BORBA

NESNOSNA BUKA NARUŠAVA SEOSKU IDILU U MJESTAŠCU U OMIŠKOM ZALEĐU 'Sjeo sam oko ponoći pred kuću zapaliti duhan kad se stvorila strašna buka'

 
 Duje Klaric / CROPIX

Umjesto da uživaju u seoskoj idili, mještani malog sela u omiškom zaleđu "bore se s vjetrenjačama", ali doslovno. Pet velikih vjetroelektrana postavljenih iznad mjesta Seoce stanovnicima remete mir, javlja RTL Direkt.

- Oko 11 i pol po noći sjeo sam pred kuću malo zapaliti duhan kad se stvorila neka strašna buka i pitao sam se - što se sad događa? Isto kao avion kad probije zvučni zid, tako nešto, kao da avion leti, kaže Ivica Milavić iz Seoca.

Zvuk koji proizvode vjetroelektrane podsjeća na zvuk zrakoplova s tom razlikom što je konstantan, dakle, ne odlazi. U vrijeme boravka RTL-ove novinarske ekipe, iako je bilo vjetrovito, taj zvuk nije preglasan. Mještani kažu da je to zbog toga što su glave vjetroelektrana okrenute od mjesta, u suprotnom smjeru.

- Kad je okrenuta prema mjestu, to je puno glasnije, puno bučnije i kažem da se čak ne može raditi na otvorenom. Toliko je glasno da je previše, upozorava Ante Zubanović iz Seoca.

Mir remete i Vinki Jerončić dok skrivena od sunca priprema ručak ubran u vlastitom polju: "Kad sam vani, čujem ih, rade, ali smetaju mi. No ja se zanesem u moj posao, ono što radim i na njih ne gledam".

Senj, 080614.
Polje vjetrenjaca nedaleko od Vratnika prva je vjetroelektrana u Hrvatskoj postavljena prije tri godine. Polje sadrzi 14 vjetroagregata promjera lopatica 90 metara. Redovno odrzavanje 80 metara visokih vjetrenjaca obavlja alpinist.
Foto: Alen Medic / CROPIX
Alen Medic / CROPIX
Ilustracija

Tvrtka koja je postavila vjetroelektrane vršila je mjerenja - njihovi rezultati pokazali su da buka ne prelazi zakonske okvire. No, na inicijativu gradskog vijećnika Denisa Dujmovića, Grad Omiš je ponovio mjerenja koja su dala drugačiji rezultat: "Zatražili smo mjerenja buke od neovisne institucije i u ožujku 2019. je utvrđeno da je buka 16 puta veća od rezidelne, odnosno razine buke prije puštanja vjetroparka u rad".

Dujmović tvrdi da zbog buke vjetropark nema ni sve potrebne dozvole: 'Sanitarni inspektor je dao negativno mišljenje po pitanju buke i tako vjetropark zasad nema uporabnu dozvolu'.

Ljudi u ovom selu kažu da nisu protiv vjetroelektrana, već samo žele da buka ne prelazi zakonski dopuštenu koja im je sad nesnošljiva.

- Da sam mlađi, išao bih sigurno odavde. Imam troje djece, ali išao bih sigurno jer stvarno... ", kaže Milavić.

Zato se nadaju da njihova borba protiv buke vjetroelektrana neće biti donkihotovska.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:00