ZNANJE IMANJE

NEPISMENI SINDIKAT PROSVJETARA Kretanje u štrajk priopćili su tekstom koji vrvi gramatičkim i pravopisnim greškama

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 25.09.2015. u 18:14

Nenad Dugi / CROPIX

Prosvjetari koji se bave obrazovanjem novih generacija imaju velikih problema sa sklapanjem rečenica: nepravilno se koriste deklinacijom, a pravilno smještanje točki i zareza unutar složenih rečenica evidentno im predstavlja poteškoću

Štrajk u osnovnim, srednjim i visokim školama, fakultetima i znanstvenim institucijama, koji je danas počeo i pritom zatekao mnoge roditelje, otkrio je i jednu šokantnu činjenicu o osnovnoj pismenosti prosvjetnih sindikalnih vođa.

Naime, priopćenje koje je novinarima podijeljeno prilikom konferencije za medije, a koju su priredili čelnici školskog sindikata Preporod, vrvi gramatičkim i pravopisnim greškama.

Prosvjetari koji se bave obrazovanjem novih generacija, čini se, imaju velikih problema sa sklapanjem rečenica: nepravilno se koriste deklinacijom, pa umjesto instrumentala koriste akuzativ, a pravilno smještanje točki i zareza unutar složenih rečenica evidentno im predstavlja poteškoću.

Ovaj zanimljivi detalj koji na jedinstven način svjedoči o stanju u hrvatskom obrazovnom sustavu, uočio je, da stvar bude zanimljivija, portal za srednjoškolce Srednja.hr . Mladi novinari ovog portala u svega nekoliko minuta čitanja sidikalnog priopćenja pronašli su više od 20 pogrešaka.

Štrajkalo nešto više od polovice zaposlenih

ZAGREB - Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta (MZOS) izvijestilo je večeras da je u štrajku u osnovnim školama danas sudjelovalo nešto više od polovice zaposlenika, dok je u srednjim školama ta brojka bila nešto manja od pedeset posto ukupno zaposlenih.

Prema podacima zaprimljenima do 15 sati iz ureda državne uprave u županijama i Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Grada Zagreba, kojima su školske ustanove slale podatke, u 658 osnovnih škola u štrajk je uključeno 54,34 posto radnika.

U 487 srednjoškolskih ustanova, što uključuje i učeničke domove, u štrajk je uključeno 45,8 posto radnika. Nastava se u potpunosti ili djelomično održavala u 68,7 posto osnovnih škola, te u 79,8 srednjoškolskih ustanova, navode u MZOS-u.

Po podacima zagrebačkog Gradskog ureda za obrazovanje koje su prikupili u 10 ujutro u 62 zagrebačke javne srednjih škola (uključujući i šet učeničkih domova), u njih 20 je održana nastava, u 35 se nastava održavala djelomično, a šest škola nastave nije bilo.

Podatci o sudjelovanju u štrajku gotovo tri tisuće zaposlenika u srednjim školama na području Zagreba pokazuju da je 1.941 zaposlenik radio, dakle, njih gotovo dvije trećine, a jedna trećina (1.018) ih je bilo u štrajku.

U osnovnim školama je drugačije stanje, od 111 zagrebačkih osnovnih škola u njih 30 se nastava redovno odvijala, u 15 osnovnih škola nastave nije bilo, a nastava se djelomično održavala u 70 škola.

Preko pedeset posto učitelja i nastavnika u osnovnim školama (2.497), je izvršavalo radne obveze, a nešto manje od polovice ukupnog broja (4. 739,) njih 2.242, bilo je u štrajku.

Sindikati najavili nastavak štrajka u ponedjeljak

Čelnici Vertikale sindikata obrazovanja ustvrdili su u petak da je štrajk uspio i najavili nastavak štrajka do ispunjenja zahtjeva tj. povećanja plaća u obrazovanju i znanosti od četiri posto. Izrazili su uvjerenje da će u nastavku štrajka odaziv biti i veći i da članovi sindikata neće odustati. Najavili su i da će se odazvati pozivu iz MZOS-a da dođu na sastanak u ponedjeljak, 28. rujna, ali neće učiniti ništa na štetu svojih članova.

Ministar podsjeća da učenici trebaju doći u škole

Ministar Vedran Mornar jutros je prilikom obilaska dviju zagrebačkih škola ponovio izjavu da je djeci mjesto u školama pa nitko nema pravo roditelje pozivati da ih ne šalju u školu. Kazao je kako je njegova izjava da neće biti neopravdanih sati krivo protumačena jer je pritom mislio na one škole u kojima nije bilo sigurno hoće li raditi ili neće.

"Stav ministarstva je jasan - učenici moraju biti u školi. Učenici koji danas nisu bili u školi neće dobiti neopravdane sate, ali ako se od sljedećeg tjedna pokaže da neka škola radi, svatko tko ne dođe dobit će neopravdani sat", istaknuo je Mornar ponovivši da je poziv sindikata roditeljima da djecu ne šalju u školu neprimjeren.

Izdvajamo