TRAŽILI LIJEČNIČKU POMOĆ

NESVAKIDAŠNJA ISTRAGA U BIOGRADU Počastili se kolačićima koje su spremila djeca, uskoro im je skočio tlak, uzlupalo se srce, obuzela ih vrtoglavica...

Čokoladni kolači, ilustracija.
 Profimedia, Alamy

Čokoladni "muffini" iz obiteljske radinosti bili su predmet kriminalističke istrage koju je policija pokrenula prošlog petka nakon što su u bolnicu u Biogradu dovezene tri osobe sa čudnim simptomima trovanja.

Policija je pokrenula istragu jer su u večernjim satima u bolnicu došli supružnici iz Biograda, koji su sami potražili liječničku pomoć, osjećajući da nešto nije u redu s njihovim tijelom i duhom, piše Slobodna Dalmacija.

Nakon cjelodnevnih privatnih obaveza, te boravka izvan kuće, 45-godišnjakinja i 56-godišnjak trebali su provesti mirnu večer uz televiziju, no ubrzo im je - prisjelo. Skočio im je tlak, uzlupalo se srce, obuzela ih vrtoglavica, mučnina, te im se sveukupno činilo da s njima nešto nije u redu...

Ubrzo je u bolnicu sa sličnim simptomima dovezena i 19-godišnjakinja, koja je taj dan bila na zabavi koje je jedno od njihove djece organiziralo u njihovoj kući u Biogradu. Najprije su posumnjali na trovanje hranom, no taj dan nisu pojeli ništa sumnjivo, osim čokoladnih "muffina" koje su zatekli na pladnju kada su se vratili kući.

Iako im je bilo čudno da su im djeca ispekla i k tome ostavila kolače, prvotno ushićenje, a onda i strah za zdravlje zamijenio je šok dijagnozom liječnika koja ih je "lupila posred čela".

- Trovanje marihuanom - rekao im je liječnik svima.

Bili su ukusni

Ubrzo je postalo jasno da su njihovu bolest uzrokovali ukusni kolači koje je taj dan mlado društvo u njihovoj kući spremalo s posebnim "začinom". Kobne "muffine" zamijesili su s marihuanom nakon što su skinuli recept s interneta. Veći dio su pojeli, a ostatak ostavili, zaboravivši na roditelje koji su, na nesreću, dokrajčili ostatak i "zadrvenili".

Nije poznato koliko su točno kolača pojeli, no svi su se osjećali poprilično loše. Nakon liječničke obrade utvrđeno je da neće imati ozbiljnijih zdravstvenih posljedica, no ove druge posljedice nisu mogli izbjeći.

Zbog trovanja marihuanom troje ljudi, policijski službenici Policijske postaje Biograd pokrenuli su kriminalističko istraživanje i izuzeli sporne kolače.

Prema prvim rezultatima istraživanja utvrđeno je da je 25-godišnjak s biogradskog područja pribavio pet grama marihuane, koju je prošlog petka, zajedno s više drugih mlađih punoljetnika, umiješao u smjesu za kolače koje su naknadno i konzumirali. Je li bila riječ o njihovu sinu, policija nije smjela potvrditi zbog "zakonskih ograničenja".

Priopćili su samo da je nakon konzumacije kolača jednoj djevojci od 19 godina pozlilo, te je zatražila liječničku pomoć, kao i bračni par.

Prevelika doza

- Mladić se sumnjiči da je dio kolača dao i 56-godišnjaku i 45-godišnjakinji. Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja protiv 25-godišnjaka, Državnom odvjetništvu podnesena je kaznena prijava zbog omogućavanja trošenja droga – rekao je Elis Žodan, glasnogovornik zadarske policije, koja dosad nije zabilježila ovakav slučaj.

Kako pojašnjavaju liječnici, nije čudno da je došlo do ovakvog fizičkog kolapsa, jer učinci marihuane unesene hranom, npr. u obliku kolačića, umaka ili juhe, nastupaju sporije i traju duže od učinaka marihuane primijenjene preko isparivača ili pušenjem.

- Ovakvom primjenom marihuane lakše je unijeti preveliku dozu, jer je potrebno oko sat i pol da marihuana konzumirana ovim putem počne djelovati, pa osoba koja to ne zna može pojesti previše - navode.

Najčešći je oblik takve "prehrane" je upravo tzv. space cake, odnosno kolač s marihuanom. Smrvljena trava dodaje se u margarin i onaj tko nije obaviješten ne može primijetiti razliku. Nakon konzumacije marihuane na taj način može doći do tahikardije, koja traje otprilike sat vremena, te do porasta krvnog tlaka, koji kroz nekoliko minuta prelazi u sniženi krvni tlak. Rijetki pojedinci iskusili su i ozbiljnu alergijsku reakciju kao što su ubrzanje pulsa, vrtoglavica, obamrlost, glavobolja i osip, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 01:34