PRIJETNJE IZ BRUXELLESA

'NEOZBILJNA VLADA, NEOZBILJAN PREMIJER, OZBILJNI PROBLEMI' Karamarko o sankcijama EK

 Davor Pongračić/CROPIX

Neozbiljna vlada, neozbiljan premijer, ozbiljni problemi za RH, komentirao je predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko današnju odluku Europske komisije da pokrene proces uvođenja sankcija Hrvatskoj zbog slučaja 'lex Perković'.

"Doista sam neraspoložen zbog takve odluke, iako je ona očito reakcija na nevjerojatno iracionalno ponašanje hrvatske vlade i premijera", kazao je Karamarko novinarima, nakon završetka HDZ-ove klauzure u Velikom Trgovišću.

EU UVODI SANKCIJE HRVATSKOJ! Barroso, Reding i Fuele već pokrenuli postupak

Podsjetio je da je HDZ još u lipnju, kada je Sabor donio zakonske izmjene kojima je primjena europskog uhidbenog naloga ograničena na zločine počinjene prije 2002, upozoravao da bi mogle usljediti oštre reakcije EK.

"Ako netko misli da je rekao povijesno ne Europskoj komisiji, onda se vara. Pogriješio je vrijeme, pogriješio je prostor. To su neki drugi ljudi, vjerojatno njihovi idoli, uzori, nekim drugim brkatim ljudima tamo izgovarali takve riječi. Ovo nije ta situacija", rekao je Karamarko, ističući da je Hrvatska suverena država, koja je svojom voljom ušla u EU i potpisala pristupni ugovor koji je dužna poštovati.

"Ovo je, ne samo bacanje ljage na Hrvatsku kao zemlju u koju se ne može imati povjerenja, ovo će i i materijalno oštetititi Hrvatsku", ocijenio je Karamarko.

Obrazložio je da bi Hrvatska, ne uđe li u schengenski režim, slijedeće godine mogla izgubiti 80 milijuna eura,.

"Pitanje je kada ćemo pristupiti schengenskom režimu i pitanje pelješkog mosta, za koji bi, kad bi ušli i schengenski režim, možda i dobili sredstva u kojima bi participirala EU. Prema tome, što reći – neozbiljna vlada, neozbiljan premijer, ozbiljni problemi za RH. Vlade prolaze, ova vlada će brzo proći i otići, ali ostavila je i ostavit će jedan neugodan pečat, hipoteku, a rekao bih i materijalne probleme našoj zemlji", zaključio je Karamarko.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 05:38