SUDSKI ĆORSOKAK

NEMAJU SE KOME ŽALITI ZBOG NEOBIČNE OVRHE MILIJUN KUNA Čak tri suda ne žele odlučivati o novcu koji je Fina bez najave skinula s računa Sutivana

Fina je ovršila općinu za milijun kuna na temelju presude u korist jedne tvrtke u stečaju. Morali su vratiti i dio iznosa koji je otišao državi
 Zvonimir Barišin / CROPIX

Ako im već dovoljan šok nije bila činjenica da ih je Fina prije godinu i pol dana, bez ikakve obavijesti, ovršila za više od milijun kuna, općina Sutivan pravo je iznenađenje doživjela u kolovozu.

Tad su im, naime, stigle čak tri odbijenice od sva tri suda kojima je predana tužba općine Sutivan protiv Republike Hrvatske, i to zbog isplate i naknade štete koja im je, smatraju, počinjena tijekom travnja 2018. godine.

Manji budžet

Ukratko, prvo ih je, proglasivši se nenadležnim, odbio Općinski sud u Splitu, kojemu su prvom podnijeli tužbu zbog isplate i naknade štete te slučaj proslijedio Trgovačkom sudu u istome gradu, smatrajući kako bi se zapravo on trebao pozabaviti ovim slučajem, no odbijenica je potom stigla i s Trgovačkog suda, koji se također proglasio nenadležnim.

Odvjetnik općine Sutivan Dean Rahan potom je na odluku Trgovačkog suda podnio žalbu Visokom sudu, a tužbu dalje proslijedio na Upravni sud u Splitu, čija ju je sutkinja odbacila, obrazloživši da se Upravni sud ne bavi građansko-pravnim zahtjevima - uputivši tužitelja ponovno na Općinski sud.

I tako u krug, s time da mala bračka općina Sutivan cijelo to vrijeme posluje s milijun kuna manjim budžetom, ovršenim u jednom od bizarnijih sudskih postupaka.

Naime, kako je Jutarnji list već pisao, općina Sutivan u svibnju 2018. godine shvatila je da joj je Fina ovršila račun u iznosu od nešto malo više od milijun kuna, i to bez jedne jedine riječi prethodnog obrazloženja, na temelju sudske presude Upravnog suda u Zagrebu iz studenog 2017. godine.

Tom presudom Upravni je sud odlučio da tvrtka D. P. Masiv, u stečaju iz Varaždina treba u roku od 30 dana dobiti natrag iznos od 645.993 kune sa zateznim kamatama, koji mu je ovršen na ime poreza na promet nekretninama iz 2011. godine, i to za zemljište koje je ta tvrtka kupila na području općine Sutivan.

Iako je od tog poreza na promet nekretninama davne 2011. godine općini Sutivan, prema tadašnjem Zakonu o financiranju jedinica lokalne i područne samouprave, pripalo tek 60 posto, a ostatak je završio u državnoj kasi, Fina je kompletan iznos ovršila iz općinskog budžeta, i to zato što se zakon u međuvremenu promijenio, a porez na promet nekretninama u cijelosti pripao jedinicama lokalne samouprave.

Nikoga ne zanima

To što općina Sutivan nikad u cijelosti taj iznos nije primila nikoga nije pretjerano zanimalo, a Trgovački sud u svojem obrazloženju kojim se proglašava nenadležnim, tumači da to zapravo niti nije važno jer je promjenom zakona odlučeno da proračunima jedinica lokalne samouprave nakon 2017. godine pripada ne samo porez, već i njegov povrat, pa je onda valjda normalno da općina nekoj tvrtki vrati i iznos koji je u stvarnosti koristila država.

- Ne znam što bih rekao o svemu ovome. Prema mojem mišljenju, nadležan bi trebao biti Upravni sud jer je općina i ovršena po presudi Upravnoga suda, ali s obzirom na to da je, osim isplate štete, u pitanju bila i nesporna naknada štete, prvo smo se obratili Općinskom sudu u Splitu, odnosno Stalnoj službi u Supetru. Ipak, taj se sud proglasio nenadležnim te tužbu proslijedio Trgovačkom sudu u Splitu, a nakon što su je i oni odbacili radi navodne apsolutne nenadležnosti, podnio sam i treću identičnu tužbu Upravnom sudu u Splitu, za koji smatram da je prava adresa, s obzirom na to da se radi o upravnom sporu.

Osim toga, čak je i Trgovački sud smatrao da je to prava adresa na koju se treba javiti, pojasnio je odvjetnik općine Dean Rahan, dodavši kako im je dodatna kočnica za ostvarenje tužbe činjenica da se Porezna uprava Varaždin, koja je ovršila općinu, nikad nije očitovala, iako je još u lipnju 2018. godine zaprimila takav zahtjev, na temelju čega je kompletan iznos novca uzela sa sutivanskog računa, a što je dokument važan za pokretanje upravnog postupka na temelju kojega bi općina ostvarila svoja prekršena prava.

Osim toga, Rahan napominje kako je u prethodnom sudskom postupku posebno problematična bila činjenica da je ovršena općina koja uopće nije bila stranka u postupku, već su se međusobno sporile Porezna Uprava i tvrtka D. P. Masiv, a dodatno je onda nevjerojatno, što u svojem obrazloženju napominje i Trgovački sud, to što Porezna uprava nikad nije izjavila žalbu na presudu u korist D. P. Masiva, a što je, smatra čak i taj sud, mogla i trebala napraviti.

Uložiti žalbu

- Općina već više od godine i pol dana posluje bez ovršenog novca, a možete zamisliti koliko je to opterećenje za jedincu lokalne samouprave s malim budžetom. Ono što nam sad preostaje je uložiti žalbu na odluku Upravnog suda, pričekati odluku o žalbi Visokog suda te pokrenuti tužbu protiv Porezne uprave koja do danas nije dostavila očitovanje na temelju čega i zašto je u punom iznosu ovršila općinu Sutivan, zaključio je Rahan.

Izvršna vlast ne komentira rad suda

Jutarnji list obratio se Ministarstvu pravosuđa i zatražio mišljenje koji bi sud trebao biti nadležan u ovom slučaju, no iz Ministarstva smo primili kratki odgovor u kojem napominju kako nisu ovlašteni davati svoje mišljenje u ovakvim temama.

“Ustav propisuje da je sudbena vlast samostalna i neovisna, a izvršna vlast nije ovlaštena miješati se u pojedinačne sudske slučajeve ili utvrđivati činjenice”, stoji u odgovoru.

Obratili smo se potom za mišljenje i Vrhovnom sudu, ali oni su nam poručili da “ne daju pravna mišljenja jer sudovi svoja pravna shvaćanja izražavaju u svojim odlukama”.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 17:09