OTVORENO PISMO

'NEMA MORALNI LEGITIMITET' Grupa zastupnika Domoljubne koalicije pisala UN-u protiv kandidature Vesne Pusić

 Darko Tomas / EPH

ZAGREB- Grupa zastupnika Domoljubne koalicije u otvorenom pismu hrvatskoj Vladi, Vijeću sigurnosti UN-a (VS UN), stalnim te aktualnim nestalnim članicama VS UN-a upozorila je da Vesna Pusić kao kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a nema pravni niti moralni legitimitet za obavljanje te visoke dužnosti.

"Kandidatura Vesne Pusić nema pravni legalitet jer ju je predložila tehnička Vlada Zorana Milanovića, a ona je iskoristila pravni vakuum prije konstituiranja nove Vlade koja bi joj u slučaju rasprave sigurno osporila navedenu kandidaturu", navodi se uz ostalom u otvorenom pismu koje su, na inicijativu glavnog tajnika i saborskog zastupnika HSP AS Pere Ćorića, potpisala 22 saborska zastupnika Domoljubne koalicije.

Također, smatraju i da Vesna Pusić nema moralni legitimitet jer je kao dio vladajuće garniture 2001. godine izjavila da je "Hrvatska vlast vodila agresorski rat u BiH“ te njome nanijela trajnu i nenadoknadivu štetu Hrvatskoj, posebice na vanjskopolitičkom planu. Upozoravaju i da, uz tadašnjeg predsjednika RH Stjepana Mesića, snosi direktnu odgovornost da je UN-ov sud pravde u Den Haagu postao politički sud temeljem čega je nedavno oslobođen svake odgovornosti osvjedočeni ratni zločinac Vojislav Šešelj, a i danas u haškom pritvoru sjede šestorica iz BiH koji nepravedno i neopravdano čekaju pravorijek još od 2004. godine.

"Legitimitet joj oduzima i njena izjava u kojoj relativizira odgovornost žrtve i agresora u pravednom, obrambenom i Domovinskom ratu govoreći kako je taj rat posljedica krivih politika. Lošem ugledu Hrvatske u međunarodnim institucijama sveukupno doprinijela je upravo Vesna Pusić kao predstavnik totalitarne, komunističke ideologije", ističe u otvorenom pismu grupa zastupnika Domoljubne koalicije. Dodaju i da Pusić nema moralne i psihološke karakteristike potrebite kako bi mogla dosljedno zastupati hrvatsku politiku pri UN-u. Uz to, poručuju i da svjetonazor koji ona zastupa i provodi ne može donijeti puno dobra čovječanstvu jer "uslijed pomanjkanja demokracije iza njega i iza nje stoje određene interesne skupine pri UN-u za koje mi ne znamo koga predstavljaju, ali Hrvatsku svakako ne."

Otvoreno pismo hrvatskoj Vladi, Vijeću sigurnosti UN-a (VS UN), stalnim te aktualnim nestalnim članicama VS UN-a upućeno je na hrvatskom i engleskom jeziku te sa skeniranim potpisima zastupnika u Hrvatskom saboru koji su poduprli tu inicijativu. Pismo su, uz ostale, potpisali zastupnici Pero Ćorić, Ivan Tepeš, Goran Dodig, Stevo Culej, Željko Dilber, Ladislav Ilčić te Ivan Kirin.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:05