. Bilo bi iznenađenje kada Milanović ne bi ponovio tu optužbu, makar u blažoj verziji. Treći dio premijerova govora odnosi se na pojave u društvu i u ovom dijelu će pokušati napraviti distinkciju između svoje Vlade i desno-konzervativnog HDZ-a na pitanjima dvojezičnosti, odnosa prema manjinskim skupinama i uvođenja zdravstvenog odgoja u škole.

Milanovićevo obraćanje temelji se na Poslovniku Hrvatskog sabora u kojem se navodi da predsjednik Vlade jedanput godišnje, na početku drugog redovitog zasjedanja Sabora, predstavlja Saboru godišnje izvješće Vlade, “u kojem će izvijestiti Sabor o uočenim pojavama, problemima i stanju u društvu, kao i o aktivnostima Vlade”.

Nastupi državnika EU

Premijerov govor može trajati najdulje jedan sat i nije dopuštena replika. Zatim slijedi rasprava u kojoj mogu sudjelovati samo klubovi zastupnika. Predstavnik kluba može govoriti 20 minuta. Poslovnik propisuje da u raspravi nije dopuštena replika.

Kriza i višegodišnja recesija tjeraju državnike da u godišnjim istupima u parlamentima kao primarni cilj apostrofiraju obnovu gospodarstva i reforme, koje uglavnom znače i rezanje dosadašnjih socijalnih prava.

Obamin govor o stanju SAD-a: Moje reforme

U ovogodišnjem govoru o stanju nacije američki predsjednik Barack Obama na prvom je mjestu zatražio potporu Kongresa za svoj plan gospodarskog rasta koji uključuje porezne i obrazovne reforme, a koje bi za cilj imale povratak proizvodnje iz inozemstva u Sjedinjene Države. Amerikanci, rekao je Obama, ne očekuju da vlada riješi svaki njihov problem, “ali očekuju da stavimo interese nacije ispred interesa stranaka. Očekuju da sklopimo razumne kompromise tamo gdje možemo”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 09:25