TRAŽE PROMJENE

NERETVANSKA GRUPA KUJE PLAN ZA NOVI SDP Nisu za hitne izbore u stranci, žele Komadinu za v.d. šefa: 'Znamo da je Bernardićev odlazak pitanje trenutka'

Davor Bernardić
 Goran Mehkek / HANZA MEDIA

Osam SDP-ovih gradonačelnika i gradonačelnica, koji su prije nešto više od mjesec dana potpisali pismo kojim su zatražili nove unutarstranačke izbore, okupilo se jučer na Maratonu lađa na Neretvi.

Grupa predvođena SDP-ovim gradonačelnicima Ploča i Koprivnice, Mišom Krstičevićem i Mišelom Jakšićem, danas će održati sastanak na kojem će brusiti plan preuzimanja stranke.

No, kako doznajemo, taj njihov plan ne uključuje hitno raspisivanje unutarstranačkih izbora, nego izbor novog šefa i vodstva SDP-a tek nakon razdoblja stabilizacije stranke kojom bi do izbora za novog šefa Partije upravljao svojevrsni krizni tim na čelu s potpredsjednikom SDP-a Zlatkom Komadinom.

Naši sugovornici iz “neretvanske grupe” tvrde kako na današnjem sastanku neće birati svog “vođu”, odnosno kandidata iza kojeg će stati na budućim izborima za novog predsjednika SDP-a.

Komadina ne dolazi

“U nedjelju će na nastanku, osim nas osam uspješnih SDP-ovih gradonačelnika i gradonačelnica, biti i još neki kolege iz stranke, ukupno tridesetak nas koji želimo promjene u upravljanju strankom. Želimo razgovarati o političkom sadržaju, jer sadašnje vodstvo stranke to ne nudi”, rekao nam je jučer Mišo Krstičević. Na sastanku neće biti nikog, kaže, iz aktualnog vodstva stranke, a od današnjeg razgovora očekuje da se formira tim “mladih i u svojim sredinama uspješnih ljudi” koji će dokazati da SDP može biti bolji nego što je sada.

Iako je SDP-ov gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić u intervjuu za tjednik Globus de facto izrazio ambiciju za preuzimanje stranke, Krstičević tvrdi da grupa osmorice gradonačelnika i gradonačelnica nema svog kandidata za novog predsjednika stranke.

“Jakšić je nama rekao kako on takvih ambicija nema. Zapravo takvu ambiciju nije dosad izrazio nitko od nas osmorice SDP-ovih gradonačelnika i gradonačelnica koji će se sastati u nedjelju”, tvrdi SDP-ov gradonačelnik Ploča Mišo Krstičević.

Naš izvor iz “neretvanske grupe” tvrdi kako rušenje Davora Bernardića s čela stranke nije njihov posao, nego kolega iz Predsjedništva i Glavnog odbora SDP-a.

“O metodi rušenja aktualnog predsjednika stranke ne mislimo govoriti. To nije naš posao, o tome neka računa sadašnje vodstvo.

No treba jasno reći da Bernardića više nitko ne podržava i meni uopće nije jasno zašto on već sam nije odstupio s čela stranke. Svejedno, smatramo da je Bernardićev odlazak samo stvar vremena. Upornim odbijanjem da sam ode s pozicije predsjednika SDP-a Bernardić je skupa s Rajkom Ostojićem i Zlatkom Komadinom pokazao neodgovornost prema stranci. S druge strane, jednaku neodgovornost pokazali su i Siniša Hajdaš Dončić, Peđa Grbin, Ranko Ostojić i ostali iz te skupine u svom pokušaju rušenja predsjednika stranke. A posebno je bezobrazno od njih kad našu grupu od osam uspješnih gradonačelnika i gradonačelnica nazivaju novim projektom Zlatka Komadine i Rajka Ostojića”, kaže naš sugovornik koji će biti na sastanku “neretvanske grupe”.

Za razliku od Siniše Hajdaša Dončića, Peđe Grbina i dvadesetak drugih saborskih zastupnika SDP-a, grupa okupljena oko Jakšića i Krstičevića smatra kako SDP nije spreman za hitne unutarstranačke izbore. Naš izvor kaže kako Zlatko Komadina neće biti na današnjem sastanku, ali da ga “neretvanska grupa” ipak vidi kao dobro prijelazno rješenje. On bi kao v. d. predsjednika stranke u idućim mjesecima stvarao preduvjete kako bi SDP bio spreman za izbore za Europski parlament (svibanj 2019.), kao i za unutarstranačke izbore na kojima bi se birao novi predsjednik SDP-a, ali i svi ostali stranački dužnosnici - članovi Glavnog odbora i Predsjedništva stranke.

Politički sadržaj

Gradonačelnik Koprivnice Mišel Jakšić, kako doznajemo, danas neće biti na sastanku na Neretvi.

“Jakšić ostaje s nama, sve je u redu. A u Koprivnicu putuje samo kako bi kao gradonačelnik bio domaćin na utakmici europskog rukometnog prvenstva za kadete između Srbije i Hrvatske”, kaže naš izvor.

Još jedan naš sugovornik iz “neretvanske grupe” tvrdi kako, bez obzira na izrečeno u intervjuu za Globus, Mišel Jakšić neće biti njihov kandidat za novog predsjednika stranke.

“Važno nam je da nas i stranka i javnost percipiraju kao tim koji je sposoban stvarati politički sadržaj u SDP-u. Ne želimo da netko od nas istrči s kandidaturom za šefa stranke jer se bojimo da bi ga drugi SDP-ovci “pojeli” ako prerano krene u utrku za novog šefa. Išli bi ga diskvalificirati na sve moguće načine. S druge strane, smatram da za sve nas koji ćemo se u nedjelju okupiti na Neretvi ima mjesta u budućem Predsjedništvu stranke”, kaže naš sugovornik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:26