PRVA ZADUŽENJA

Neven Mimica dobiva važan EU resor zaštite potrošača!

 Davor Pongračić/CROPIX

Premijer Zoran Milanović danas će se u Bruxellesu sastati s predsjednikom Europske komisije Joseom Manuelom Barrosom s kojim će, među ostalim, razgovarati o zadnjim pripremama za ulazak Hrvatske u punopravno članstvo u EU.

U okviru toga očekuje se da će Milanović izvijestiti Barrosa o tome da Hrvatska nominira Nevena Mimicu, potpredsjednika Vlade , za svog kandidata za člana Europske komisije. U hodnicima bruxelleskih institucija već su počele spekulacije o tome koji bi resor budući hrvatski povjerenik mogao dobiti, a o tome će od danas početi razmišljati i sam Barroso.

Saslušanje u parlamentu

Mimica nije nepoznat visokim europskim dužnosnicima jer se Europskom Unijom bavio godinama, dok smo pregovarali o Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju, zatim kao šef parlamentarnog Odbora za praćenje pregovora o članstvu, a i sada kao potpredsjednik Vlade.

Mimica je imao česte kontakte s najvišim dužnosnicima EU.

Smatraju ga i izuzetno dobrim kandidatom jer se uz njegovo ime ne veže niti jedna afera u Hrvatskoj, a to je za zemlju kojoj je veliki problem tijekom pregovora bila visoka razina korupcije u državi izuzetno važno kad prvi put šalje kandidata u EK. Barroso će morati prihvatiti Mimicu kao kandidata i onda mu odrediti resor koji mu želi dodijeliti. Zatim bi Mimica trebao ići na saslušanje u Europski parlament koji ga mora potvrditi kako bi od 1. srpnja mogao stupiti na dužnost europskog povjerenika.

Visoka funkcija

Kako nitko u EU ne zna što točno planira Barroso dodijeliti Mimici kao resor, sve je više spekulacija. Jedna od njih je bila da bi naš prvi povjerenik u EU s Androullaom Vassiliou dijelio resor za “obrazovanje, kulturu, multijezičnost i mladež”, gdje bi mu bio dodijeljen resor multijezičnosti. Međutim, poučeni iskustvom iz primjera Rumunjske, čiji je prvi povjerenik Leonard Orban dobio multijezičnost, a mnogi su se tome smijali, Barroso bi najvjerojatnije trebao Mimici dati neki konkretan resor, a ne nešto što se čini apstraktnim i za što nije potreban poseban povjerenik.

Zato se ne isključuje mogućnost da Mimica ipak dobije važan resor kakav je zaštita potrošača. Diplomati u EU kažu da problem nipošto nije u kvalitetama Nevena Mimice, koji se nominira s izuzetno visoke funkcije potpredsjednika Vlade, nego u kratkom trajanju mandata od praktično samo godinu dana. Naime, sadašnjoj Komisiji mandat istječe u jesen sljedeće godine, a kalkulacije o novoj praktično će početi već u proljeće sljedeće godine.

Tako će Mimica, barem u prvom kratkom mandatu, biti tek oko godinu dana. Bez obzira na to, diplolmati EU s kojima je Jutarnji razgovarao misle da bi on mogao pomoći sadašnjem povjereniku za “zdravlje i zaštitu potrošača”, Maltežaninu Toniju Borgu, koji je također tek postao povjerenik nakon što ga je zbog skandala s lobistima duhanske industrije Barroso prislilio da podnese ostavku.

Pozitivan primjer

Kako je opća uprava dobro ustrojena, Mimica bi bez problema uspješno mogao obnašati funkciju povjerenika za zaštitu potrošača. On i kao osoba ima integritet potreban za takvu funkciju koja je izuzetno važna i osjetljiva.

U EU kažu da su već imali pozitivan primjer da je povjerenik iz nove članice bio izuzetno uspješan, i to upravo kao povjerenik za zaštitu potrošača. Bila je to Meglena Kuneva iz Bugarske. Ipak, kad je o resoru koji će Mimica dobiti u Europskoj komisiji riječ, odluku o tome donijet će Barroso.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 06:22