BIVŠI ŠEF SABORA

NE ŽELI POVLASTICE Bebić: 'Odričem se dužnosničke mirovine. Ne želim se više nikome opravdavati'

Zagreb, 040213.Zupanijski sud.Luka Bebic pojavio se na Zupanijskom sudu kao svjedok na nastavku sudjenja za slucaj Fimi Media.Na fotografiji: Luka Bebic pred Zupanijskim sudom.Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
 Tomislav Krišto / CROPIX

Dobivam nešto više od sedam tisuća kuna mirovine, a kao bivši ministar trebao sam imati 16 tisuća - ustvrdio je ovih dana na suđenju za zločine počinjene u okolici Duge Rese nakon Drugog svjetskog rata Josip Boljkovac.

Ovaj 94-godišnji partizan, nekadašnji šef kotarske Ozne, a potom i Tuđmanov ministar policije, veći dio svojeg svjedočenja pred licem pravde posvetio je analizi borbe protiv klasnog neprijatelja. Ipak, teško je bilo oteti se dojmu da Boljkovac ne može prežaliti što nije ušao u red najbolje plaćenih hrvatskih umirovljenika.

Najviše mirovine u Hrvatskoj ipak su rezervirane za bivše predsjednike Republike, ne za ministre: Stjepan Mesić prima oko 17 tisuća kuna, koliko otprilike na ime obiteljske mirovine mjesečno dobije i Ankica Tuđman.

Kosor je ‘rezala’

Riječ je o iznosu koji je tijekom posljednjih pet godina već dva puta bio smanjivan: jednom u mandatu Jadranke Kosor 2009., a drugi put koncem prosinca prošle godine. Prije toga njihova je mirovina prelazila 20 tisuća kuna.

Izdašnu predsjedničku mirovinu primao je i akademik Vlatko Pavletić, koji je, kao predsjednik Sabora, nakon Tuđmanove smrti tijekom dva mjeseca preuzeo vođenje države, do održavanja novih predjedničkih izbora. Na temelju toga ostvario je pravo na predsjedničku mirovinu, a preminuo je 2007. godine.

Primjeri Kajina i Antešića

Dužnosničke mirovine oduvijek su bile predmet težnja velike većine domaćih političara. Razlozi su više nego očiti: dužnosnički status pojedincima je osiguravao dvaput veću mirovinu od one koju bi imali po tzv. općim propisima. Uz to, mirovine koje dobivaju obični građani limitirane su na 8800 kuna, pa su se pojedini još uvijek aktivni političari – poput bivšeg IDS-ovca Damira Kajina i SDP-ova zamjenika ministra pomorstva Zdenka Antešića – odlučili “umiroviti” samo na jedan dan kako bi ostvarili pravo na povlaštenu visoku mirovinu.

No, ima i suprotnih primjera. Luka Bebić otkrio je Slobodnoj Dalmaciji da je koncem prošle godine od Zavoda za mirovinsko osiguranje zatražio da mu mirovinu izračunaju po općim propisima, kao i svakom građaninu ove zemlje.

- Na Staru godinu predao sam zahtjev i sad čekam. Imam 48 godina radnoga staža, ostvarivao sam dobra primanja, i mislim da će moja mirovina biti tu negdje s dužnosničkom. Čak i ako bude manja, nije bitno, tražit ću da mi se isplaćuje mirovina po općim propisima. Ne želim se više nikome opravdavati – tvrdi Bebić.

Nije želio otkriti kolika mu je sada mirovina. Prema nekim procjenama, kao bivši predsjednik Sabora, on prima oko deset tisuća kuna.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 14:19