NOVI ZAKON O DUŽNOSNICIMA

NEMA VIŠE POLITIČKIH SMJENA KADA DOĐE DO PROMJENE VLASTI Ukidaju se pomoćnici ministra, ravnatelji će se birati na natječaju

Ministar Lovro Kuščević
 Marko Todorov / HANZA MEDIA

- Novi Zakon o sustavu državne uprave, kojim se ukidaju dužnosnička mjesta pomoćnika ministara i županijama pripajaju uredi državne uprave, trebao bi u proceduru do kraja godine - rekao je jučer ministar uprave Lovro Kuščević.

Riječ je o više od 90 dužnosničkih mjesta u ministarstvima koja se ukidaju, a umjesto pomoćnika ministara ponovno se uvode ravnatelji uprava, odnosno rukovodeći državni službenici. Budući ravnatelji uprava birat će se na javnom natječaju i neće odlaziti s promjenom vlasti.

Iste plaće

- To znači da nema više političkih smjena kada dođe do promjene vlasti. Oni će morati zadovoljavati brojne kriterije, od stručne spreme do iskustva na rukovodećim radnim mjestima, a time želimo stvoriti depolitiziranu i stručnu javnu upravu - tvrdi ministar Kuščević.

To nužno ne znači, pojašnjava Kuščević, da će svi sadašnji pomoćnici postati ravnatelji, jer dio njih ne ispunjava formalno-pravne uvjete koji će biti potrebni za radno mjesto ravnatelja uprave, kao što su određena stručna sprema ili radno iskustvo na rukovodećim poslovima. Plaće pomoćnika ministra sada u prosjeku iznose od 13.500 do 15.000 kuna, a Kuščević kaže da se ne bi trebale smanjivati jer i sada teško pronalaze kvalitetne i stručne ljude za državnu upravu.

U istom zakonu, za koji još nije definirano kada bi trebao stupiti na snagu, ukidaju se i uredi državne uprave. Oni se pripajaju županijama, a riječ je o 20 takvih ureda.

- Poslovi koje obavljaju ti uredi povjerit će se županijama i to je stvarna decentralizacija i racionalizacija. Uredi državne uprave sada obavljaju određene poslove u prvom stupnju za ministarstva, a ubuduće bi to trebale raditi županije. Primjerice, utvrđuju minimalne tehničke uvjete za gospodarske subjekte, kategorizaciju u turizmu, vode matice, rade izvlaštenja... Sada sve te poslove prebacujemo na županije - govori Kuščević.

Bolja učinkovitost

Napominje i da njegovo ministarstvo, uz potpredsjednika Vlade Tomislava Tolušića kao koordinatora, radi i na spajanju 54 agencije, zavoda i ureda te da i to ide u proceduru do kraja godine.

- Prioritet je bolja učinkovitost, ali bit će i financijskih ušteda jer će se ukidati 54 mjesta ravnatelja i direktora u agencijama - naglašava Kuščević. Plenkovićeva je Vlada, podsjetimo, po broju dužnosničkih mjesta najveća do sada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 00:48