SVE ORGANIZIRAO VRKIĆ

NEOBIČAN SUSRET NEKOĆ VELIKIH PRIJATELJA Branimir Glavaš se 'ponovno upoznao' s Vladimirom Šeksom: 'Jel' to taj Šeks? To je Šeks?'

Osijek, 021215.Kolinda Grabar Kitarovic predsjednica Republike Hrvatske sudjelovala je na 229. proslavi Dana grada u HNK Osijek. Dan grada Osijeka slavi se na danasnji dan jer su se drugog dana mjeseca prosinca 1786. godine tri dotad zasebna dijela grada (Donji grad, Tvrdja i Gornji grad) ujedinili u zasebnu cjelinu koja cini jezgru danasnjega Osijeka.Na fotografiji: prije dolaska Kolinde Grabar Kitarovic na proslavu Dana grada Osijeka u osjeckom kazalistu Branimir Glavas se nasalio na racun Vladimira Seksa odglumivsi da ga ne poznaje i da ga prvi puta vidi.Foto: Vlado Kos / Cropix
 Vlado Kos / CROPIX

Iako je svaki, pa tako i ovaj 229., rođendan Osijeka prvenstveno prigoda da se u svečanom tonu prođe kroz daljnu i bližu prošlost grada te nagradi zaslužne laureate, ovogodišnja svečana sjednica Gradskog vijeća u dobroj je mjeri bila trenutak u kojem su se govornici dotaknuli aktualne nacionalne političke situacije. Sve je započeo gradonačelnik Ivan Vrkić, koji je iskoristio nazočnost predsjednice države Kolinde Grabar-Kitarović, ali i predstavnika SDP-a, HDZ-a, Mosta, HNS-a, HSU-a, Laburista i HDSSB-a da im pošalje „poruku zajedništva“, temeljenu na činjenici da on ovaj grad već dvije i pol godine vodi uz pomoć i HDZ-a i SDP-a s njihovim partnerima.

- Ovo je politička sredina koja je napravila ono što bi vi trebali napraviti ovih dana. Iako nitko nikada nije htio previše priznati da se to zove koalicija SDP-a, HNS-a, HDZ-a, Đapića, Laburista, HSU-a, SU-a... mi nismo imali kompleks i nikakvih međusobnih problema. I zato bez obzira tko bude na vlasti u državi nisam siguran da ćemo naći rješenje zato što oni koji se dogovaraju nisu spremni sjesti za zajednički stol. Slavim činjenicu da smo ovdje svi od lijevo do desno bili jedinstveni - rekao je Vrkić, a onda se dotaknuo i HDSSB-a i svog obnovljenog prijateljstva s, također nazočnim, Branimirom Glavašem.

- U novije vrijeme sam jako dobar i s Glavašem i HDSSB-om. No, moram tu stati da ne bismo završili u jednoumlju. Dobro je da imamo još malo distance, jer svi smo jedinstveni iako nismo za jednoumlje - poručio je Vrkić, na čije se riječi u svome govoru osvrnula i predsjednica Grabar-Kitarović.

- Razmišljala sam o tome kako ste našli zajednički jezik. Zajedništvo ne znači da svi jednako razmišljate, nego da ste se složili u ciljevima na dobrobit građana bez obzira na razlike koje među vama postoje - kazala je predsjednica i nastavila iznoseći kritike na račun još uvijek aktualne Vlade.

- Zanos kojim smo stvarali državu splasnuo je nakon što smo ušli u EU i NATO. Više je uzroka, no najvažniji je nedostatak državne politike koja bi bila izraz zajedničke opredijeljenosti svih sastavnica političkog života za utvrđivanjem čvrstih strateških smjernica gospodarskog razvoja - rekla je Grabar-Kitarović, kazavši da je „opravdano nezadovoljstvo građana ovoga kraja odnosom središnje vlasti.“

- Od sredine 2014. do sredine 2015. broj aktivnog stanovništa u ovoj županiji manji je za 3719 osoba, najviše zbog iseljavanja. Nedopustivo je da Slavonija izumire. Negativne procese hoćemo i moramo zaustaviti. Za to nam treba jasna razvojna vizija, odlučnost i zajedništvo u njezinoj provedbi. Nova Vlada imat će golemu odgovornost. Prva zadaća je poreznim rasterećenjima plaća i tvrtki omogućiti ubrzano investiranje i zapošljavanje, pokrenuti strateške investicije kao što su navodnjavanje, razvoj drvne industrije te izgradnja kanala Dunav-Sava. Treba provesti i decentralizaciju da lokalne jedinice dobiju veće funkcionalne i financijske mogućnosti, jer je zemlja iscrpljena neuspjelim reformama - istaknula je predsjednica, zaključivši i da očekuje osnivanje poljoprivredne banke sa sjedištem u Osijeku, o čijoj potrebi dovoljno govori „podatak da nam je gotovo 1000 OPG-ova u blokadi s dugom od gotovo 377 milijuna kuna.“

Susret Glavaša i Šeksa

Zanimljiv je bio i susret nekadašnjih prijatelja, koji se danas gledaju ispod oka - Branimira Glavaša i Vladimira Šeksa. Šeks je naime bio u društvu Vrkića i njegovih suradnika koji su dočekivali goste u predvorju HNK, a kada se Glavaš pojavio, Vrkić ga je upitao: „Hoćeš da te upoznam sa Šeksom?“ Glavaš je tada pogledao u bivšeg prijatelja i odgovorio protupitanjem: „Jel' to taj Šeks? To je Šeks?“, nakon čega su se ne baš srdačno rukovali.

Foto: Vlado Kos / CROPIX

Ipak, nije to bio njihov prvi susret od Glavaševa izlaska iz zatvora i povratka u Hrvatsku. Vidjeli su se na Bleiburgu, ali i u Vukovaru. Tamo je Šeks rekao Glavašu kada ga je vidio: „Odnekud vas poznajem!“, a ovaj mu je uzvratio: „Vjerojatno s potjernice!“.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 03:35