NIJE BILO SIGURNOSNOG RIZIKA

NEUGODNO SLIJETANJE AIRBUSA CROATIA AIRLINESA Na letu iz Frankfurta za Dubrovnik u avion udario grom, ostalo je vidljivo oštećenje

    AUTOR:
    • Jutarnji.hr

  • OBJAVLJENO:
  • 15.01.2018. u 18:42

Split, 140515.
Zracna luka Split - Kastela.
Reportaza o ranojutarnjem letu Croatia Airlinesa iz Splita za Zagreb. Na fotografiji: zrakoplov Airbus 319 polijece prema Zagrebu.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
Tom Dubravec / CROPIX

Ilustracija

Na letu Croatia Airlinesa iz Frankfurta za Dubrovnik u nedjelju oko 21 sat grom je udario u avion tipa Airbus, neslužbeno doznaje Dubrovački dnevnik.

Do udara groma je došlo netom prije slijetanja u Zračnu luku Dubrovnik. Bez obzira na spomenutu neugodnost, slijetanje je prošlo bez problema, no oštećenje na avionu je vidljivo.

Informaciju su za Dubrovački dnevnik potvrdili i iz Croatia Airlinesa.

- Tijekom jučerašnjeg leta OU419 iz Frankfurta u Dubrovnik došlo je do udara groma u zrakoplov Airbus Croatia Airlinesa, no taj događaj nije predstavljao sigurnosni rizik i zrakoplov je sigurno sletio u ZL Dubrovnik. U skladu sa sigurnosnim procedurama zrakoplov je pregledan u ZL  Dubrovnik te je nakon toga ponovno uključen u promet na večernjem letu OU665 iz Dubrovnika u Zagreb.

Važno je naglasiti da su prigodom udara groma i putnici i posada sigurni, jer zrakoplovi su projektirani za takve slučajeve i izrađeni kao tzv. Faradejev kavez.

Riječ je o sustavu statičkih ispražnjivača smještenih na krilima zrakoplova, koji primljeni elektricitet (poslije udara groma) odmah vraća natrag u atmosferu preko oplate zrakoplova.

Udari groma u oko 99 posto slučajeva ne uzrokuju mehanička oštećenja na oplati zrakoplova, nego najčešće dolazi do sagorijevanja statičkih ispražnjivača, koji se zamijene i zrakoplov se u relativno kratkom razdoblju opet uključuje u promet,' kazali su iz CA za Dubrovački dnevnik.

Više na Jutarnjem...


Izdvajamo