STRAH OD TERORIZMA U HRVATSKOJ

NEVIĐENE MJERE SIGURNOSTI Bidena će štititi 5000 policajaca, na zgradama će biti snajperisti. POGLEDAJTE KOJE ULICE ĆE BITI BLOKIRANE

Pod nadzorom su i sve radikalne islamske skupine u BiH i Srbiji kako bi se onemogućio bilo kakav eventualni napad na američkog potpredsjednika
 AFP/CROPIX

Američki potpredsjednik Joe Biden u zrakoplovu Air Force Two sletjet će u Zagreb sutra ujutro kako bi sudjelovao na izvanrednom summitu procesa Brdo - Brijuni. Riječ je o vojnoj verziji Boeinga 757-200 kojeg u pravilu koriste američki potpredsjednik, prva dama i američki državni tajnik.

Biden će uz velike mjere osiguranja doći do Pantovčaka, gdje će ga dočekati hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, koja je uz slovenskog predsjednika Boruta Pahora i domaćin skupa lidera jugoistoka Europe.

Kako doznajemo, u vrijeme njegova dolaska zračni prostor nad Hrvatskom bit će zatvoren, a u zraku će biti dva hrvatska lovca MiG-21. Za to će vrijeme djelatnici FBI-a najvjerojatnije biti u kontrolnom tornju zagrebačkog aerodroma i pratiti slijetanje zrakoplova, kao što je to bilo i tijekom posjeta američkog predsjednika Georgea W. Busha Zagrebu.

Skriveni detalji

U Ministarstvu unutarnjih poslova odbijaju otkriti koliko će pripadnika policije biti angažirano na osiguranju boravka američkog potpredsjednika u Zagrebu. No, barata se brojkom od 4 do 5 tisuća policajaca. Pripadnici FBI-a već su neko vrijeme kao prethodnica u Zagrebu i u suradnji s hrvatskim kolegama izradili su cijeli plan osiguranja Bidenova dolaska i boravka.

Zbog najnovijih terorističkih napada diljem Europe, pa i u Bosni i Hercegovini, pozornost i sigurnosne mjere puno su veći nego inače. Prema našim informacijama, pod nadzorom su i sve radikalne islamske skupine u BiH i Srbiji kako bi se onemogućio bilo kakav eventualni napad na američkog potpredsjednika.

Blindirana kolona

Očekuje se da će Biden od aedrodroma do Ureda predsjednice, gdje će biti održan sastanak, biti prevezen blindiranim automobilom američkog veleposlanstva. Iako je ruta kojom će Biden biti prevezen do Pantovčaka tajna, prema neslužbenim izvorima štićena kolona bi se trebala kretati istočnom obilaznicom Velike Gorice do čvora Kosnica, potom Zagrebačkom obilaznicom pa Avenijom Savezne Republike Njemačke, zatim Avenijom Dubrovnik, Avenijom Većeslava Holjevca, Savskom cestom i potom na Pantovčak. Upravo na toj ruti jučer je odrađivana vježba kretanja službene kolone koju je snimio fotoreporter Cropixa. Kao i u slučaju ranijih dolazaka visokih svjetskih dužnosnika, na ruti kretanja službene kolone zavarivat će se šahtovi, a na zgradama će biti snajperisti. U trenutku kada Europa strahuje od islamskih terorista, dolazak američkog potpredsjednika u bilo koju zemlju veliki je sigurnosni rizik i izazov, zbog čega su hrvatske sigurnosne službe na najvišem stupnju pripravnosti.

Za razliku od Bidena, predsjedavajući Europskog vijeća Donald Tusk već danas dolazi u Zagreb, a za predvečer je planiran susret s hrvatskim premijerom Zoranom Milanovićem. Sutra se očekuje i dolazak austrijskog predsjednika Heinza Fischera te predsjednika zemalja regije.

Bilateralni susreti

“Iako je bio upućen poziv Angeli Merkel i Françoisu Hollandeu, zbog terorističkog napada u Parizu znali smo da nije realno da će doći u Zagreb”, tvrde na Pantovčaku. Odmah nakon završetka skupa Joe Biden odletjet će u SAD. Skup će početi u 12 sati u Uredu predsjednice, a sve će se odvijati u vili Weis na Prekrižju i u glavnoj zgradi Ureda. Predviđen je bilateralni susret predsjednice s Joeom Bidenom, Donaldom Tuskom i Heizom Fischerom, ali ne i poseban susret s Tomislavom Nikolićem. Međutim, očekuje se da će na marginama skupa razgovarati šefovi država jugoistoka Europe, prije svega o nastavku širenja EU i izbjegličkoj krizi. Zagrebački skup pratit će 190 novinara, a u Zagreb će doći i novinari iz Kine, Japana i Rusije.

MVEP: ‘Nije korektno da nas Pantovčak ignorira’

Na skupu u Zagrebu neće biti Vesne Pusić, hrvatske ministrice vanjskih poslova. Iz izvora bliskih Predsjednici Republike saznajemo da nije predviđeno da ministri vanjskih poslova sudjeluju na sastanku koji je predviđen isključivo za za predsjednike.

“Format sastanka je takav da nisu pozvani šefovi diplomacija”, kažu na Pantovčaku.

U Ministarstvu vanjskih poslova prilično su nezadovoljni jer nisu pozvani na skup BrdoBrijuni.

Kažu kako na ovim summitima uvijek sudjeluje netko iz Ministarstva, recimo, kada se bivši predsjednik Ivo Josipović u Dubrovniku sastao s Angelom Merkel, prisustvovala je i ministrica Vesna Pusić. Iako će se premijer Zoran Milanović i Vesna Pusić sastati s Joeom Bidenom, na Zrinjevcu misle da nije korektno jer ih na Pantovčaku tako ignoriraju.

Na pitanje kako je Pusić sudjelovala na skupu Brdo-Brijuni u Dubrovniku na kojem je bila i Angela Merkel na Pantovčaku nisu htjeli komentirati.

”Odluka da se u Zagreb ne zovu ministri vanjskih posova nije uperena ni protiv koga”, glasio je komentar. ( J.K., R.B.)

Tko sve dolazi na Pantovčak

Predsjednici iz regije:

Hrvatska: Kolinda Grabar Kitarović

Slovenija: Borut Pahor

Srbija: Tomislav Nikolić

BiH: Dragan Čović, Mladen Ivanić, Bakir Izetbegović, članovi Predsjedništva BiH

Makedonija: Gjorge Ivanov

Albanija: Bujar Nishani

Crna Gora: Filip Vujanović

Kosovo: Atifete Jahjaga

Posebni gosti:

Joe Biden, potpredsjednik SAD-a

Donald Tusk, predsjedavajući Europskog vijeća

Heinz Fischer, predsjednik Austrije, Michèle Boccoz, veleposlanica Francuske u RH,

Thomas Schultze, veleposlanik Njemačke u RH

Zabrana zaustavljanja i parkiranja za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a - 24. studenoga od 20:00 sati do 25. studenoga do 20:00 sati u sljedećim ulicama:

1. Avenija Većeslava Holjevca, Ulica SR Njemačke i Islandska ulica,

2. na i ispod Mosta slobode,

3. Hrvatske bratske zajednice – istočno parkiralište NSK-a,

4. Miramarska ulica od Čazmanske do Mihanovićeve,

5. Mihanovićeva i Vodnikova ulica,

6. Gundulićeva od Mihanovićeve do kbr. 57

7. istočna strana Marulićevog trga od Mihanovićeve do kbr. 7,

8. zapadna strana Marulićevog trga od Vodnikove do kbr. 12,

9. Runjaninova od Vodnikove do kbr. 2,

10. Savska cesta od Vodnikove do Kršnjavoga,

11. Pierottijeva ulica (uključujući „rupu“),

12. Ulica I. Kršnjavoga od Kačićeve do Savske,

13. Perkovčeva i Vukotinovićeva

14. Rooseveltovom trgu

15. Klaićeva od Trga maršala Tita do skretanja na plato muzeja Mimara,

16. sjeverna i zapadna strana Trga maršala Tita,

17. Prilaz Gjure Deželića od Frankopanske do kbr. 2,

18. Dalmatinska od Frankopanske do kbr. 4

19. Mesnička ulica,

20. Ul. V.Lisinskog,

21. Demetrova od Mesničke do Mletačke,

22. Mletačka,

23. Ćirilometodska od Kuševićeve do Trga sv.Marka,

24. Basaričekova od Trga sv.Marka do kbr. 3,

25. Britanski trg od Ilice do Nazorove,

26. Ulica Pantovčak,

27. Buconjićeva od Pantovčaka do kbr. 5.

28. Pavlinovićeva od Pantovčaka do kbr. 4,

29. Hercegovačka od Pantovčaka do kbr. 138.

Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 24. studneoga od 22:00 sata do 25. studenoga 2015. do 20:00 sati u sljedećim ulicama:

1. na Pierottijevoj ulici

Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 7,00 do 20,00 sati u sljedećim ulicama:

2. Ulica Izidora Kršnjavoga od Kačićeve do Savske ceste,

Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 07:30 do 08:30 sati i od 18:45 do 19:45 sati na sljedećim trasama:

1. Zračna luka Zagreb – Ulica Rudolfa Fizira – Zagrebačka – Avenija Većeslava Holjevca – SR Njemačke – Islandska – Avenija Većeslava Holjevca – Most slobode – Hrvatske bratske zajednice – Ulica grada Vukovara – Miramarska – Mihanovićeva – Vodnikova – Savska do Ul. I. Kršnjavog.

Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 12,00 do 13,00 sati i od 18,00 do 19,00 sati na sljedećim trasama:

1. Savska od Vodnikove do Ul. I. Kršnjavoga – Rooseveltov trg – Trg maršala Tita – Frankopanska – Ilica – Britanski trg - Pantovčak

Zabrana prometa za sva vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 12:00 so 13,00 sati:

1. Na svim ulicama Gornjeg Grada od Ilirskog trga na sjeveru do raskrižja Ilica – Mesnička na jugu

Zabrana prometa za sva teretna, kombi i dostavna vozila, osim za vozila s posebnom dozvolom MUP-a dana 25. studenoga od 7,00 do 20,00 sati:

1. Na svim ulicama navedenim u točkama I. – V.

Ukidanje Taksi stajališta:

1. na Jukićevoj ulici dana 25.11.2015. godine 07:30 do 20:00 sati,

2. na zapadnoj strani Trga maršala Tita i Mesničkoj ulici dana 25.11.2015. godine od 11:00 do 19:00 sati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:38