UNIŠTENJE DOLINE

Neretvanski ekolozi upozoravaju: Čačić je zaslužio da se zove grobar Neretve!

 Dragan Ledeni / CROMETEO

METKOVIĆ - Nakon banjalučkog dogovora prvog potpredsjednika hrvatske Vlade Radimira Čačića i premijera Republike Srpske Aleksandra Džombića o zajedničkoj izgradnji hidroelektrane „Dubrovnik 2“, koji je od strane predsjedatelja predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića ocijenjen protuustavnim, danas se na žalost otišlo i korak dalje ka uništenju Neretvanske doline i prerspektive za život njenih žitelja. Predstavnici elektroprivreda entiteta Republike Srpske i Republike Hrvatske potpisali su u Trebinju memorandum o razumijevanju, kojim se definira suradnja u zajedničkoj izgradnji Hidroelektrane "Dubrovnik 2", ističe se u priopćenju eko aktivista udruženih u inicijativu Spasimo dolinu Neretve.

- Činjenica koju se vješto prešućuje je da je za realizaciju ove investicije neophodno Republici Srpskoj dati i suglasnost za nastavak druge faze, za neretvansku dolinu kobnog projekta „Gornji horizonti“, o čemu su hrvatski mediji već izvještavali. Ovim projektom se u istočnoj Hercegovini planiraju prevesti vode iz Nevesinjskog, Gatačkog i Dabarskog polja u korito rijeke Trebišnjice, kako bi se ojačao hidropotencijal neophodan za rad triju novih hidroelektrana koje na prvi pogled nemaju veze s elektranom u Dubrovniku. Time bi enormne količine voda koje se podzemnim kraškim kanalima manjih rijeka prirodno ulijevaju u Neretvu, bile preusmjerene u slivno područje Trebišnjice. Rijeka Neretva bi tako gubila znatan dio svoga hidropotencijala, koji bi neminovno bio anuliran prodorom morske vode u njeno korito, a što bi glavninu ovog područja dugoročno pretvorilo u slanu pustaru u srcu Mediterana, pribojavaju se ekolozi.

Potpisani memorandum predstavlja kulminaciju neodgovornog odnosa premijera Milanovića prema ovom problemu, koji je prije samo dva tjedna u Hrvatskom saboru izjavio da se druga faza projekta 'Gornji horizonti' neće realizirati, ako studija utjecaja na okoliš pokaže da bi se njime zaslanila Neretva. Dovoljna su bila dva tjedna da se otkrije njegov licemjeran odnos, a o gospodinu Čačiću više niti ne treba trošiti riječi jer je još jednom pokazao da itekako zaslužuje epitet grobara neretvanske doline, ogorčeni su u građanskoj inicijativi.

Zbog, kako kažu, ignorantskog odnosa hrvatske Vlade prema njihovim aktivnostima građanska inicijativa Spasimo dolinu Neretve uz pomoć hrvatskih branitelja i udruga proisteklih iz Domovinskog rata, najavljuje uskoro različite mjere građanskog neposluha jer su ugroženi nacionalnih interesa juga Hrvatske.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 16:23