StoryEditor
NAPETA SJEDNICA

'NEĆU TO PRIMITI, OVO SMATRAM ČINOM AGRESIJE!' Penavi zastupnik SDSS-a uručio knjižicu na ćirilici, HDZ-ovac burno reagirao i bacio ju na pod

 
Ivan Penava
 Vlado Kos / CROPIX

NOVO 11:37 Gradonačelnik Ivan Penava je nakon sjednice izjavio da je očekivao tenzije s obzirom na tematiku.

"Osobno su mi bile upućene prijetnje od strane dogradonačelnika Milakovića. Ja ću se nastaviti ponašati jednako, jednako dotirati sredstva svakoj udruzi bez obzira na nacionalnost, tu se ništa neće promijeniti. Onaj koji teži rastu i doprinosu grada Vukovara pozvan je da to i učini i dobit će potporu. Ali, nikad nisam skrivao da kalkulirati sa svojim mrtvima nećemo. Ni pred politikom, ni institucija, a posebno ne pred onima koji prikriveno zastupaju teze zbog kojih je razoren ovaj grad 1991. godine", izjavio je Penava.

Kaže kako poruka da Grad Vukovar ne može do unedogled odgađati odluku nije bila odluka Ustavnog suda, već komentar predsjednika tog suda Miroslava Šeparovića.

"Današnja odluka je 100 posto sukladna odluci Ustavnog suda", uvjerava Penava.

Odlukom Ustavnog suda, nastavlja Penava, propisano je Gradskom vijeću da svake godine u listopadu, a najviše svake dvije godine, mora propitati stanje u Vukovaru.

"To je ono što smo danas činili. Svako drugo tumačenje vodi na svoju stranu i kako njemu paše. Zadnji put smo to napravili 2015. godine, sad smo to napravili na poziv Ustavnog suda i time smo tu obvezu ispunili. Zaključke Gradskog vijeća ćemo poslati odmah. Hoćemo li isto održati iduće godine? Tko živ, tko mrtav dotad...", kaže Penava.

FOTOGALERIJA: Napetosti na vukovarskom Gradskom vijeću

 

--------------------------

10:47 Tijekom sjednice Gradskog vijeća došlo je do incidenta kada je Srđan Kolar iz SDSS-a poklonio Penavi Statut Grada Vukovara na ćirilici uz riječi da ovo nije provokacija, nego želja za dijalogom.

"Neću ovo primiti. "Ovo smatram činom agresije o kojoj sam pričao, a koja dolazi u režiji Srpskog narodnog vijeća, Milorada Pupovca i SDSS-a u Vukovaru!", rekao je Penava i bacio Statut na pod.

Kolaru je rekao da ga je duboko uvrijedio. "Pogazili ste sav napor i trud u procesu mirne reintegracije, ponijeli ste se kao da ga nikad nije bilo. Znam da su vam bitni politički bodovi, ali zašto vam nisu bitni građani", kazao je Kolaru Penava, prenosi N1.

"Vaši su uzori četničke šubare i spomenici koji okružuju ovaj grad. Zanima vas ono što niste uspjeli 1991., uvesti ćirilicu u ovaj grad. Silovane žene vas ne zanimaju. Mrtva djeca vas ne zanimaju! Ako bude trebalo protiv velikosprske agresije jučer, danas, sutra svim sredstvima!", povišenim je tonom rekao Penava.

"Ne možete prihvatiti trećinu stanovništva u Vukovaru, da mi nemamo legitimnost", kazao mu je Kolar.

Srđan Milaković, dogradonačelnik Vukovara, potom je ustvrdio da je ova sjednica organizirana "kao suđenje srpskoj zajednici, pripadnicima srpske nacionalne manjine u Vukovaru, ali i u cijeloj Hrvatskoj".

Nakon burne rasprave su vijećnici srpske nacionalne manjine napustili sjednicu Gradskog vijeća.

--------------------------

Vukovarski gradonačelnik Ivan Penava je na sjednici Gradskog vijeća izjavio kako nisu postignuti uvjeti za veća prava srpske nacionalne manjine u Vukovaru.

Uoči sjednice, a na dnevnom redu koje je i donošenje prijedloga Zaključka o dostignutom stupnju razumijevanja, solidarnosti, snošljivosti i dijaloga među građanima Grada Vukovara, Penava je iznio zaključak.

"U prvom dijelu zaključka konstatira se da je dostignut stupanj dijaloga među građanima pripadnicima hrvatskog naroda i svih ostalih nacionalnih malnjina na razini koja omogućava suživot i dijalog do određene razine", rekao je Penava, prenosi N1.

"U drugom dijelu zaključka se konstatira da svi živimo i radimo kad su - na području Vukovara - još uvijek zapostavljena temeljna ljudska prava većini građana svih nacionalnosti. Svim tim građanima koji imaju jedan nazivnik - a to je da su se usprotivili velikosrpskoj agresiji ili su ostali samo građani grada zatočeni opsadom u nehumanim uvjetima granatiranja i pogibelji - svim tim ljudima uskraćeno je temeljno ljudsko pravo na život, dostojanstvo i slobodu, i to ne samo '91. nego i do dana današnjeg, kad su zapravo sustavnim odgađanjem provođenja postupaka protiv počinitelja ratnih zločina tijekom velikosrpske agresije na Vukovar", poručuje vukovarski gradonačelnik.

"Treći dio zaključka - tu se konstatira da u kontekstu tih činjenica, nisu učinjeni potrebni preduvjeti kako bi se uvela posebna prava u okviru ravnopravne uporabe jezika i pisma srpskoj manjini u Vukovaru", kazao je Ivan Penava na sjednici Gradskog vijeća, prenosi N1.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. lipanj 2020 14:41