'KUPUJMO HRVATSKO'

NEOBIČNA PROMOCIJA S DALEKOG ISTOKA Korejski pjevač u Lici za zemljake otvorio trgovinu s hrvatskim proizvodima, otkrio što ga jedino muči u Lijepoj našoj

 Robert Fajt / EPH

Nema tog domaćeg proizvođača koji neće pozdraviti akciju Hrvatske gospodarske komore “Kupujmo hrvatsko”, ali nakon ove priče o neobičnoj promociji hrvatskih proizvoda svak će poželjeti stisnuti ruku Korejcu Hyun Gil Kimu.

Rođen je u Seoulu u Južnoj Koreji, prije 20 godina u Italiji diplomirao je pjevanje, no ubrzo je kazalište zamijenio turizmom, dovodeći sunarodnjake u Milano, Veneciju i Veronu. Biznis je proširio na Hrvatsku, prije nekoliko godina otvorio je turističku agenciju, a nedavno je zakupio posrnuli lički restoran Lička kapa kod Korenice. Tamo je otvorio trgovinu u kojoj Korejcima nudi hrvatske proizvode, od vina, rakije, maslinova ulja, proizvoda od tartufa i meda, do raznih krema, sapuna i drugih pripravaka za ljepotu i njegu tijela. Uskoro će otvoriti restoran za degustaciju domaćih proizvoda, a u planu je otvaranje velikog restorana, kao i uređenje 20 soba. Goste iz daleke zemlje dočekuje ličko-korejsko osoblje, rame uz rame domaći Mićo, Mina i Katarina, potpomognuti s djevojkama Dawon i Jin-Ju te mladićem Changom, koji su već dobili hrvatska imena Biba, Stela i Luka.

Vole nas zbog Tita

Dosad je u svoj projekt uložio oko dva milijuna kuna, a svi koji se pitaju koliko je investicija opravdana, recimo da Hrvatsku godišnje posjeti oko 350 tisuća Korejaca, a Kimu susjedne Plitvice nezaobilazno su im odredište. U ovim zimskim mjesecima dođe ih mjesečno po stotinu turističkih grupa (svaka broji 35 ljudi), a u sezoni oko 400 takvih grupa - tjedno.

Ljubav Korejaca prema njima egzotičnoj zemlji počela je u doba Tita kojega su tamo jako poštovali. Nakon Domovinskog rata nekoliko turističkih promotivnih filmova Kima i njegova talijanskog tima napravili su bum te su došli prvi Korejci. Stižu preko Frankfurta, Beča, Praga, Sarajeva, čak i Tirane. Najdraža im je ruta Zagreb-Plitvice-Zadar-Split-Dubrovnik ili obrnuto, ovisno o tome u koji će ih grad dovesti prekooceanski let.

Muče ga dvije stvari

Kim je oduševljen Hrvatskom, a muče ga samo dvije stvari.

- Što god da zatražim, odgovor je uvijek: Bit će gotovo sutra, pa opet sutra i sutra. Druga stvar je velika pogreška Hrvatske što je odredila jednog turističkog predstavnika za Koreju i Japan, i još ga smjestila u Tokio. Mi se ne volimo s Japancima i zato dobar dio Korejaca ignorira taj vid turističke promocije - kaže Kim.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 09:34