PORUKA IZ PULE

'NEĆEMO PODRŽATI VLADU MOSTA I HDZ-a!' Šef IDS-a: 'Razlike između nas su ipak prevelike... Mandatar je samo htio saznati našu tajnu uspjeha'

 Goran Šebelić / HANZA MEDIA

PULA - Predsjednik IDS-a Boris Miletić nedvosmisleno je otklonio bilo kakvu mogućnost da njegova stranka podrži vladu koju će formirati HDZ-ova Domoljubna koalicija i Most, navodeći kako su ideološke i svjetonazorske razlike između njih prevelike. Činjenicu da se mandatar Tihomir Orešković sastao s tehničkim ministrom turizma Darkom Lorencinom čelnik IDS-a smatra normalnim ponašanjem prilikom prijenosa vlasti i kaže da se iz njega ništa ne može i ne treba zaključivati.

- Rezultati resora kojeg je protekle četiri godine vodio IDS su impresivni, što pokazuju i rekordne brojke za prošlu godinu. Logično je da te rezultate vidi i prepoznaje budući mandatar Tihomir Orešković, tim više što se radi o čovjeku koji dolazi iz poslovnog svijeta.

U okolnostima kada je politički dijalog u Hrvatskoj na najnižoj mogućoj razini, interes za razgovor s najuspješnijim hrvatskim ministrom, Darkom Lorencinom, možemo samo pozdraviti - kazao je Miletić dodajući kako rekordni prihodi od turizma koji su, između ostalog, rezultat rada Ministarstva turizma u protekle četiri godine, nedvojbeno pokazuju da je sektor turizma izuzetno važna poluga u gospodarskom oporavku zemlje.

- Ministar Lorencin na današnjem je sastanku upoznao mandatara Oreškovića sa stanjem u turizmu. To je uobičajeno u svim demokratskim društvima u kojima je odgovornost prema državi, odnosno prema resoru, važnija od stranačkih razlika.

Što se tiče podrške desnoj Vladi, stav IDS-a je tu otpočetka vrlo jasan i nepromijenjen - Vladu desnog centra nećemo podržati jer su ideološke i svjetonazorske razlike između nas prevelike. Osim toga ne znamo još uvijek ništa o stavu Vlade prema decentralizaciji te o njihovom odnosu prema temeljnim građanskim slobodama i vrijednostima, prije svega prema pitanju ljudskih prava i prava manjina - bio je odrešit Miletić. Dodao je kako se u IDS-u nadaju se da će Oreškoviću u fokusu biti gospodarstvo i da će svoje profesionalne uspjehe preslikati na gospodarsku sliku Hrvatske jer nam je to svima u interesu.

- Isto tako, od desne Vlade očekujemo da ne srozava civilizacijske standarde koji su uspostavljeni u Hrvatskoj posljednjih godina te da ne dovodi u pitanje toleranciju i demokratske vrijednosti koje čine Hrvatsku modernom europskom državom - zaključi je predsjednik IDS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:42