DJEČJI VRTIĆ MRVICA

NETIPIČNA PRIČA S NAŠEG OTOKA Dok drugi muku muče s natalitetom, ovdje je sve više djece pa vrtić postaje premalen: 'Dolaze nam čak i iz Slavonije'

 
Irena Caglević
 Ante Čizmić / Cropix

Za Dječji vrtić "Mrvica" u Supetru može se kazati da je po mjeri djece. Tu se djeca ne samo odgajaju i pripremaju za školske klupe, nego se njihova riječ uvažava i sluša. Brojne radionice, priredbe, druženja, sportski susreti, posjeti Osnovnoj školi i Narodnoj knjižnici, samo su dio onoga u čemu supetarski mališani aktivno sudjeluju, piše Slobodna Dalmacija.

- Mnogo toga se ovdje radi i događa na inicijativu djece. Imaju pregršt ideja i vrlo razvijenu maštu i na tom tragu treba ih slijediti i pomoći. Sve što se događa radimo u suradnji s djecom jer ovo je njihov vrtić - kaže mlada ravnateljica Dječjeg vrtića "Mrvica" Irena Caglević, koja će idućih dana na rođendanskoj torti pogasiti trideset i tri svjećice.

Prije nego je preuzela dužnost ravnateljice, osam je godina u istoj ustanovi bila odgojiteljica. Ona se nalazi na čelu najveće predškolske ustanove na Braču, pod čijim je krovom jasličkim i predškolskim programom obuhvaćeno 163 djece. U Dječjem vrtiću djeluju tri jasličke skupine od 39 mališana, 86 djece obuhvaćeno je desetosatnim boravkom, a njih 38 petosatnim boravkom.

S druge strane, grad Supetar je jedno od rijetkih središta na našim škojima koje ima "slatki" problem, više ima mališana nego mjesta u Dječjem vrtiću "Mrvica". Tako je u tekućoj pedagoškoj godini više od dvadesetero djece ostalo "ispod crte", neupisano, i to zbog nedostatka prostora.

Prekobrojnih bi bilo još i više, ali je gradska vlast privremeno unajmila prostore Dječjeg vrtića "Sv. Ana" iz Vinkovaca i u njemu je svoje mjesto našlo devetnaestero djece starije dobne skupine u petosatnom programu.

- Znamo koliki je to problem roditeljima i svjesni smo da su djeca neopravdano zakinuta u jasličkom i predškolskom odgoju, pa Grad Supetar, na čelu s gradonačelnicom Ivanom Marković, čini maksimalne napore da se taj problem što prije riješi. I na dobrom smo putu da se uspješno riješi – optimistično je najavila Irena Caglević.

U Supetru su, naime, u tijeku investicije u predškolski odgoj "teške" šesnaest milijuna kuna, a odnose se na nove vrtićke grupe, potpuno uređenje i rekonstrukciju postojeće zgrade i cjelodnevan rad vrtića. Veći dio novca osiguran je iz europskih fondova.

Riječ je o najvećim investicijama u predškolski odgoj u zadnjih četrdeset godina i pravom investicijskom zamašnjaku.

Sada su upravo u punom zamahu radovi na uređenju i prenamjeni dosadašnje upravne zgrade KD-a "Grad" u prostore za potrebe Dječjeg vrtića. U njima će, kaže ravnateljica, već na jesen biti smještene dvije skupine djece jasličke dobi, ali postoji mogućnost da se u drugoj fazi dobiju dodatni prostori za još dvije skupine djece te dječje igralište. Na taj će se način dugoročnije riješiti pitanje prostornih uvjeta za djecu predškolskog uzrasta. Istodobno se priprema i temeljita rekonstrukcija postojeće zgrade Dječjeg vrtića.

Brigu o supetarskim "mrvicama" vodi sedamnaest "teta", a njih sedam svakodnevno stiže iz okolice Splita. Tu je i pedagog te jedan logoped s pola radnog vremena. S obzirom da vrtić pohađa i sedmero djece s poteškoćama u razvoju, zaposlen je i asistent koji radi s njima. Grad Supetar u troškovima Dječjeg vrtića sudjeluje s čak 73 posto.

Ante Čizmić / Cropix
Dječji vrtić Mrvica u Supetru

Dječji vrtić "Mrvica" može se pohvaliti kako ima oslikane zidove na ulazu i u vrtu. Uradili su to lokalni umjetnici, otac i kći, Floka i Flora, a ravnateljica nam je otkrila i na koji način. Umjetnici su imali ideju nacrtati nekoliko cvjetova, međutim, dok su radili, dolazila su djeca do njih s komentarima i pitanjima: fali vam tratinčica, a gdje vam je bubamara, a gdje su vam gljive... i tako redom. Umjetnici su željeli ugoditi djeci pa je na zidovima izniklo pravi cvjetno carstvo, a djeca su bila sretna da su nacrtani baš oni cvjetovi za koje su oni smatrali da su najbolji.

Od ravnateljice Caglević Slobodna doznaje da djeca u radionicama sama kreiraju i izrađuju brojne igračke, osobito lutke. Na naš upit uče li na taj način odmalena tradicionalnoj bračkoj štedljivosti, ravnateljica je uz osmijeh uzvratila:

- Iz iskustva vam mogu posvjedočiti da su djeci najzanimljivije one igračke koje izrade sami, vlastitim rukama. Nikakve druge igračke koje nabavite to njima ne mogu zamijeniti.

Proteklih dana održana je i proljetna priredba pod nazivom "Pile", u kojoj su sudjelovali i djeca, i odgojiteljice, i sama ravnateljica. Riječ je o priči koja kazuje kako se pile izgubilo pa se poslije, na radost svih, ponovno pronašlo. Tu priredbu prikazali su i polaznicima Dječjeg vrtića s poteškoćama u razvoju u Splitskoj.

Nadalje, u povodu manifestacije "Noć knjige", u prostorijama Narodne knjižnice predstavili su svoj strip o svemiru, u kojemu je svoje mjesto našao pas Lajka i mačak Felix. Ta beskonačna svemirska prostranstva posebno su zaintrigirala jednu skupinu djece, koja su sama na svoj način puno toga istražila i sve to predstavila u stripu "Svemir". "Novosti" iz svemira donio im je njihov vršnjak koji se iz Zagreba sa svojim roditeljima preselio u Supetar.

Sada se pripremaju za dan Dječjeg vrtića, 18. svibnja, kada će se širom otvoriti vrata za roditelje, posjetitelje i sve one koje zanima što se to događa iza zidova te najveće bračke predškolske ustanove. Tada će mališani pokazati što sve znaju i umiju i što su sve naučili. Sutradan su na rasporedu sportski susreti u tradicionalnim disciplinama, u kojima će sudjelovat djeca, njihovi roditelji i odgojitelji.

Ravnateljica Caglević iznijela je i zanimljiva iskustva s djecom koja stignu iz inozemstva i stalno se sa svojim roditeljima nastane na Brač te krenu pohađati dječji vrtić. Najbolji primjer dolazi iz područnog dječjeg vrtića u Nerežišćima, u kojem se u rad uključilo dvoje djece čiji je otac Bračanin, a majka Australka. Njihovo znanje hrvatskog jezika bilo je vrlo skromno. Međutim, dok su oni učili hrvatski, preostala djeca, njih dvadesetak, učilo je od njih engleski. Bio je to svojevrsni mali projekt dvojezične skupine. Jedni su učili od drugih, što je bilo vrlo poučno.

- Naglasak je stavljen na zadovoljavanje svih aspekata dječjeg razvoja, individualnih potreba i interesa svakog djeteta – dodala je ravnateljica Irena Caglević.

I još nešto. U supetarskom Dječjem vrtiću sve je više malih Slavonaca čiji roditelji, u potrazi za poslom, stignu u Supetar i tu odluče ostati i saviti svoje obiteljsko gnijezdo.

A na jesen će se iz Dječjeg vrtića u klupe Osnovne škole preseliti 52 prvašića. Sve to svjedoči o pozitivnoj demografskoj slici Supetra. Dok sa svih strana slušamo vapaje i žalopojke o pogubnim demografskim procesima, dotle u Supetru nedostaje mjesta i u Dječjem vrtiću i u Osnovnoj školi, piše Slobodna Dalmacija.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 06:03