RASTROŠNI DIPLOMAT

Neven Jurica: Galantnost je bitna, ne postoji besplatan ručak

Neven Jurica na osebujan način pravdao trošenje državnog novca
 Damjan Tadić / CROPIX

ZAGREB - Neven Jurica, magistar književnosti sa 17-godišnjim stažem u diplomaciji, jučer je na Županijskom sudu iznio slikovitu i opširnu obranu u kojoj je pokušao logično objasniti kako kao veleposlanik u Washingtonu i pri stalnoj misiji UN-a u New Yorku 2007. i 2008. nije 120.000 dolara stavio u svoj džep nego je službene kartice “peglao” u restoranima i za reprezentativne poklone, kako bi što bolje predstavio i izlobirao što bolji položaj Hrvatske u SAD-u, a gotovinu podizao zbog napojnica i čašćenja.

- Ne samo da nisam kriv nego tijekom svoje karijere nisam bio sklon materijalnoj koristi, takav sam tip. U medijima sam prikazan kako neki kokošar, hoštapler, kockar i rasipnik, koji uživa u sinekuri i troši državni novac, a ja se nikada nisam okoristio. Mi smo mala zemlja i uglavnom mi trebamo ljude s kojima sam se družio i moramo biti galantni. Veleposlanike iz EU, Amerike, ljude iz Pentagona i Bijele kuće te brojne lobiste. A ljepše je kada vi platite kada nekog trebate. A američka maksima kaže: ‘Ne postoji besplatan ručak!’ - iznosio je Jurica pravila igre.

Čašćenje i taksi vožnje

Pokušavao je opravdati svoju računicu od 31.800 dolara potrošenih na 30 večera u 30 američkih restorana, 45.000 dolara koje je ostavio u dućanima kupujući skupe poklone i ostatak od oko 28.000 dolara gotovine koje je podigao s bankomata za čašćenja, napojnice i taksi. Istaknuo je da je prakticirao bjanko papire, ali ne zbog prikrivanja ili bahatosti nego zbog manjka vremena.

Sudskom vijeću, pod predsjedanjem suca Ivana Turudića, poetski je pojasnio svrhu skupih večera, svoj odnos prema novcu i koliko su za njega beznačajne tričarije poput računa i dokumenata.

Kaotični računi

- Restorani su pozornica posla kojim sam se bavio, tamo se sve odvija. Ja po prirodi nisam činovnik, nisam se brinuo o financijama i, priznajem, pokazao sam nemar u tom smislu. Nisam bio discipliniran i iskazao sam pogubnu lakomislenost. Računi i dokumenti bili su kaotični. Novac sam potrošio, ali troškovi su učinjeni svrhovito, bili su opravdani - rekao je Jurica.

Interesantan je i, koliko je poznato, jedinstven slučaj što je Jurica ne samo cijeli iznos od 120.000 dolara vratio Ministarstvu vanjskih poslova nego je i preplatio 20.000 dolara.

Začuđenom sucu Turudiću, kojem nije bilo jasno kako netko vraća novac ako nije dužan, Jurica baš i nije mogao dati logičan odgovor.

- Vratio sam novac, jer sam prekoračio svotu. U roku od tri dana supruga i kćeri su dale novac. Smatram se oštećenim, ali neću tražiti povrat novca - rekao je Jurica.

- Vi ste darovali državi?! Zar vama to nije nevjerojatno? - pitao je dalje sudac.

- Ne, meni je to logično. Potrošio sam u službene svrhe više novca nego što je predviđeno, i to je to - odgovorio je.

Nije odao imena

Nakon ovog skandala, u travnju prošle godine zbog zdravstvenih razloga je otišao iz diplomacije. Istaknuo je da nikada nije bio zaposlenik Ministarstva, odnosno karijerni diplomat, nego je imenovan po političkoj odluci državnog vrha. Stoga nije htio imenovati osobe koje su ga u MVP-u pozvale na red.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:26