POTOP NA BURZI

NEVIĐENI POTOP! Vrijednost ključnih dionica Agrokorovih perjanica se strmoglavila, jedna od njih izgubila na vrijednosti čak 89 posto!

 
 HANZA MEDIA

Nakon polugodišnje pauze, u petak je na Zagrebačkoj burzi nastavljeno trgovanje dionicama tvrtki iz Agrokorova sastava. No, već ujutro bilo je jasno da slijedi pravi potop.

Naime, vrijednost ključnih dionica Agrokorovih perjanica na burzi tijekom dana se doslovno strmoglavila. Tako je vrijednost Jamnice do zatvaranja trgovanja pala, prema podacima s burze, čak 89,06 posto u odnosu na posljednju cijenu koju je ta dionica imala posljednji dan trgovanja prije blokade, a vrijednost Ledovih dionice sunovratila se 82,78 posto.

Tako je trgovanje vrijednost dionice Jamnice srozalo na samo 5999 kuna, dok je još krajem travnja iznosila 54.850 kuna, a vrijednost Ledove dionice pala je sa 3450 kuna, koliko je iznosila krajem travnja, na 603,07 kuna. U slobodnom padu bile su i dionice drugih Agrokorovih tvrtki - Zvijezde, Belja i Vupika.

Nakon što je 15. svibnja i službeno obustavila trgovanje dionicama tvrtki iz Agrokorova sustava, Hanfa je sada dopustila trgovanje njima, pa su od petka ponovno trguje dionicama Leda, Jamnice, Belja, Tiska, PIK-a Vinkovci, Vupika, Zvijezde i Žitnjaka. Kako se neslužbeno moglo čuti u financijskim krugovima, dionica Leda rješavali su se, među ostalima, mirovinski fondovi, a kupci su navodno uglavnom bili stranci.

Unatoč burzovnom potopu, brokeri su upozorili da je prerano za izvlačenje zaključaka. To više što se trgovanje dionicama iz sustava Agrokora odvijalo u uvjetima velikih nepoznanica. Naime, Ledo ima više od 19,8 milijardi kuna jamstava za Agrokorove obveze. Nitko ne zna ni koja je vrijednost imovine kompanije izvan Hrvatske. I dalje se samo špekulira o iznosu otpisa potraživanja dobavljača, a nedostaju i podaci o poslovanju u trećem tromjesečju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 19:53