SLUČAJ MERCEDES

NERVOZNA MINISTRICA ŽALAC PRED VLADOM NAPALA NOVINARE 'Iznijeli ste niz laži o meni, vršite atak!'

 
Gabrijela Žalac
 Screenshot Facebook video, HRT vijesti

Ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac izjavila je jutros da luksuzni Mercedes E klase zagrebačkih registarskih oznaka, vrijedan barem 50.000 eura, parkiran u dvorištu njezine obiteljske kuće, nije njezin nego njenih roditelja.

Nešto kasnije, pri ulasku u Zgradu Vlade, ministrica je obećala da će pokazati ugovor o najmu Mercedesa od strane roditelja, javlja N1.

- Niti je u mom vlasništvu, niti je u najmu obitelji Žalac. Ja kao ministrica u Vladi odgovaram za sve što sam unijela u imovinsku karticu prije, jučer, danas, sutra, prekosutra - izjavila je Žalac i dodala kako ništa ne skriva te da će javnost sve dobiti na uvid.

Novinare je upitala zašto bi unijela u imovinsku karticu nešto što nije u njezinu vlasništvu, te im obećala kako će na uvid dobiti ugovor o najmu, 'točno sve, primanja od mojih roditelja'.

'Mediji vrše atak na mene, lažu, ne želim u to uvlačiti roditelje'

- Zbilja ne razumijem čemu ovo sve. Zašto bi na atak, koji vrše mediji na mene, moje roditelje uvlačila u nešto. Mogao je biti parkiran auto od mojeg susjeda - kazala je Žalac.

Novinarima je poručila kako o njoj iznose laži.

- Toliku količinu laži ste izgovorili od prošle subote. Kad bih ja išla svaki dan demantirati sve što vi govorite, to bi trajalo unedogled. Sve ćete dobit na uvid, ništa ne skrivam - rekla je i naglasila kako se radi o napadu jednog medija na nju o čemu će, kaže, također progovoriti.

Ustvrdila je kako je njezin jedini grijeh to što joj je istekla vozačka dozvola, vezano uz nedavnu prometnu nesreću u Vinkovcima kada je automobilom naletjela na desetogodišnju djevojčicu koja je istrčala na cestu, istaknuvši da je platila kaznu za to, kao i svi drugi.

Predsjednik Kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić najavio je u srijedu kako će se na sastanku vladajuće koalicije vjerojatno razgovarati i o komemoraciji u Jasenovcu, s obzirom na to da Vladi svaki dan stižu odbijenice manjinskih i ostalih zajednica na prijedlog da se održi zajednička, jedinstvena komemoracija.

„Danas ćemo imati sastanak vladajuće koalicije na kojemu ćemo vjerojatno razgovarati i o komemoraciji u Jasenovcu“, rekao je Bačić u Hrvatskom saboru nakon sjednice Kluba HDZ-a. Dodao je kako očekuje dolazak i predstavnika SDSS-a jer iz razgovora sa zastupnicima te stranke nije, kaže, stekao dojam niti shvatio na bilo koji način da Klub zastupnika SDSS-a više nije član vladajuće većine.

„Dapače, razgovarali smo i o projektima koji su pred nama. Ni u dosadašnjoj suradnji nisam vidio nikakav problem zbog čega Milorad Pupovac ne bi došao na sastanak i sudjelovao u radu vladajuće koalicije“, poručio je.

Bačić je rekao da ne zna kakvu obavezu ima premijer Andrej Plenković da neće moći, već treću godinu za redom, sudjelovati na komemoraciji na Bleiburgu te uputio novinare da to pitanju njega premda vjeruje kako će premijer to osobno najaviti.

„Što se tiče komemoracije, jasan je stav Vlade, HDZ-a i vladajuće većine u Saboru da ove godine želimo da se obilježi stradanje na Bleiburgu“, ponovio je Bačić.

Na sjednici Kluba, kako je kazao, nije bilo riječi o Mercedesu ministrice Gabrijele Žalac. „Nije nam objasnila, nismo je ni pitali jer je dala izjavu uoči sjednice Kluba“, rekao je Bačić novinarima. Upitan nije li mu sporno i je li tražio objašnjenje zbog toga što je riječ o automobilu najam kojeg dnevno stoji 1.250 kuna, a već danima stoji u njezinu dvorištu, kazao je da je „ministrica rekla da automobil nije njezin nego da pripada njezinoj majci koja ga trenutno unajmljuje, a kasnije će ga kupiti“.

Napomenuo je i da će vjerojatno ministrica Žalac tome još dati potpunu informaciju. „Ne znam što bih ja tu trebao dodati informaciju o imovini roditelja pojedinih ministara“, kazao je Bačić.

„Uz dogovor o točkama dnevnog reda i glasovanju u petak, na sjednici Kluba zastupnika bilo je riječi i o najavljenom referendumu o određenim aspektima mirovinske reforme koju smo usvojili u prosincu prošle godine. Razgovarali smo i o prosvjedu protiv nasilja u obitelji“, izvijestio je Bačić.

Grbin: 'Ministrica Žalac trebala bi otići iz Vlade'

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin prozvao je u srijedu ministricu regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijelu Žalac jer nije jasno rekla kojim novcem plaća najam luksuznog Mercedesa parkiranog u njezinom dvorištu kojeg nije navela u imovinskoj kartici, a nije ni odgovorila u kakvom je odnosu s vlasnikom tvrtke šibenskog poduzetnika Josipom Stojanovićem Jollyjem u čijem je vlasništvu vozilo te bi, mišljenja je, zbog svega ministrica trebala otići.

"Dnevni najam takvog vozila stoji više od 1.200 kuna, odnosno više od 36.000 kuna mjesečno što dvostruko premašuje iznos ministričine plaće i od nje se kao državne dužnosnice koja je dobila povjerenje građana očekuje da im dade jasno obrazloženje", istaknuo je Grbin u stanci za slobodan govor u Hrvatskom saboru.

Ministrica Žalac, poručio je, ne bi se trebala skrivati iza svojih roditelja i veze sa vlasnikom vozila i trebala bi javno reći kako je došla do tog vozila. To, kaže, nije pitanje istekle vozačke dozvole, prometne nezgode nego odgovornosti.

"U svakoj normalnoj zemlji, a želimo da to Hrvatska bude, zahtijevalo bi ministričin odlazak", zaključio je Grbin. (Hina)

Grmoja: Žalac nije bila uvjerljiva u objašnjavanju slučaja luksuznog mercedesa

Politički tajnik Mosta Nikola Grmoja izjavio je u srijedu kako mu ministrica regionalnog razvoja i EU-ovih fondova Gabrijela Žalac nije bila uvjerljiva kad je objašnjavala zašto je luksuzni mercedes E klase zagrebačkih registarskih oznaka parkiran u dvorištu njezine obiteljske kuće.

"Ministrica mi se činila dosta zbunjena, mijenjala je priču. Ja sam se našalio i rekao kolegama da, budući da je premijer Plenković rekao da joj za voziti auto ne treba vozačka dozvola, može se isto tako reći da njezin suprug vozi auto bez da imaju račun za taj automobil", rekao je Grmoja novinarima u Hrvatskom saboru.

Zadnjih dana vodi se nekakva kampanja protiv Žalac, možda je to borba za poredak na listi HDZ-a za Europski parlament, ali je činjenica da je puno toga mutnog oko ministrice Žalac, kaže Grmoja.

"Sada imamo i informaciju o njezinoj majci, na koji je način stekla bogatstvo i što se tu događalo. Čini mi se da su to nekakve unutarstranačke borbe u HDZ-u", dodao je.

Komentirajući dvije kolone koje će i ove godine biti na komemoraciju žrtvama ustaškog koncentracijskog logora Jasenovac, Grmoja je rekao kako je riječ o šizofrenoj situaciji u kojoj članovi Vlade napadaju samu Vladu.

"Imamo šizofrenu situaciji da oni koji su članovi Vlade napadaju samu Vladu. U Drugom svjetskom ratu niste mogli biti istovremeno i u ustašama i u partizanima - evo, očito neki mogu", rekao je.

Milorad Pupovac i nacionalne manjine napadaju Vladu da se nedovoljno bori protiv širenja fašizma u društvu, a istovremeno sjede u toj Vladi. Ne žele biti u u koloni s tom Vladom, a podržavaju je svakog petka u Saboru", istaknuo je Grmoja.

Također je komentirao kredit od više od 16.000 kuna koji otplaćuje predsjednik Mosta Božo Petrov.

"Da se ponaša kao ostali, kao HDZ-ova zlatna mladež, da je imao roditelje kao Gabrijela Žalac, ne bi trebao imati toliko kredita. Čovjek vraća kredite, kupio je Ford fokus iz 2013. i uzeo kraći rok otplate", kazao je.

Rekao je i kako je Petrovu greškom u imovinskoj kartici ostao iznos stare plaće, iako je unosio promjene."Bila je greška kad je mijenjao, koju će ispraviti. Njegova je plaća javna kao potpredsjednika Sabora. Greške se događaju", kaže Grmoja.

Hina

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:27