PRIJEDLOG IZNIJELI I MINISTRU

NEKE NAMIRNICE PLAĆAT ĆEMO MANJE? Imaju prijedlog za ministra Marića od kojeg bi koristi imali imali i potrošači: 'Nije isto je li 25 ili 13 posto'

 
 Neja Markičević / HANZA MEDIA

Udruga otkupljivača i prerađivača mlijeka Cromilk, Hrvatska poljoprivredna komora te pojedini vlasnici farmi drže da se PDV na sireve, vrhnje, jogurte i maslac treba smanjiti, piše Dnevnik.hr.

Smanjenje smatraju opravdanim jer kažu da se u Hrvatskoj puno manje konzumiraju fermentirani mliječni proizvodi. "U Hrvatskoj se puno više troši i pije samo mlijeko, a puno manje se jedu fermenti. Ne zato što oni nama nisu fini, nego zato što nisu pristupačni potrošaču", rekao je vlasnik farme Kristijan Pandek.

Dalibor Janda iz Cromilka smatra da bi fermentirani proizvodi bili pristupačniji kada bi se njihov PDV s 25 posto spustio na pet, koliko iznosi PDV na mlijeko. "Ako ga se ne možete spustiti na pet, onda bi ga se trebalo spustiti na barem 13 posto", pojašnjava.

S Pandekom i Jandom slaže se i Mladen Jakopović iz Hrvatske poljoprivredne komore. "Svi ti prehrambeni proizvodi iz mliječnog sektora se nalaze u Hrvatskoj po statistici na samom začelju korištenja pa bi prvenstveno iz tog razloga bilo dobro spustiti PDV koji se na njih plaća. Nije isto je li 25 ili 13", dodaje Jakopović.

Osim potrošačima, niži PDV na fermentirane mliječne proizvode trebao bi pomoći mljekarskom sektoru koji je u posljednjih 10 godina ostao bez 80 posto proizvođača mlijeka i gotovo 40 posto muznih krava.

Ministar financija Zdravko Marić prošlog se tjedna u prostorijama Udruge poslodavaca sastao s dionicima mliječne industrije te je rekao da su svi prijedlozi za reformiranje poreznog sustava dobrodošli.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 11:46