UKRADENA 'KUPAČICA'

Nestao Augustinčićev kip u Daruvaru: Gola Maja preživjela rat i granate, a ukrali je zbog bronce vrijedne 5000 kuna

U Daruvarskim Toplicama nagradit će onoga tko im da korisnu informaciju kako bi se pronašla skulptura
 Predrag Uskoković

Skulptura “Kupačica”, jedan od najranijih radova našeg slavnog kipara Antuna Augustinčića izrađena 1927. u bronci, ukradena je jučer navečer iz Julijevog parka u Daruvarskim toplicama.

Građani u šoku

Daruvarčani su u šoku jer je “Gola Maja”, kako su je od milja zvali, bila jedan od najvažnijih simbola grada uz kojeg su generacije odrastale, a njena umjetnička vrijednost je neprocijenjiva. Nepoznati počinitelji pod okriljem noći dovezli su se kombijem u park i s alatom skinuli skulpturu s kamenog postolja. Na mjestu krađe pronađeni su tragovi automobilskih guma, a tijekom jučerašnjeg dana privedeno je nekoliko osoba na ispitivanje. Policija sumnja da je riječ o krađi zbog sekundarne sirovine, bronce, čija je cijena u otkupnim stanicama oko 26 kuna po kilogramu. Budući da je kip težak oko 200 kilograma, kradljivci mogli zaraditi 5.200 kuna. Svim otkupnim stanicama je poslano upozorenje o krađi, kako slučajno ne bi odlijevanjem uništili zaštićeni spomenik kulture.

Videonadzor

Julijev park nalazi se pod video nadzorom, ali dio kod spomenika je manje pokriven i nije baš osvjetljen. Djelatnici Daruvarskih toplica, kada smo ih kontaktirali jučer, upravo su bili pregledavali snimke. Nadaju se da će na taj način uspjeti doznati nešto više o kradljivcima.

- Nikada nam nije palo na pamet da bi se ovo moglo dogoditi. Ono što znamo jest da je čuvar “Golu Maju” vidio predvečer kada je zadnji put išao u ophodnju, ali ujutro je oko pola šest već nije bilo. “Maja” je simbol grada i preživjela je i rat i granate koje su padale u njenoj neposrednoj blizini, a sad su je ukrali. Svi smo u šoku - rekla nam je Melita Bartoš iz Daruvarskih toplica. U Galeriji Antuna Augustinčića u Klanjecu, srećom, postoji odljev iste skulpture u bronci, ali ne postoji i originalni gipsani predložak, pa će šteta biti iznimna ukoliko se “Gola Maja” uništi.

Kupili za malo novca

“Kupačica” je od 1956. bila u Daruvarskim toplicama, a tamo je postavljena kao simbol plodnosti žene. Naime, tada su se žene termalnim vodama liječile neplodnost. Tadašnji gradski oci i čelnici Daruvarskih toplica, u želji da kupališni park oplemene skulpturom, došli su u kiparev atelje u Klanjec te su uspjeli za mali novac kupiti skulpturu koja je navodno stajala u kutu dvorišta, prljava i prekrivena otpadnom daskom.

Iz Daruvarskih toplica mole sve koji eventualno imaju neke informacije da se jave policiji ili u Daruvarske toplice, koje su spremne za točne informacije ponuditi i novčanu nagradu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:27