EUROPSKI PRESEDAN

NEOBIČNI VARGIN NAPUTAK Tabletu dobijete tek nakon što u apoteci iznesete detalje svog spolnog života

Tablete za hitnu kontracepciju ljekarnik može odbiti prodati i ulažući priziv savjesti, bez obzira što lijek nije abortivan

Ministar zdravlja Siniša Varga poslao je svim ljekarnama naputak da su ljekarnici dužni pridržavati se protokola Hrvatske ljekarničke komore, prema kojem “tabletu za dan poslije” ellaOne - koja se od prošlog tjedna, sukladno direktivi EU, u Hrvatskoj prodaje bez recepta - ljekarnik može izdati tek nakon što ženu koja je želi kupiti izdvoji iz reda u apoteci, pozove je u posebnu sobu i prikupi podatke o njezinu spolnom životu, snošajima bez zaštite, mjesečnom ciklusu i ranijem korištenju kontracepcije. Tek nakon toga ljekarnik će procijeniti hoće li joj prodati tabletu ili ne!

Zatreba li tableta 17-godišnjoj djevojci, proći će istu proceduru, ali se izdavanje hitne kontracepcije neće ni razmatrati ako djevojka nije u pratnji roditelja ili skrbnika! O uzimanju kontracepcije ljekarnik će morati obavijestiti obiteljskog liječnika žene.

Na ovakav zakonski upitan korak ministar zdravlja odlučio se prema preporuci Hrvatske ljekarničke komore, koja je pak izradila protokol nakon zaprimanja dopisa Hrvatskog katoličkog liječničkog društva.

- Prema Zakonu o ljekarništvu, ljekarnik je zdravstveni radnik i ima pravo razgovarati s pacijentom o tome zašto uzima određeni lijek - kratko su nam odgovorili u Ministarstvu zdravlja.

Europski presedan

Na pitanja čemu onda posebni naputak kad ljekarnici to pravo i obvezu imaju i bez njega, imaju li sve odredbe utemeljenje u hrvatskim propisima i uredbi EU, na temelju čega traže prisutnost roditelja za maloljetne djevojke i ne radi li se ovdje o ozbiljnoj diskriminaciji žena - Ministarstvo nije odgovorilo.

- Mi smo ga donijeli kako bismo zaštitili pacijentice i minimalizirali rizik - kaže Mato Portolan, predsjednik Hrvatske ljekarničke komore.

EllaOne, hitni kontraceptiv koji sprečava neželjenu trudnoću odgađanjem ovulacije za pet dana, u velikom se dijelu europskih država - poput Češke, Danske, Nizozemske ili Portugala - ne izdaje samo bezreceptno, nego i “beskontaktno”: pacijentica je sama uzima s police, poput prezervativa. Prema dostupnim podacima, niti jedna država nema dobno ograničenje za izdavanje tog lijeka.

Zadiranje u privatnost

Ljekarnik može odbiti prodati lijek i ulažući priziv savjesti. Budući da su eminentni liječnici, poput dr. Velimira Šimunića, više puta javno objasnili da je ellaOne neštetan lijek, da nije abortivan i da ni na koji način ne može prekinuti trudnoću, pitamo Portolana od čega štite pacijente i protiv čega će ljekarnici ulagati priziv savjesti - mogu li to učiniti i za prodaju prezervativa?

- Mogu, naravno da mogu! Mogu za svaki proizvod, ali moraju osigurati da ga onda netko drugi izda pacijentu. Dr. Šimunić kaže da je lijek bezazlen, no neki drugi liječnici kažu drugačije. Ljekarnik je zdravstveni radnik, sličnog obrazovanja kao i liječnik i ima pravo pitati žene takva pitanja. To nije zadiranje u privatnost. A ako mislite da to nije potrebno, da je lijek roba, onda neka budu na kioscima pa mir - naljutio se Portolan.

Ljekarnički protokol (znakovito je da ga agencija za lijekove HALMED nije objavila na svojim stranicama) suprotan je i smjernicama koje priprema udruga ginekologa.

- Ovakav je protokol sramotan i za ženu i za ljekarnika, koji će biti prisiljen diskriminirati ženu, izdvajati je iz reda u kojem pacijenti čekaju izdavanje lijeka, ispitivati je o njezinoj intimi i donositi stručne procjene. Ako je ministar Varga smatrao da klasična bezreceptna prodaja nije dobro rješenje, imao je vremena o tome obavijestiti Europsku agenciju za lijekove, koja mu je još u prosincu uputila upit ima li što protiv da se lijek izdaje bezreceptno. Naše Ministarstvo zdravlja nije imalo ništa protiv - kaže dr. Ante Ćorušić, predsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju te predsjednik Odbora za zdravstvo HDZ-a. Osobno smatra da je izdavanje lijeka na recept bilo najbolje rješenje jer su žene u pravilu dobivale recept za ellaOne, ali su usput dobile i savjet o sigurnoj kontracepciji i odgovornom spolnom ponašanju.

- Sve je bolje od ovog - kaže.

Diskriminacija žena

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić upozorava da je ljekarnički protokol suprotan direktivama EU te hrvatskom Zakonu o zabrani diskriminacije.

- Nedostupnost kontraceptivnih sredstava je zadiranje u reproduktivna prava žena. U ovom slučaju ograničava se slobodu pristupa ovom medicinskom proizvodu zajamčenu uredbama i izravno diskriminira žene fertilne dobi - kaže pravobraniteljica.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 02:12