PRAVO JAVNOSTI

NESREĆA U KOJOJ JE SUDJELOVALA ŽALAC OTVORILA PITANJA NA KOJA NEMA ODGOVORA Policija šuti o brzini, vozačkoj dozvoli i kaznenoj prijavi

 
 Google Street View / Cropix

Prometna nesreća u kojoj je Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova Europske unije, s nevažećom vozačkom dozvolom sudjelovala svojim privatnim osobnim automobilom u subotu oko 10 sati, pri čemu je došlo do naleta na 10-godišnju djevojčicu, ostavila je brojna otvorena pitanja vezana i uz samu nesreću, ali i sigurnost svih sudionika u prometu u Ulici sv. Ćirila i Metoda u Vinkovcima, gdje se nesreća dogodila.

Žalac je, podsjetimo, automobilom naletjela na 10-godišnju djevojčicu koja je, kako je priopćila policija, neoprezno prelazila cestu izvan obilježenog pješačkog prijelaza. Malenoj je pritom slomljena desna potkoljenica, zbog čega je nakon pregleda u Općoj županijskoj bolnici u Vinkovcima prevezena u KBC Osijek, gdje je podvrgnuta operativnom zahvatu i gdje ju je u subotu oko 20 sati ministrica i posjetila. Obitelj stradale djevojčice ne može komunicirati s medijima, ali od njima bliske osobe doznali smo da se malena dobro oporavlja.

Rekonstrukcija

- Dogodilo se što se dogodilo i cijeloj obitelji je teško, ali hvala Bogu malena je dobro. Ministrica je obišla malenu i više puta dnevno telefonskim putem kontaktira njezinu obitelj, jer je zabrinuta i potresena svime što se dogodilo, a oni joj ne zamjeraju zbog toga što se dogodilo, jer su svjesni da se to može svakome dogoditi - rekao je naš sugovornik. Što se tiče, pak, same nesreće, teza policije o prelasku ceste izvan obilježenog pješačkog prijelaza automatski sugerira da je djevojčica i sama djelomično odgovorna za nesreću, što bi možda bilo i prihvatljivo kada bi u ovoj ulici postojao pješački prijelaz.

Iako je riječ o iznimno dugačkoj i prometnoj ulici koja se križa s čak 12 ulica, od kojih cesta u Ulici Ruđera Boškovića čak ima i status državne ceste, ali pješačkog prijelaza nema ni na tom raskrižju, odnosno ima ga samo preko Boškovićeve ulice. Nesreća se dogodila ispred kućnog broja 49. Žalac je netom prije došla pred crkvu Sv. Ćirila i Metoda, koja se nalazi 50-60 metara prije mjesta nesreće, u Erveničkoj ulici, po svog 10-godišnjeg sina, koji je bio na vjeronauku sa svojim vršnjacima, među kojima je bila i stradala djevojčica.

Nakon što je krenula automobilom, ministrica je iz Erveničke skrenula desno u Ulicu sv. Ćirila i Metoda i nakon 30-ak metara djevojčica je iza grmlja, koje se nalazi ispred kuće broj 49, počela prelaziti cestu. Htjela je doći do svojih troje prijatelja koji su nešto ranije prešli cestu na istome mjestu, jer su svi zajedno kanili svratiti u trgovinu koja se nalazi u neposrednoj blizini.

- Mislim da gospođa Žalac nikako nije mogla izbjeći nalet na dijete. To je bila sekunda, vjerojatno se dogodilo u hipu, a da nije vozila brzo potvrđuje i to da na cesti nema tragova kočenja, ali i da na automobilu nema nikakvih oštećenja. Vjerojatno bi i ozljede kod malene bile veće i teže da je vozila brže - rekao nam je jedan stanar ove ulice, koji je prvi priskočio u pomoć ozlijeđenom djetetu te joj je imobilizirao nogu do dolaska Hitne pomoći.

Tražili pomoć

- Tražili smo od policije i gradonačelnika da nešto poduzmu, postave ležeće policajce, označe pješačke prijelaze..., ali nitko nije ništa poduzeo. Tu, 50 metara dalje, na križanju naše i Makedonske ulice, godišnje bude 20-ak sudara i pravo je čudo da već netko nije poginuo. Nedavno su se dva automobila tako jako sudarila da su oba završila 30-40 metara dalje od raskrižja i prava je sreća da nije bilo djece - rekao nam je ovaj građanin. Nove odgovore tražili smo i od policije. Zanimalo nas je koliko dugo ministrica Žalac već vozi automobil bez važeće dozvole, kada joj je ona istekla i zašto su u prvom priopćenju nakon nesreće naveli da se ona dogodila izvan pješačkog prijelaza, kojeg nema u cijeloj ulici, a onda su to u nadopuni priopćenja izostavili. Pitali smo i zašto u Ulici sv. Ćirila i Metoda nema pješačkog prijelaza, razmatra li se podnošenje kaznene prijave protiv vozačice, je li njezin automobil izuzet zbog vještačenja, olika je bila brzina automobila? Iz Policije su tek odgovorili da o svemu pitamo nadležno Državno odvjetništvo.

Profesor Ševrović: 'Problem je i ulica koja nije pregledna'

Prema informacijama o lokaciji na kojoj se dogodila prometna nesreća, može se odmah uočiti problem. U toj stambenoj ulici je ograničenje brzine 50 km/h, a to bi trebala biti zona 30 ili čak zona smirenog prometa. Ako je djevojčica istrčala iza grmlja ispred druge kuće nakon raskrižja, onda to nije raskrižje i tu vrijedi pravilo da pješak ne smije stupiti na kolnik ako time ometa vozila. Odnosno, vozila imaju prednost, jer je to dovoljno daleko od križanja gdje vrijede drugačija pravila. Od skretanja do udara je prošlo sigurno desetak sekundi, a moje je mišljenje da se to ne bi dogodilo da ima preglednosti, odnosno da to grmlje nije tamo. Grmlje na tome mjestu je pitanje za Grad i njihovu komunalnu službu, odnosno je li na tome mjestu osigurana preglednost. Da je curica vidjela auto ne bi istrčala, da je vozačica vidjela djevojčicu ne bi je udarila. O svemu ostalome teško je spekulirati bez podataka iz policijskog zapisnika - rekao je Marko Ševrović, profesor na Fakultetu prometnih znanosti u Zagrebu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 06:02