JUTARNJI OTKRIVA

NEPODMIRENE VIŠEMILIJUNSKE KREDITNE OBAVEZE Zoran Mamić sam je blokirao isplatu plaće zbog duga banci

 Damir Krajač/EPH

Kada je Zdravko Mamić u utorak na konferenciji za medije obznanio da više nije izvršni dopredsjednik Dinama, te da je politika odlučila uništiti njega, njegovu obitelj i Dinamo, izrekao je i teške optužbe na račun državnih institucija, prvenstveno USKOK-a koji ga u tri istrage tereti za izvlačenje 270 milijuna kuna iz Dinama.

Protuustavna odluka?

Jedna od tih optužbi odnosila se na zabranu isplate plaće za njegova brata Zorana Mamića, koji je suokrivljen u dvije istrage.

-... Ali što kada moj brat Zoran Mamić dobije odluku da od 1. 7. može raditi u Dinamu, ali ne smije primati plaću. Jeste to ikada čuli? K tome mu porezna uprava šalje da plati prirez, porez i PDV na svoju plaću, koju ne prima. Kako da Zoran plati alimentaciju za djecu, kako da servisira dnevne obveze? - upitao je Zdravko Mamić.

Od koga je Zoran Mamić dobio odluku da ne smije primati plaću, Mamić nije rekao. Takva odluka mogla bi se uistinu nazvati skandaloznom, protuustavnom. Samo da ona uistinu postoji.

Provjerom iznesenih navoda Jutarnji list došao je do informacija da odluka o zabrani primanja plaće u okviru USKOK-ovih istraga nikada nije donesena. Niti je to USKOK predlagao niti je zagrebački Županijski sud o tome odlučivao. No, točno je da Zoran Mamić već neko vrijeme ne dobiva plaću iz Dinama, a da unatoč tome mora plaćati prirez, porez i PDV. Isto je tako točno da su mu na računu kluba blokirana sredstva u iznosu od nepunih 2,7 milijuna kuna, a radi se o njegovim plaćama, odnosno naknadama i premijama za trenerske usluge po 12 ispostavljenih računa za period od listopada 2014. do kolovoza 2015. godine.

O čemu se zapravo radi? Prema neslužbenim informacijama iz dva neovisna izvora, od kojih je jedan blizak obrani, doznali smo da je upravo Zoran Mamić puno prije otvaranja prve USKOK-ove istrage prošlog ljeta, još 2014., sam zatražio da mu klub ne isplaćuje plaću, nego da ona ostane na računu kluba, “rezervirana” kao obveza prema njemu. Dakle, u trenutku otvaranja istrage i predlaganja blokada imovine, Zoran Mamić nije primao plaću već dulje od šest mjeseci i ta su se sredstva “skupljala” na računu kluba. Račun na koji je inače primao naknadu za trenerske usluge ni prije ni kasnije, pa ni danas, nije mu blokirao sud po prijedlogu USKOK-a.

Banka bi sve ‘pojela’

Naši izvori tvrde da je Zoranu Mamiću još 2014. “za vrat”, odnosno na račun sjela jedna poslovna banka zbog nepodmirenih višemilijunskih kreditnih obveza, pa je zbog toga, kako mu plaća čim bi stigla na račun ne bi otišla banci za podmirenje duga, i tražio da se ne isplaćuje.

Istražitelji USKOK-a su nakon pokretanja istrage uočili spomenuto neisplaćeno potraživanje Zorana Mamića na Dinamovu računu te su prošle jeseni zatražili blokadu akumuliranih sredstava. Nadležna sutkinja istrage Županijskog suda to je i prihvatila, obrazlažući da je Zoranu Mamiću do tada blokirana imovina vrijedna nepunih 5 milijuna kuna, dok ga se tereti da je nezakonito pribavio višestruko veći iznos, oko 38 milijuna kuna.

Od trenutka donošenja tog sudskog rješenja u listopadu prošle godine, Zoran Mamić nema nikakve zapreke da primi plaće. Osim ako i dalje to ne želi zbog već spomenutih privatnih problema s bankom. A to je onda opet njegova osobna odluka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 17:31