DR. DINKO ŠTIMAC

NEUROKIRURG KOJI JE PROGOVORIO O KORUPCIJI U ZDRAVSTVU IMA NOVI POSAO 'Jadna je država u kojoj ovakvi doktori rade kao liječnici opće prakse'

 
Dr. Dinko Štimac s pacijenticom u KBC Osijek
 Vlado Kos / Cropix

Jedan od naših najvećih stručnjaka za neurokirurgiju, dr. Dinko Štimac, koji je nedavno brutalno iskreno progovorio o korupciji o zdravstvu, ima novi posao nakon što je smijenjen s mjesta šefa neurokirurgije u KBC Rijeka.

Kako javlja Glas Istre u kojem je prije nekoliko dana izašla i opširna ispovijest dr. Štimca, umjesto da operira najteže pacijente Štimac će ubuduću raditi kao - liječnik opće prakse u ambulanti u Čabru.

Mobing i šikaniranje

Ovaj vrhunski liječnik koji je spasio mnoge živote odlučio je skalpel zamijeniti rutinskim pregledima u mjesnoj ambulanti, pa je tako od jučer zaposlen kao obiteljski liječnik u Domu zdravlja u Čabru. Dr. Štimac smijenjen je lani s mjesta šefa Klinike za neurokirurgiju KBC-a Rijeka, a kako je sam rekao, ubrzo su krenuli mobing i šikaniranje koje nije mogao izdržati te je odlučio zauvijek napustiti KBC Rijeku i dati otkaz, piše Glas Istre.

Smjena dr. Štimca sa čela riječke neurokirurgije, na kojoj je posljednji radni dan odradio 8. veljače, izazvala je pobunu među pacijentima koji pred bolnicom već nekoliko dana ostavljaju transparente, tražeći od bolničke uprave da vrhunskog liječnika vrati na njegovo radno mjesto.

- Sramota je da nikoga nije briga za građane koji pune državni proračun i mjesečno izdvajaju tisuću i nešto kuna za zdravstvo. Zar vrhunski neurokirurg treba ići cijepati drva dok nama nema tko operirati aneurizme? Jadna li je ovo država kada ti doktori kalibra Štimca rade kao liječnici opće prakse, ogorčeni su pacijenti, piše Glas Istre.

U velikoj ispovijesti koju su prije desetak dana objavili dr. Štimac objasnio je na koji se način u javnom zdravstvu pacijenti "gule kao banane", tjerajući ih privatnim poliklinikama s kojima pojedini liječnici imaju dogovor o proviziji.

Međusobno dijele postotak

- Svi ljudi na klinici imaju svoje prijatelje u struci u Zagrebu po privatnim klinikama, a i neki članovi Upravnog vijeća bolnice imaju prijatelje u Zagrebu, od kojih neki imaju svoje privatne klinike. Ovdje u bolnici su pacijenti dobivali vrhunsku zaštitu za ono što izdvajaju za zdravstvo. Stotine i stotine, a radi se preko tisuću pacijenata, završilo je na operacijama ovdje kod nas s odličnim rezultatom. Uspio sam spriječiti da se ljude šalje u privatne klinike i tu sam nekome opasno stao na žulj, jer mnogi od toga dijele postotak. Neurokirurške operacije naplaćuju se od 30 do 90 tisuća kuna - rekao je tada dr. Štimac koji baš u tome vidi razlog svoje smjene.

- Činjenica je da sam negdje zaustavio protok novca i prerezao čvor. Zbog toga su mnogi jako ljuti. Postoje, naime, uhodane sheme i kanali, ali i već standardne priče koje se kao mantra ponavljaju pacijentima. Veliki broj pacijenta nasjedne na te mantre i budu kanalizirani u privatne klinike, jer im se objasni da se njihov problem samo tamo može riješiti. A to je daleko od istine. S druge strane, u Klinici sam inzistirao da se pacijenti operiraju, međutim imate anesteziju koja ima liječnika koji imaju dogovor s privatnim klinikama i u 14 sati izlaze iz KBC-a. Usput nešto moraju pojesti, a u 15 sati moraju biti u privatnoj poliklinici da daju anesteziju na još dva, tri pacijenta. Sve se to događa u prešutnom dogovoru sa samim vrhom bolnice - ispričao je za Glas Istre ugledni neurokirurg.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 06:03