NEJEDNAK TRETMAN

NESREĆA KOD NOVSKE IZAZVALA REAKCIJU SINDIKATA 'Vozača privode u lisicama, a drugi građanin koji je na odmoru ubio dvije osobe se brani sa slobode'

 Srdjan Vrancic / CROPIX

Sindikat vozača upozorio je u srijedu da zbog sve težih uvjeta rada, manjeg broja djelatnika, niskih naknada i nepoštivanja zakonskih odredbi djelatnici u prijevozu imaju sve veće pritiske zbog kojih se dogodila i nedavna prometna nesreća u kojoj su poginule dvije djevojčice.

Predsjednik Sindikata hrvatskog vozača Miljenko Gočin pozvao je institucije da se pozabave pitanjima kao što su prometni zakon, odredbe i inspekcije, ali i poslodavci od kojih neki na svoje djelatnike stavljaju sve više obveza.

Dodao je da institucije nisu ustrojile učinkovitu Inspekciju cestovnog prometa, iako su za to dobili sredstva Europske unije, niti su donijele jasne i učinkovite zakone, iako su ih samo trebali uskladiti sa EU-om.

"Ni sami ne poštuju zakonske akte, a ne da inzistiraju da ih svi poštuju. Tumače zakone ovisno o tome kako, kada i kome što odgovara. Sve što nisu napravili, sigurno je manja šteta od onoga što su krivo napravili", rekao je Gočin na koferenciji za novinare.

Kazavši da smo nažalost svjedoci strašne prometne nesreće u kojoj su izgubljeni životi dviju djevojčica te su dvije osobe teške ozlijeđene, osvrnuo se i na slučaj vozača teretnog vozila poručivši da se zakon ne provodi jednako prema svim građanima.

"Prema nekim građanima rade se iznimke pa primjerice, dok se jedan djelatnik u prijevozu u zatvor vodi vezan lisicama, drugi građanin koji je na godišnjem odmoru usmrtio dvije osobe, brani se sa slobode", kazao je aludirajući na slučaj Tomislava Horvatinčića. Pravosuđe je ocijenio sporim i neučinkovitim.

Rekao je kako ne traži izuzetak za vozača, ali traži svjesnost da on nije namjerno skrivio nesreću te se zasigurno užasavao i pri samoj pomisli na takvo što. Gočin je upozorio kako zatvaranjem vozača sigurno nisu zatvorene mogućnosti da se ovakva ili slična prometna nezgoda ponovi.

Upozorivši da su dobri poslodavci u težem položaju od loših, jer teško konkuriraju onima koji vozačima isplaćuju minimalne plaće ili ih ne prijavljuju, pozvao je inspektore da takve slučajeve sankcioniraju.

Gočin je podsjetio i kako sindikat desetak godina upozorava institucije na to i poručio kako oni ugrožavaju sudionike u cestovnom prometu.

Naglasio je kako Ministarstvo prometa nije učinilo mnogo da se stanje popravi i pozvao ih da riješe probleme. Sindikat je, dodaje, o problemima izvijestio i premijera Andreja Plenkovića, no adekvatna i očekivana reakcija je izostala.

"To je nered koji nisu smjeli dozvoliti oni koji su plaćeni da urede sustav cestovnog prometa", kazao je.

Komentirao je i važeći Pravilnik o ograničavanju uporabe pojedinih javnih cesta za promet teretnih vozila dopuštene mase do 7,5 tona, a koji je donio ministar prometa Oleg Butković.

"Temeljem istog postavljeni su prometni znakovi, no resorno ministarstvo je dalo uputu da se ne kažnjavaju prekršaji", kazao je Gočin upitavši je li to red, ili nered iz kojega proizlaze smrtne opasnosti.

"To je naša stvarnost, kao i da nažalost dva mlada života više nema. Vozač je u pritvoru, a Butković nije okom trepnuo. Jedino što je njegov pomoćnik Mario Madunić uspio iznijeti činjenicu da im je poslodavac poznat po utvrđenim prekršajima 'po zakonu koji nije znao ni imenovati", poručio je.

Također je upozorio da kvalitetni vozači odlaze, a nekvalificirani dolaze.

Sindikat traži da svatko počne raditi posao za koji je plaćen i odgovoran, a od pravosuđa da postupi prema zaprimljenim prijavama, bez obzira jesu li njima obuhvaćeni političari ili 'samo obični smrtnici', zaključeno je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 18:45