LISICE U ŠIBENIKU

'Neki dan u vrtu kopam i osjetim nešto uz nogu. Mislim mačka, kad ono... Skakala je oko mene i igrala se. Prekjučer pijem kavu, kad evo nje opet'

 
 Screenshot/Facebook/Šibenski portal

Mještani Tarića i Ražina u Šibensko-kninskoj županiji već neko vrijeme brinu zbog lisica koje im prilaze kućama u potrazi za hranom, a neke su toliko hrabre da ulaze u dvorišta i same kuće.

- Ima već tri mjeseca da su nam lisice oko kuća, a sad već i u kućama. Zvala sam Lovačko društvo Šibenik i oni mi tvrde da su policiji uputili zahtjev za odobrenje odstrijela, a u policiji mi kažu da nemaju oni takav zahtjev niti se to traži od njih nego od Državnog inspektorata. Stvarno nije u redu da nas lisice tako opsjedaju u 21. stoljeću - rekla je Maja Tare za Šibenski portal i dodala:

- Neki dan sam u vrtlu kopala i osjetila sam da mi je nešto uz nogu. Mislim mačka, kad ono mlada lija. Skakala je oko mene i igrala se. Prekjučer susjeda i ja sjedimo uz kavu, a ona došla, uzela ditetu igračku i legla pod šipak pa nas gleda. Susjed me prije par dana pitao ima li netko okolo kakvo štene, a ja mu kažem kako nema, ali ima lija. Bila je vruća noć i ostavili su otvorena vrata hodnika, a lija mu je po noći odnila šlapu. Jednome je uzela cipelu, a dici je s bazena odnila kupaće.

Radi se o mladim lisicama, a Tare tvrdi da su detektirali tri različite lije. One su se navodno i okotile, Tare kaže da znaju gdje.

- Lovci ne moraju ni hajku provoditi. Trebaju samo doći u moj vrt između 7.15 i osam i po i čekati ih jer će one sigurno doći - kaže Maja

Jedna majka, koja živi u posljednjoj ulici u nizu u Ražinama Gornjim, ispričala je da lisice ondje uz prugu navraćaju cijelo ljeto.

- Najviše me strah za djecu. Djeca ih se boje i strah ih je igrati se u dvorištu. Ima ih više, čujemo ih često, a dolaze uglavnom same i imam dojam da se uopće ne boje ljudi. Jedna se pojavljivala i u dvorištu, a vidjela sam i jednu koja je ležala, vjerojatno je pojela otrov. Znam samo da su nas iz Županijskog centra 112 uputili na komunalce, lovci ne smiju organizirati hajku u naselju, a policiju naš problem ne zanima - rekla je.

Susjed je potvrdio njezinu priču i dodao da je njega strah i s psom izlaziti.

- Lisice se ponašaju kao kućni ljubimci, nikog se ne plaše. Noću se čuje njihovo zavijanje, a dica se boje izlaziti. Čak mi je i razumljivo da se motaju po Tarićima, ali Ražine su već gradski predio. U ovih nekoliko mjeseci zvao sam barem tri-četiri puta komunalce i lovačko društvo. Lovci kažu kako su oni radili hajku, ali ne smiju loviti na 300 metara od kuća i time problem nije riješen. Komunalci nam odgovaraju kako to nije jednostavno riješiti i ne rade ništa. Pa znam i ja da nije jednostavno jer da jest sam bih to riješio i ne bih nikoga zvao. Ako već nije moguće provesti hajku, postoje klopke, otrovi ili neka druga rješenja koja se mogu primijeniti u naselju - rekao je za Šibenski portal ogorčeni mještanin.

Viši stručni suradnik za komunalno i prometno redarstvo Grada Šibenika Bore Rončević potvrdio je da je komunalno redarstvo u mjesec-dva primilo desetak poziva i rekao je da će nastaviti dogovore s lovcima ‘o mogućnostima njihovog prolaska kroz naselja i načinu da se divljač istjera dalje od kuća kako bi se moglo obaviti odstrel’.

Napomenuo je i da su otrovi zabranjeni zbog mogućeg narušavanja biološkog lanca.

- Jednom smo proveli hajku u Žaboriću, ali tada je to bilo dignuto na najviši organizacijski nivo s policijom i svim drugim službama. U dosadašnjim hajkama mi smo čak i uspjeli istjerati lisice iz naselja, ali te su životinje lukave i ne daju se uloviti pa se opet vrate. Mogu samo poručiti građanima da se još malo strpe jer traju razgovori i dogovori o aktivnostima koje bi, možda, još mogli poduzeti - poručio je Zoran Baić iz Lovačkog društva Šibenik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 12:48