BLOKADA PROCESA U AFERI HOTMAIL

Ne zna se tko će odlučiti o izuzeću Novaković: sud ili saborski Odbor

Prije odluke o mogućem sukobu interesa Martine Dalić, mora se riješiti njezin zahtjev za izuzeće šefice Povjerenstva
Nataša Novaković, Andrej Plenković i Martina Dalić

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa morat će ponovo odlučivati o slučaju bivše potpredsjednice Vlade i ministrice gospodarstva Martine Dalić u slučaju takozvane afere Hotmail, ali prije toga morat će se riješiti njezin zahtjev za izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković.

Tako je odlučio Upravni sud u Zagrebu, ali je ipak ostala dilema tko treba odlučiti o izuzeću predsjednice Povjerenstva.

“Kako se radi o upravnom postupku, a Zakonom o sprečavanju sukoba interesa nije uređeno izuzeće članova Povjerenstva, trebalo je primijeniti članak 24. stavak 5. Zakona o općem upravnom postupku, kojim je propisano da o izuzeću čelnika prvostupanjskog tijela, po službenoj dužnosti ili na zahtjev stranke, odlučuje zaključkom čelnik drugostupanjskog tijela, a ako takvog tijela nema, da će o izuzeću odlučiti tijelo koje obavlja nadzor nad tim javnopravnim tijelom”, stoji u odluci Upravnog suda.

Odbor za izbor

Odvjetnici Martine Dalić u svojoj su tužbi tvrdili da nadzor nad radom Povjerenstva obavlja saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, pa on treba odlučiti i o izuzeću, a istog je stava i SDP-ovac Peđa Grbin, koji je prošlog tjedna uime stranke tražio da takav zaključak u predmetu sukoba interesa premijera Andreja Plenkovića donese saborski Odbor za Ustav.

Nataša Novaković, pak, kaže da je Upravni sud ovo pitanje ostavio otvorenim jer nije u presudi izričito naveo tko treba odlučiti o pitanju sukoba interesa. - U presudi je rečeno da to nismo mi, što i sami tvrdimo. Ali nije navedeno da je to saborski Odbor za imenovanja. Po meni, nadzor nad radom Povjerenstva provodi Upravni sud i mislim da bi Upravni sud trebao odlučiti i o pitanju sukoba interesa člana Povjerenstva - kaže Novaković.

Napomenula je da je Povjerenstvo prošli petak u Sabor poslalo zahtjev za njezino izuzeće koje je zatražio premijer Andrej Plenković, protiv kojega se također pokreće postupak za utvrđivanje sukoba interesa u aferi vezanoj za pisanje lex Agrokor, te njezino očitovanje. No, Povjerenstvo je Saboru uputilo i prijašnju odluku saborskog Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove, u kojoj tvrdi da nije nadležan za utvrđivanje je li predsjednik ili član Povjerenstva u sukobu interesa.

Novaković nam je potvrdila da je Povjerenstvo dobilo presudu Upravnog suda u slučaju Martine Dalić, ali nije mogla reći kako će postupiti u povodu nje jer će je tek danas staviti na radni sastanak.

Upravni sud prihvatio je tužbu Dalić i poništio rješenje Povjerenstva prema kojem je bivša ministrica gospodarstva bila u sukobu interesa jer je predložila Vladi da Trgovačkom sudu predloži Antu Ramljaka za izvanrednog povjerenika u Agrokoru iako je znala da je sudjelovao u izradi Zakona o izvanrednoj upravi u tvrtkama od sistemskog značaja, potom zato što na konferenciji za novinare, unatoč velikom interesu javnosti, nije otkrila tko je sudjelovao u izradi tog zakona te zato što na to pitanje nije odgovorila ni saborskim zastupnicima prilikom saslušanja na Odboru za gospodarstvo.

Izuzeće čelnice

Dalić je u tužbi iznijela više razloga zbog kojih je tražila ukidanje odluke Povjerenstva, no Upravni sud ih nije razmatrao, nego je poništio odluku Povjerenstva zato što nije bio riješen zahtjev za izuzeće predsjednice Povjerenstva Nataše Novaković.

Bivša ministrica i potpredsjednica Vlade tvrdi da je Novaković u sukobu interesa jer je deset godina radila u Hrvatskoj udruzi poslodavaca, u kojoj je Agrokor kao najveća kompanija u Hrvatskoj imao najveći utjecaj, tijekom cijelog razdoblja Ivica Todorić bio je počasni predsjednik HUP-a, a Damir Kuštrak kao član Uprave i Nadzornog odbora Agrokora predsjednik HUP-a od 2007. do 2011. godine. Ističe da je Agrokor plaćao najveću članarinu HUP-u i imao najveći broj članova.

Dalić je u tužbi istaknula da je Nataša Novaković deset godina u HUP-u radila s čelnim ljudima Agrokora, što predstavlja očitu sumnju na nepristranost, na što se morala sama, po službenoj dužnosti, izuzeti iz odlučivanja.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:28