SEGREGACIJA DJECE?

'Neki su se žalili prije, pa ih sad sve pitamo ako žele na blagoslov'

U vrijeme blagoslova kruha, klince koji nisu sudjelovali smjestili su u drugu prostoriju zagrebačkog dječjeg vrtića Srednjaci

Dio roditelja čija djeca idu u zagrebački dječji vrtić Srednjaci ostao je neugodno iznenađen zbog novosti koja je osvanula na oglasnoj ploči prije tjedan dana. Naime, od njih se tražilo da se pismeno izjasne ako njihova djeca neće prisustvovati blagoslovu kruha sa svećenikom.

Blagoslov kruha kojim se obilježavaju Dani kruha - Dani zahvalnosti za plodove zemlje održao se jučer u vrtiću, a djeca koja nisu bila na blagoslovu od 9.30 do 10.15 bila su smještena u drugoj prostoriji i za njih su organizirane posebne aktivnosti.

“Što je s roditeljima koji se izjasne da protiv? Na stup srama?”, “Moraju li i pečat lupiti na izjavu i priložiti dodatnu dokumentaciju?”, “Hoće li vrtić čuvati podatke o našem osobnom izboru vjeroispovijesti? Što je s tajnosti podataka i GDPR-om?”, “Ovo je segregacija i stigmatizacija djece”, samo su neki od komentara roditelja na ovaj događaj.

Ravnateljica vrtića Lidija Janeš odgovorila nam je da roditelji nisu morali ništa potpisivati nego su mogli odabrati žele li da njihovo dijete sudjeluje u blagoslovu ili ne.

- Ne radi se o upitniku nego o obavijesti koja nije bila dostupna djeci, kao što nisu bili ni rezultati izjašnjavanja roditelja. Obavijest nije sadržavala nikakva pitanja nego samo informaciju roditeljima da će za djecu koja neće sudjelovati u blagoslovu biti organizirane aktivnosti s njihovim odgajateljima u drugoj sobi dnevnog boravka (na 20 minuta) - izjavila je ravnateljica.

Ipak, u sljedećem odgovoru navodi da se ipak radi o anketiranju roditelja radi izbjegavanja nesporazuma.

- Očitovanje od ministarstva traženo je prije dvije godine kada je također jedan roditelj uputio prigovor jer nije želio da njegovo dijete sudjeluje u svečanosti blagoslova kruha. Od tada je uvedena praksa anketiranja roditelja radi izbjegavanja nesporazuma i kvalitetne organizacije aktivnosti za djecu čiji roditelji ne žele sudjelovanje djece u blagoslovu.

Priredba Dani kruha

- Dani zahvalnosti za plodove zemlje sadržana je u Godišnjem planu i programu odgojno-obrazovnog rada Vrtića “Srednjaci” za pedagošku godinu 2018/2019, provodi se godinama i do sada nismo imali nikakvih problema - objasnila je ravnateljica.

Dodala je da su ona djeca koja nisu bila na blagoslovu vrijeme provela s odgajateljicama u redovnim, planiranim dnevnim aktivnostima i statistički je dva posto takve djece.

- Uobičajeno je i prilikom provedbe drugih programa da se djeca raspoređuju u manje grupe i istovremeno bave različitim aktivnostima. Djeca nisu izrazila nikakve reakcije niti su postavljala pitanja jer su bila u aktivnostima s odgajateljima, a pretpostavljamo da su ih roditelji upoznali sa svojom odlukom - odgovorila je Janeš na naše pitanje kako su se djeca osjećala jer su bila odvojena od ostatka grupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 06:20