INVAZIJA NA JADRAN

NEPREGLEDNE KOLONE TURISTA STVORILE GUŽVE NA SVIM PRAVCIMA PREMA MORU U špici gužve svaki je sat na autocestu ulazilo 3000 auta

 
 Goran Šebelić / CROPIX

Oko podneva se situacija počela mijenjati u korist gužvi u smjeru Zagreba. Tako se stvorila kolona vozila od čak 21 kilometra između čvora Zadar 1 i tunela Sveti Rok

Paklena prometna subota na autocestama širom Hrvatske započela je jučer u ranim jutarnjim satima. Već u 6 sati počele su se stvarati višekilometarske kolone na prilazima naplati Lučko iz smjera Zagreba. Tako je na zagrebačkoj obilaznici u to vrijeme kolona iz smjera Buzina bila oko 10 kilometara dok se između naplate Lučko i Karlovca po autocesti “vukla” kolona od oko 9 kilometara. Cijelu stvar zakomplicirala je prometna nesreća autobusa i kombija kod tunela Ledenik, u kojoj su ozlijeđene dvije osobe, zbog čega je više od sat vremena autocesta prema moru između čvora Sv. Rok i Maslenice bila zatvorena za sav promet. To je prouzročilo kolonu od desetak kilometara.

No najveći priljev vozila prema Zagrebu i dalje prema moru tek je dolazio. Iz smjera Buzina protezala se kolona duga 16 kilometara, iz smjera Jankomira 5 kilometara, a Sv. Helene 4 kilometara. No, najveća kolona stvorila se od čvora Gornja Ploča do Maslenice u dužini od 20 kilometara. U to vrijeme prema moru je bilo lakše putovati državnom cestom D1, ali samo do lančanog sudara pet automobila koji se oko 11 sati dogodio u Jošanima. Nakon toga je i na toj cesti došlo do kolapsa. Goleme gužve stvarale su se i na istarskom i riječkom području. Slovenska tvrtka za upravljanje autocestama slovenske je vozače upozoravala da su kolone na hrvatskim autocestama ukupne dužine oko 60 kilometara.

Gust promet

Na graničnim prijelazima Kaštel i Plovanija kolona vozila dijelom se protezala i na Istarski ipsilon i bila je duga oko 7 km, pred tunelom Učka u smjeru Rijeke kolona je bila 3 km. U ranim jutarnjim satima teža prometna nesreća dogodila se na riječkoj obilaznici kod izlaza Sv. Kuzman te je neko vrijeme i ta prometnica bila zatvorena za promet. Gust promet bio je i prema otoku Krku te se kolona vozila u jednom trenutku protezala od Hreljina do Malinske. Prema procjenama, u vrijeme najvećih opterećenja autocestom prema Splitu prošlo je više od 3000 vozila u jednom satu što je daleko više od kapaciteta prometnice.

Oko podneva situacija na autocestama se počela mijenjati u korist gužvi u smjeru Zagreba iz pravca mora. Tako se stvorila kolona od 21 kilometra između čvora Zadar 1 i tunela Sv. Rok. U ranim popodnevnim satima ta se gužva prebacila na naplatne postaje Lučko i Demerje gdje su bile kolone između 6 i 10 kilometara. Velike gužve sa slovenske strane na graničnom prijelazu Rupe povećala je i prometna nesreća zbog čega je zatvorena glavna prometnica koja iz tog dijela Slovenije vodi prema Hrvatskoj. Kolone dugačke nekoliko kilometara stvarala su se u poslijepodnevnim satima i na graničnim prijelazima prema Sloveniji, Srbiji i BiH.

Nakon autocesta, gužve su se prebacile u dalmatinske gradove. Najteže je bilo u Splitu gdje je uobičajeno oko gradske luke nastao potpuni prometni kolaps.

Naplatne kućice

Slično je bilo i na Makarskom primorju gdje je ovaj vikend registrirano gotovo 55 tisuća gostiju.

Zbog velike ljetne smjene gostiju promet je bio znatno pojačan na državnoj cesti D8 gdje se vozilo u dugim isprekidanim kolonama i čestim zastojima.

Gužve su se stvarale i na naplatnim kućicama na izlazu s autoceste kod Zagvozda te naplatnim kućicama kod tunela Sveti Ilija gdje su kolone vozila bile duge oko dva kilometra. Velike kolone vozila bile su u trajektnom pristaništu Makarska za trajekt na liniji Makarska - Sumartin. Za liniju Drvenik - Sućuraj jučer ujutro uveden je dodatni trajekt. Na ukrcaj u Drveniku čekalo se oko sat vremena kao i na otoku Hvaru.

GUŽVE U BROJKAMA

21 kilometar - najduža kolona između čvora Zadar 1 i tunela Sv. Rok

16 kilometara kolona kod Lučkog

60 kilometara - ukupna dužina kolona na autocestama

3000 vozila u jednom satu prolazilo je autocestom A1

3 sata čekalo se na GP-u Bajakovo, na izlazu iz Hrvatske prema Srbiji

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 15:11