SVE BLIŽE PREMIJERA

NEĆETE VJEROVATI TKO U GENERALU GLUMI MALOG GOTOVINU Vrdoljak: 'Trebalo mi je dijete koje će me slušati na snimanju!'

 
 Damjan Tadić / CROPIX

Najiščekivaniji film ovogodišnjeg Pulskog filmskog festivala, koji će trajati od 13. do 21. srpnja, zacijelo je “General”, dugometražna ratna drama o životu Ante Gotovine, za koji režiju i scenarij potpisuje Antun Vrdoljak (88), a glavnu ulogu nosi glumac i Vrdoljakov zet Goran Višnjić (46).

Iako je premijera ovog filma bila najavljena za Pulski filmski festival još prošle godine, publika će ga prvi put imati prilike vidjeti u pulskom kinu Valli 20. srpnja u 19.50 sati, a film se nalazi i u natjecateljskom dijelu festivala.

Prema mnogim dosadašnjim najavama te zbog dugogodišnje posvećenosti proučavanju lika i djela Ante Gotovine, na 66. izdanju ovog najstarijeg hrvatskog filmskog festivala bit će prikazano Vrdoljakovo životno djelo. Koliko mu je ovaj film značajan, izrekao je i za Jutarnji list prije nekoliko mjeseci.

Nije bilo lako

- “General” sigurno nije moj prvi film, ali je jedini zbog kojeg sam se u dobi od 85 godina dva puta penjao na vrh Dinare. Sigurno je da se treći put tamo neću uspeti, a sigurno je i da mi se zbog ‘Generala’ uspon činio lakši nego što je to realno bio - kazao je tada Vrdoljak.

Višnjić, pak, proslavljeni Šibenčanin s holivudskom adresom, tijekom snimanja “Generala” u više navrata istaknuo je kako je ovaj filmski projekt za njega poseban te da mu nije bilo svejedno utjeloviti Gotovinu kojeg doživljava pravim herojem. Istaknuo je i kako za ovaj film nije primio nikakav honorar. Koliko je Višnjić impresioniran likom i djelom Ante Gotovine, vidjelo se još 2012. godine kada je glumac prateći zbivanja u haaškoj sudnici kazao:

- U Haag sam došao kako bih stao uz čovjeka, nositelja visokih odličja, poštovanog general-pukovnika Hrvatske vojske, koji je zapovijedao u operaciji Oluja. U toj akciji oslobođeno je selo mojih djeda i bake i ja sam na tome zahvalan. Među svojim vojnicima Ante Gotovina bio je poznat kao vođa koji je inzistirao na poštivanju etičkog vojnog kodeksa - izjavio je tada Višnjić.

U filmu će se naći još jedan član obitelji Višnjić-Vrdoljak. U prizorima koji prikazuju rano generalovo djetinjstvo ispunjeno igrom s vršnjacima, glumi i Višnjićev sin Vigo, drugi sin u obitelji Gorana i Eve, nekoć Ivane Vrdoljak.

Redatelj Vrdoljak potvrdio nam je kako je Vigo, njegov unuk, odigrao ulogu malog Ante Gotovine, u dobi od tri i pol godine.

- To je jedna mala ulogica - šturo kaže Vrdoljak pa ipak otkriva kako je dječak i izrekao nekoliko rečenica. Snimanje te scene je, dodaje, trajalo pola sata. Otkriva nam i zašto su se odlučili upravo za Višnjićeva sina?

- Trebali smo jedno dijete koje će slušati na snimanju. Znate, djeca znaju biti kapriciozna. A kada igraju s ćaćom, onda je lakše. Njega smo odabrali da bude reda u ekipi. Goran u toj sceni igra njegova djeda. I dobro je funkcioniralo. Nadam se da je i dobro ispalo - ističe Vrdoljak.

Strpljiv i fokusiran

Eva i Goran Višnjić zajedno imaju troje djece, Tina (posvojenog 2007.) i Viga (rođenog 2011.) te kćer Sofiju Vivien (posvojenu 2013.).

Goran iz izvanbračne veze sa Šibenčankom Mirelom Rupić ima kćer Lanu koja je također gostovala na snimanju “Generala’.

- Sjajan posao, Vigo! Moram reći da je iznenadio i mene i sve ostale svojim strpljenjem, fokusiranošću i koncentracijom. Naravno, sve je bilo lakše uz sestru Lanu i mamu u publici. Sad će stariji Ante i mladi Ante biti nalik jedan drugom - napisao je Višnjić na Instagramu još u svibnju 2017. godine kada je maleni Vigo imao pet godina. Malom glumcu je na setu, osim majke, oca i djeda, podršku dao ujak Andrija Vrdoljak, koji je producent filma.

Uskoro nas, dakle, očekuje premijera dugometražnog filma, ali i istoimene serije koja u osam pedesetominutnih nastavaka prati životni i ratni put generala Gotovine, a na HRT-u će, prema planu, biti emitirana ove jeseni. Snimalo se 19 tjedana na lokacijama od Velebita, Knina, Livna, Šepurina, Zadra, Obrovca, Škabrnje, Sljemena, Lučkog, Splita, Paga, Turnja, Pakoštana, Peruće do Rijeke, Erduta, Dalja i Zagreba. Snimanje je trajalo do ljeta 2017., kada je posljednjih dana lipnja u Zagrebu, u kompleksu stare Vojne bolnice, snimljena zadnja klapa igranoga filma i televizijske serije, a onda je, prema riječima redatelja, sve ušlo u dugu i kompliciranu fazu montaže i postprodukcije i sve se skupa oteglo.

Rokovi dovršetka projekta “General” produljeni su i na traženje producenata Kiklop filma, zbog njihove potrebe za nadosnimavanjem određenih (zimskih) scena. Svjestan da publika s nestrpljenjem iščekuje premijeru, poznati redatelj nam priznaje da se nada da će gledatelji biti zadovoljni. On je, dodaje, svoj posao završio.

- Publika očekuje film. Dobit će ga pa neka prosudi je li dobar - poručuje Antun Vrdoljak koji ovih dana boravi u Švicarskoj.

Priča filma i serije započinje scenama iz svibnja 2005. godine kada su svjetski mediji izvijestili da je uhićen optuženik za ratne zločine, hrvatski general Ante Gotovina, na Kanarskim otocima (Tenerife, Playa de Las Americas). Kasnije se radnja vraća na generalov životni put, od djetinjstva na otoku Pašmanu, uključujući i potresnu scenu tragične smrti njegove majke koja je poginula štiteći ga od minske eksplozije.
Scenarij prati njegovo priključivanje Legiji stranaca, u jednoj je akciji teško ranjen, te je nakon toga otputovao kao vojni instruktor u Južnu Ameriku.

Oženio se Ximenom u Kolumbiji. Vrdoljak svoju filmsku priču nastavlja Gotovininim povratkom u domovinu kada on u Hrvatskoj kao borac za slobodu od brigadira postaje pukovnik, pa general i zapovjednik velikih bitaka.

Priča završava operacijom Oluja. Generalov ljubavni život uvijek je bio intrigantna tema medijima, a koliko je poznato, Vrdoljak u scenarij nije uvrstio ni jednu scenu seksa Gotovine i žena koje je volio - egzotičnu Ximenu, novinarku Vesnu Karuzu i suprugu s kojim je i dan-danas u braku Dunju Gotovinu.

Uz napetu radnju, vjeruje se, publiku će u Pulu, a kasnije pred druga kino platna privući i glumačka postava. Osim Gorana Višnjića, Antu Gotovinu u mladosti utjelovio je Nikola Baće, glumac koji je na samom početku svoje karijere, prije dvije godine, nagrađen Orlandom za ulogu Konavljanina Vuka u Vojnovićevoj “Dubrovačkoj trilogiji”. U filmu igraju još i Tarik Filipović koji glumi generala Davora Domazeta Lošu, Boris Svrtan koji glumi generala Antu Rosu te Nataša Janjić koja igra novinarku Vesnu Karuzu s kojom Gotovina ima kćer Anu.

U ulozi generalove prve ljubavi Ximene pojavljuje se njemačka glumica Jasmin Lord. Mustafa Nadarević igra generala Bobetka, Goran Navojec pukovnika Brunu Zoricu Zulua, a pokojni Ivo Gregurević, kojemu je ovo bila posljednja filmska uloga, glumi vodiča po zapadnoj Slavoniji.

Zajednički let

Godine 2017. kada je za vrijeme snimanja filma “General” Višnjić posjetio Krila Oluje, razvila se ideja za zajedničkim letom. Danas će ovaj Šibenčanin poletjeti s akrobatskom grupom Hrvatskog ratnog zrakoplovstva (HRZ) Krila Oluje za vrijeme njihova trenažnog leta od Zemunika do Šibenika.

Tom prigodom Višnjić će iz zraka najaviti program zatvaranja 59. međunarodnog dječjeg festivala u Šibeniku na kojemu već tradicionalno nastupaju i Krila Oluje.

Od akrobatskih grupa Goran Višnjić je do sada letio s akrobatskom grupom američke mornarice Blue Angels, a leteći s Krilima Oluje želi promovirati Hrvatsku vojsku te popularizirati poziv vojnog pilota

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. travanj 2024 21:16