VRUĆA ZIMA

Neisplate božićnica prijete socijalnim buntom

Sindikat najavio da će 21.prosinca u štrajk ići i radnici drugih poduzeća
 Srećko Niketić/CROPIX

ZAGREB - Zbog neisplate božićnica, u Puli je jučer počeo štrajk radnika gradske čistoće.

- Započeli smo štrajk upozorenja, pa radnici komunalnog poduzeća Herculanea neće odvoziti smeće. Bit će gore nego što je bilo u Napulju! - rekao nam je Bruno Bulić, šef Sindikata Istre i Kvarnera.

U prvom štrajku zbog božićnica sudjeluje 190 radnika.

Štrajk upozorenja

Kao razlog navodi se kriza i nedostatak novca. No, u Sindikatu Istre i Kvarnera tvrde da božićnica od 2000 kuna radnicima znači puno te da na nju imaju pravo po kolektivnom ugovoru. Za nedostatak novca u gradskoj blagajni sindikalci optužuju ponašanje gradskih vlasti.

- Gradska uprava više nema novca za financiranje nagomilane administracije. Povisili su cijene komunalnih usluga, a novac od toga troše na putovanja - ljutit je Bulić.

Najavljuje i da će, ako štrajk upozorenja ne urodi plodom, 21. prosinca u štrajk ići i radnici ostalih gradskih poduzeća, pa neće raditi ni vatrogasci, ni dječji vrtići, ni javni gradski prijevoz.

Prekid pregovora

Problem s isplatom božićnica iskrsnuo je i na nacionalnoj razini. Pregovori sindikata i Vlade u petak su prekinuti zbog, tvrde sindikalci, ultimatuma koji im je dao Ivan Šuker, potpredsjednik Vlade. - Rekao je da možemo dobiti božićnicu od 500 umjesto od 1250 kuna - rekla je Spomenka Avberšek, predsjednica Sindikata zdravstva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 03:17