EPILOG RATA U SKUPŠTINI

Nema referenduma ni izbora. Bandić ostaje, Varšavska se gradi i dalje.

 Nenad Dugi/Cropix

ZAGREB - Zagrebačka Skupština zatražila je ostavku Milana Bandića i prestanak radova u Varšavskoj. Ipak, nije preuzela odgovornost za raspisivanje izvanrednih izbora u Zagrebu, kao ni referenduma o povjerenju gradonačelniku. “Ostavku ne dam”, rekao je Milan Bandić.

Ukratko, Gradska uprava odbija prekinuti radove na Cvjetnom trgu, a gradska Skupština još uvijek ne može ili ne želi smijeniti Bandića. Gradnja u Varšavskoj nastavlja se. Znači li to da je gradonačelnik na sjednici Skupštine prošao neokrznut? Moguće, ali to više nije onaj Bandić. Na prvi pogled još uvijek je gord, a na drugi urušen.

Zastupničke strelice

U bifeu se, dok ga je opkoljavao televizijski podmladak, rukovao sa mnom i još par starih protivnika iz medija. Promatrali smo kako ga kamerama tjeraju uza zid i tuku apodiktičkim pitanjima:” Dopustili ste devastaciju zagrebačke kulturne baštine, smatrate li se odgovornim? Što će biti prije, vaša ostavka ili izvanredni izbori?”. Nisam odgovoran, vadio se, za odluke Skupštine koje sam samo provodio.

“Znate li da Horvatinčićev objekt zaklanja pogled stanarima susjednih zgrada. Što ćete učiniti po tom pitanju?”

Ništa, govorio mu je izraz lica: “Ne bježim od problema. Svi se mogu obratiti u moj ured.” I doista, više ne bježi, jer nema kamo. Investicije su presušile. Jedan po jedan propadaju aranžmani s IGH. Cijeli Holding vozi na rezervi, a jedini koji gradi je Horvatinčić, što vide svi, pa i neprijatelj... Promijenilo mu se i ophođenje prema novinarima. Nekad bi primio prvi rafal pitanja, a potom uz osmijeh odjurio dalje. Sada su ga zbilja dohvatili. Nije mu pomogla ni vjerna svita, Jelavić, Kalinić, Kojić, koja inače rastjeruje novinare silnim gunđanjem.

No, iako je bio jedina tema sjednice, Bandića su zastupničke strelice uglavnom preskakale i ciljale iznad, kao da ih se nije ticao. Rat su vodili SDP i HDZ, vidljivo se pozicionirajući pred parlamentarne izbore, čak i oko pitanja Varšavske ulice gdje nitko nije nevin.

Posipanje pepelom

Predstavnici SDP-a posipali su se pepelom i objašnjavali da nisu više ona stranka koju je u gradu vodio Bandić. Boris Šprem, predsjednik gradske Skupštine, nekoliko puta je ponovio ispriku građanima zbog ponašanja SDP-a pod Milanom Bandićem. HDZ-ovci su ih vraćali u prošlost: ”Bandić je vaš gradonačelnik. Podržali ste ga na proteklim izborima, i podržavali biste ga i dalje da se nije kandidirao za predsjednika.” U SDP su prozivali ministre Karamarka, Biškupića i Dropulić da svojim intervencijama podupiru devastaciju Cvjetnog trga, a u HDZ-u uzvraćaju da vlada nema ingerencije nad odlukama Gradske uprave...

Sukobi među najjačima odgovaraju i Josipu Kregaru, čiju su listu podupirale nevladine udruge Pravo na Grad i Zeleni, pa ga mnogi u Skupštini smatraju eminencijom nedavnih prosvjeda. U SDP-u su na njega ogorčeni, jer, kao i HDZ podupire incijativu za novim gradskim izborima, gdje bi kapitalizirao temu Varšavske.

Važne odluke

U razgovoru s predstavnicima HNS-a dalo se zaključiti da oni važne odluke ipak usklađuju s koalicijskim saveznikom na idućim parlamentarnim izborima. U tim dogovorima, ni na gradskoj, ni na nacionalnoj razini, nema mjesta za Kregarovu listu i HSLS. “Suradnja s HSLS-om nema nikakvog smisla, jer ta stranka praktično ne postoji, a dok je postojala mogla nas je samo kompromitirati”- rekao nam je Radimir Čačić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 01:15